Wykonanie uziemienia

Proszę o pomoc w wykonaniu uziemienia ochronnego.
Obiekt to domek drewniany na działce rekreacyjnej. Z zebranych informacji wynika iż należy zakopać blachę grubości 2-3 mm o wymiarach 1x1 m na głębokość ok. 2 m /pionowo czy poziomo ułożona ?/, przyspawać do blachy bednarkę, wybrowadzić ją na wysokość 1 m ponad ziemię i przyłączyć przewód 4 mm, który doprowadzam do środka obiektu.
Proszę o zweryfikowanie informacji i pomoc w samodzielnym wykonaiu uziemienia /w domku jest instalacja 2 przewodowa + 380V/, jednak ze względu na konieczność zasilenia altanki będącej w niedalekiej odległości od domku postanowiłem wykonać instalację 3-przewodową z wyłącznikiem różnicowo prądowym.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
Grzegorz Szymczyk

witam kolege.z tego co ja wiem to ma byc blacha 0,5m2,i zakopana ma byc pionowo,a jej gorna krawedz ma byc 0,5m pod ziemia.

Cytuje z artykulu pt.Eliminacja zagrozen w instalacjach elektrycznych nn - Wiadomosci Elektrotechniczne nr.12/2000.
“Uziomy sztuczne nalezy wykonywac ze stali ocynkowanej lub pomiedziowanej a takze z miedzi w formie tasm,rur,ksztaltownikow,plyt i pretow ulozonych w ziemi.Uziomy sztuczne pionowe z rur,pretow lub ksztaltownikow zaglebia sie w gruncie w taki sposob aby ich najnizsza czesc byla umieszczona na glebokosci nie mniejszej niz 2,5m. , natomiast najwyzsza czesc na glebokosci nie mniejszej niz 0,5m pod powierzchnia ziemi.”