Mam nietypowe pytanie do kolegów praktyków.
Klient chce żebym wykonał w ścianie, w miejscu gdzie bedzie wisiał telewizor (LCD lub plazma), zestaw połączeń telewizora. Nie chce żeby były widoczne przewody na ścianie od podłączenia telewizora.
Nie za bardzo wiem jak to zrobić, bo przecież potrzebne będzie gniazdo 230V, antenowe(lub RTV +sat), przewody HDMI do połączenia z pozostałym sprzętem.
Telewizor bedzie wisiał na uchwycie ściennym, czyli nie bedzie miejsca za nim. Gdyby to był uchwyt regulowany to było by miejsce.
Może ktoś z kolegów montuje takie podłączenia i podfzieli się ze mną swoją wiedzą w tym temacie.
Witam.
Jeszcze niech Kolega napisze, co to za ściana, na której będzie wisiał TV - rodzaj, grubość.
Koniecznie zasilić plazmę z osobnego obwodu rozdzielnicy, tak zalecano w wielu art.
STANCA
Własnie. Najczesciej wkuwam tam w takim przypadku kanał wentylacyjny 100x50 lub 200x100 z dwoma kolanami.
Pozdrawiam
Witam.
To swoją drogą, ale pytanie jest o samo wyprowadzenie przewodów i zasilanie TV.
Najwygodniej wykonać pod/za telewizorem wnękę, w której będą wszystkie przewody służące do podłączenia w panelu TV, oraz gniazdo zasilające 230V.
O ile zasilanie 230V jest dość oczywiste o tyle reszta już nie. Bo teoretycznie antenówka też by się przydała, ale pytanie czy napewno przy telewizorze, bo przeciez sygnał antenowy moze być wprowadzony do dekodera a z tamtąd na TV, albo z dekodera do amplitunera i dopiero z tamtąd do TV np HDMI. A teraz jeszcze pytanie czy klient nie zechce "N"ki z rekorderem - to wtedy juz trzeba 2 kabelki SAT podciągnąć do dekodera. No niestety klient musi jasno określić czego chce i wtedy wiadomo jak to okablować. U mnie dosyć często udaje się klientów namówić na:http://www.vogels.pl/index.php5?theme=pricelist&task=print_product&product_id=687 lub:http://www.vogels.pl/index.php5?theme=pricelist&task=print_product&product_id=3060.
Wtedy można pod maskownicę dowolną ilość kabli wpakować.
Witam kolegów.
Dziękuję za odpowiedzi, trochę mi rozjaśniły problem.
Teraz muszę tylko uzgodnić z inwestorem co mam zastosować.
Pozdrawiam Piotr
Witam!
W wersji fullwypas montuję klientowi przy podłodze zestaw gniazd w ramkach 5-krotnych - 2 ramki poziome jedna nad drugą. W zestawie montuję:6 gniazd elektrycznych, jedno gniazdo struktury (tel+sieć) 3 gniazda RTV Sat. Dodatkowo, jeśli plazma wisi wysoko wkuwam obok kanał wentylacyjny (podobnie jak kol. Zbynio), dodatkowo w ramce potrójnej w pionie gniazda głośnikowe do kina domowego (5+1 lub 7+1) i ew gniazdo sygnałowe do projektora.
Można ten zestawik jeszcze rozbudować w przypadku instalacji multiroom.
Pozdrawiam:
Grom