zakład energetyczny w moim regionie wymusił na wykonawcach zarejestowanie się w stowarzyszeniu inżynierów . W innym wypadku nie dopuszcza do pracy .Niestety nic za darmo to kosztuje rocznie ok800 zł.W ten sposób drobny wykonawca pracujący na pół etatu odpadł czyli biedny znowu traci bogaty znowu zyskuje.Dla mnie te 800zł to ok 10% zysku rocznego. Czy ktoś zna podstawę prawną do tego,czy jest to widzimisię zakładu . Ja to widzę jako życie na cudzy koszt PANÓW na stołkach szanowanej mimo wszystko instytucji.
Witam przy nowym temacie.
Opisany Zakład Energetyczny po prostu odpowiednio interpretyje Prawo Budowlane, które w dziale wykonywanie samodzielnych funkcji w budownictwie, mówi o posiadaniu uprawnień budowlanych (nie mylić z upr. SEP) do projektowania,nadzorowania i kierowania robót budowlanych w określonych specjalnościach. Osoby posiadające takie uprawnienia i chcący wykonywać samodzielne funkcje w budownictwie od 2003 roku muszą należeć do Izby Inżynierów Budownictwa. Tyle prawo które respektuje wspomniany Z.E., na marginesie skąd taka duża składka wiem że była ustalana centralnie i płaciłem łącznie z ubezpieczeniem za cały 2003 rok o wiele mniej. Jeżeli Pan pracuje na 1/2 etetu to w firmie ktoś musi mieć takowe uprawnienia.
Pozdrawiam : Andrzej.
Witam Kolegów.
Oczywiście ZE ma rację w kwestii osoby, która dokonuje nadzoru nad wykonywaniem instalacji elektrycznej w obiekcie budowlanym. Tak jak każda budowa musi mieć nadzór tak i wykonywana intalacja w obiekcie budowlanym musi być firmowana przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w zakresie robót elektrycznych tak było od początku od kiedy weszło w życie Prawo Budowlane.A od 2003 r. wszyscy mający uprawnienia budowlane muszą należeć do Izby.
POzdrawiam
Piotr
Polecam Art.17, Art.22 , Art 31, Art 32 Konstytucji Rzeczypospolitej.
Pozdrawiam, Andrzej
Witam!
Mam przed sobą Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej.
-Tu Kol. Andrzej M. trafił w przysłowiową “dziesiątkę”.
Uważam, że Zakład Energetyczny nie powinien robić ograniczeń wykonawcom z w/w powodu.
-Znów muszę powiedzieć parę słów ;“Nowe Prawo Budowlane”
w założeniach jest dobre. -Gorzej z wprowadzeniem go w życie.
Pomylono pojęcia Nadzoru Budowlanego z Kierującym Zespołem (-dawniej zwanym brygadzistą). Roboty elektryczne na budowie wykonuje grupa Elektryków pod wodzą Kierującego Zespołem (-wystarczą uprawnienia “E” z dowolnej Komisji Egzaminacyjnej, bo wszystkie są Państwowe ).
Nadzór Budowlany (-Kierownik Budowy) dotychczas posiadał tylko Uprawnienia Budowlane bez zaświadczenia kwalifikacyjnego “D” dla grupy urz. i instalacji elektrycznej.
Na większych budowach był wymagany Nadzór Budowlany Elektryczny z “D”.
Mało tego, to i Elektrycy robili instalacje bez uprawnień “E” .
Nowe Prawo Budowlane wymaga od wykonawców inst.elektrycznych posiadanie zaświadczeń kwalifikacyjnych “E”,
a od Nadzoru Budowlanego “D”.(-Nie mylić z Kierującym zespołem.)
-Tyle na początek.
Zwróćcie koledzy uwagę, że sam Monopolista ZE, jest firmą w której nagminnie łamane jest Prawo Budowlane. Czy widzieliście, aby dokumenty odbioru przez pracownika ZE były, z podpisem i uprawnieniami budowlanymy. Czy osoba wydająca, techniczne warunki zasilania z ramienia ZE posiada uprawnienia budowlane. Czy widzieliście jakiś dokument, wydany przez ZE i podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi. Na palcach jednej ręki można policzyć, osoby w ZE które z racji pełnionych obowiązków powinny posiadać takowe uprawnienia a ich nie mają.
Czy prawo dotyczy tylko małych ?
Witam!
-Całkowicie potwierdzam słowa Kol. Czesława.
-Uprawnienia budowlane dla Elektryków z wykształcenia i z wieloletnią praktyką zawodową to ; - n i e p o r o z u m i e n i e.
-Zeby było śmieszniej, to zakres wiedzy w temacie INSTALATORSTWO ELEKTRYCZNE jest dla wszystkich ten sam!
-To tyle na razie.
Witam!
-Zwracam się z prośbą o uzupełnienie cytowanego art.
z Nowego Prawa Budowlanego, a mianowicie;
-Cytuję:
"10) w art. 12:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
“2. Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, określone w ust. 1
pkt 1-5, mogą wykonywać wyłącznie osoby posiadające odpowiednie
wykształcenie techniczne i praktykę zawodową, dostosowane do rodzaju,
stopnia skomplikowania działalności i innych wymagań związanych z
wykonywaną funkcją, stwierdzone decyzją, zwaną dalej “uprawnieniami
budowlanymi”, wydaną przez organ samorządu zawodowego, z
zastrzeżeniem art. 16 ust. 2.”, " ( -koniec cytatu ).
-Proszę o ;ust.1 , pkt 1-5 w/w art.12.
-Cytuję wspomniany na końcu art.16; ust.2 :
" w art. 16:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
“2. Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej
i mieszkaniowej może określić, w drodze rozporządzenia, specjalności
inne niż określone w art. 14 ust. 1 pkt 1-5, rodzaje i zakres przygoto
wania zawodowego do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w
tych specjalnościach oraz właściwe organy stwierdzające posiadanie
przygotowania zawodowego.”,
b) dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:
“3. Specjalności, o których mowa w ust. 2, określa się, jeżeli jest to
uzasadnione rozwojem wiedzy technicznej w budownictwie oraz potrzebą
zapewnienia udziału w procesie budowy osób o szczególnych kwalifikacjach
zawodowych.” (-koniec cytatu)
Wnioski;
-Z tych słów nie wynika, że może Ktoś nie uznawać uprawnień
Elektryków z SEP-u czy innych Komisji Kwalifikacyjnych.
-Mowa tu o odpowiednim przygotowaniu zawodowym.
-mowa tu o Rozporządzeniu Ministra ds. Budownictwa… , które jeszcze się nie ukazało (-albo ja nic nie wiem).
-To tyle na razie.
Witam!
Znalazłem brakujący tekst w Dz.U.Nr.106 poz.1126;
-Cytuję:
"Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie
Art. 12. 1. Za samodzielną funkcję techniczną w budownictwie uważa się działalność związaną z koniecznością fachowej oceny zjawisk technicznych lub samodzielnego rozwiązania zagadnień architektonicznych i technicznych oraz techniczno-organizacyjnych, a w szczególności działalność obejmującą:
-
projektowanie, sprawdzanie projektów architektoniczno-budowlanych i sprawowanie nadzoru autorskiego,
-
kierowanie budową lub innymi robotami budowlanymi,
-
kierowanie wytwarzaniem konstrukcyjnych elementów budowlanych oraz nadzór i kontrolę techniczną wytwarzania tych elementów,
-
wykonywanie nadzoru inwestorskiego,
-
sprawowanie kontroli technicznej utrzymania obiektów budowlanych,
-
- wykonywanie nadzoru budowlanego,
-
rzeczoznawstwo budowlane. " (-koniec cytatu).
Z przytoczonych treści , dalej nie wynika, że nie honorowane są uprawnienia “E” czy “D” dla Elektryków.
-Cytujmy dalej;
"Art. 13. 1. Uprawnienia budowlane mogą być udzielane do:
-
projektowania,
-
kierowania robotami budowlanymi.
-
W uprawnieniach budowlanych należy określić specjalność i ewentualną specjalizację techniczno-budowlaną oraz zakres prac projektowych lub robót budowlanych objętych danym uprawnieniem.
-
- Uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi stanowią również podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
-
- Uprawnienia do projektowania lub kierowania robotami budowlanymi stanowią również podstawę do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 5 i 6.
Art. 14. 1. Uprawnienia budowlane są udzielane w specjalnościach:
-
architektonicznej,
-
konstrukcyjno-budowlanej,
-
(skreślony), 22)
-
instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń: wodociągowych i kanalizacyjnych, cieplnych, wentylacyjnych i gazowych,
-
instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych,
-
innych, ustalonych stosownie do art. 16 ust. 2."
(-koniec cytatu).
-Dalej nic o wykonawcach instalacji z uprawnieniami “E” lub “D”
dla Elektryków.
-Cytujmy dalej;
"Prawa i obowiązki uczestników procesu budowlanego
Art. 17. Uczestnikami procesu budowlanego, w rozumieniu ustawy, są:
-
inwestor,
-
inspektor nadzoru inwestorskiego,
-
projektant,
-
kierownik budowy lub kierownik robót. " (-koniec cytatu ).
-Dalej nic o Elektrykach na budowie z up. “E” lub “D”.
Kończę cytowanie “Nowego Prawa Budowlanego”, bo dalej twierdzę, uprawnienia budowlane powinny posiadać osoby wymienione w pkt.1-5 ; ust.1 art.12 ustawy.
-Nie dotyczy to Wykonawców-Elektryków z upr.“E” lub “D”.
W tym miejscu kończę odpowiedż na zadane pytanie .
P.S.
Co innego jest przygotowanie miejsca pracy i dopuszczenie do pracy, co innego dopuszczenie do przetargu na roboty.
Do pracy w Energetyce dopuszcza się Kierujących Zespołem, więc z uprawnieniami “E” lub “D”. Moim zdaniem osoba z Uprawnieniami Budowlanymi nie ma prawa wykonywać robót pod napięciem czy w pobliżu napięcia (-zakres obsługi !)
-Tylko montaż pozostawiam Budowlańcom Elektrykom bez uprawnień “E” czy “D” z SEP-u czy innej Komisji Kwalifikacyjnej.
-Tak rozumię “Nowe Prawo Budowlane”.
Witam Kolegów.
Co do wykonawstwa instalacji to się zgadza i nie ma potrzeby posiadania uprawnień budowlanych, ale cały sęk w tym, że ktoś musi mieć nadzór nad budową i wtedy są wymagane upr.budowlane.
I tak wykonujący instalację (monter) musi mieć upr. elektryczne “E”, natomiast jako jedyny nie może, powtarzam nie może podpisywać dokumentów np. do ZE w celu wykonania przyłącza. Proszę zwrócić uwagę, że ZE żadają w swoich wnioskach zgłoszeniowych podpisu wykonawcy z podaniem numeru uprawnień (upr.“E”) i osoby sprawującej dozór (nie mylić z upr.elektrycznymi"D"). I tą osobą w myśl prawa budowlanego jest osoba posiadająca upr. budowlane w zakresie robót elektrycznych. Ma ona ocenić (firmując własnym nazwiskiem) czy instalacja wykonana jest według obowiązujacych przepisów prawa.
Natomiast jeśli już mamy instalację w użytkowaniu to nie są potrzebne upr. budowlane. Jeśli byłyby potrzebne to automatycznie WSZYSCY elektrycy zmuszeni byliby do ich posiadania. Jak Kolega Edward pisał upr. budowlane są udzielane osobom, które kierują robotami budowlanymi w zakresie instalacyjnej (inst.eletrycznej). Wobec tego do samodzielnego wykonywania instalacji elektrycznej (gdy jedna osoba wykonuje instalację i ją “firmuje” jest wymagane posiadanie upr"E" i upr.budowlanych.), zatem albo taka “jednoosobowa” firma posiada takie uprawnienia albo ma kogoś kto podpisuje dokumenty jako inspektor nadzoru nad robotami elektrycznymi.
Jeśli natomiast ta jednoosobowa firma jest zarejestrowana w ZE jako wykonawca to ZE może od tej firmy żadać posiadania upr. budowlanych. A teraz kto posiada upr. budowlane musi należeć do Izby Inżynierów Budownictwa. Ktoś to prawo stanowił no i “ustanowił”. Powstała zatem izba, która ma zasilić nasz Polski budżet.
))
Ja rozumiem stanowisko ZE bo takie jest prawo.
Wydaje mi się, że o tym już pisałem.
)))
Pozdrawiam
Piotr
Witam!
-Zgadzam się z Kol. Doktorant z jednym zastrzeżeniem:
-Dalej uważam, że przy prostych robotach , do odbioru wystarczy Dozór z Urzędu (-np. Starostwo Powiatowe, Zakład Energetyczny), a nie ze strony Wykonawcy.
Powtórzę cytat:
“dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:
3. Specjalności, o których mowa w ust. 2, określa się, jeżeli jest to uzasadnione rozwojem wiedzy technicznej
w budownictwie oraz potrzebą zapewnienia udziału w procesie budowy osób o szczególnych kwalifikacjach
-Z tych słów nie wynika, że wszędzie jest wymagany Nadzór Budowlany z uprawnieniami budowlanymi dla Elektryków.
-Wymagania te są potrzebne ze strony Wykonawcy, jeśli jest
ogłoszony przetarg publiczny na jakieś roboty w obiektach użyteczności publicznej (-np.przedszkola, szkoły …itd. ) lub przez Zakład Energetyczny na wykonanie np.;Przyłącza lub budowy linii napowietrznej lub kablowej.
-Kończę dyskusję w tym temacie.
Witam!
-Zgadzam się z Kol. Doktorant z jednym zastrzeżeniem:
-Dalej uważam, że przy prostych robotach , do odbioru wystarczy Dozór z Urzędu (-np. Starostwo Powiatowe, Zakład Energetyczny), a nie ze strony Wykonawcy.
Powtórzę cytat:
“dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:
3. Specjalności, o których mowa w ust. 2, określa się, jeżeli jest to uzasadnione rozwojem wiedzy technicznej
w budownictwie oraz potrzebą zapewnienia udziału w procesie budowy osób o szczególnych kwalifikacjach
-Z tych słów nie wynika, że wszędzie jest wymagany Nadzór Budowlany z uprawnieniami budowlanymi dla Elektryków.
-Wymagania te są potrzebne ze strony Wykonawcy, jeśli jest
ogłoszony przetarg publiczny na jakieś roboty w obiektach użyteczności publicznej (-np.przedszkola, szkoły …itd. ) lub przez Zakład Energetyczny na wykonanie np.;Przyłącza lub budowy linii napowietrznej lub kablowej.
-Kończę dyskusję w tym temacie.
Errata;
-przepraszam za błąd techniczny przy wklejaniu tekstu (2x to samo).
Panowie.
Myślę że dodajecie sobie otuchy bo nie macie uprawnień budowlanych.
Zwróćcie się do Starostwa do odpowiedniego działu,a tam Was sprowadzą na ziemię.
Można też zapytać w Izbach IiTB.
A uprawnienia SEP służą do czego innego a nie do tego co Wy panowie myślicie.
Ja mam TAKĄ propozycję.Wyłączmy prąd i niech Ci wszyscy budowlańcy mieszają ręcznie i poomacku.
Pozdrwiam?
Między nami ja mam Już dość PRAWA BUDOWLANEGO.
I słusznie Panie Zbyszku D.
Autor: chjurek (212.33.64.—)
Data: 03-05-29 11:27
zakład energetyczny w moim regionie wymusił na wykonawcach zarejestowanie się w stowarzyszeniu inżynierów . W innym wypadku nie dopuszcza do pracy .Niestety nic za darmo to kosztuje rocznie ok800 zł.W ten sposób drobny wykonawca pracujący na pół etatu odpadł czyli biedny znowu traci bogaty znowu zyskuje.Dla mnie te 800zł to ok 10% zysku rocznego. Czy ktoś zna podstawę prawną do tego,czy jest to widzimisię zakładu . Ja to widzę jako życie na cudzy koszt PANÓW na stołkach szanowanej mimo wszystko instytucji.
Kolego chjurek ! Zakład energetyczny ma przestrzegać obowiązujące prawo w Polsce i zadziałał zgodnie z prawem.
Jeśli to prawo jest złe, to adresatem pretensji nie jest niestety zaklad energetyczny. Adresatem pretensji winna być komisja
sejmowa, która wnioskowała o powstanie takiego a nie innego prawa.
Mi też nie podoba się podatek na PIIB, ale co mam zrobić,
czy głową mur przebiję
((((