Wykonanie uziemienia punktu rozdziału+ pomiar

Witam. Przymierzam się do wykonania uziemienia punktu rozdziału przewodu PEN na PE i N w rodzielnicy licznikowej ( rozdział jest już zrobiony ) - niedawno skończyłem robić remont instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym i zostało mi od punktu rozdziału pociągnąc linkę 10mm do skrzynki kontrolnej na zewnątrz budybku ( rozdzielnica licznikowa z rozdziałem jest w domu ) i od skrzynki kontrolnej bednarkę do ziemi i do sond. Wcześniej oczywiście elektryk zrobi mi pomiar rezystowności gruntu oraz pomiar rezystancji uziemienia - muszę mieć mniej niż 10 ohm, bo mam ochronnik przepięć B+C.
Ale do rzeczy - jaką metodą jest najlepiej zrobić pomiar - klasyczną czy cęgową? Czy jest jakaś różnica, czy nie ma znaczenia? Warto takie rzeczy wiedzieć, bo wiadomo jacy są dzisiaj el;ektrycy - są elektrycy i “elektrycy”. Jakie sondy uziemiające są lepsze - miedziane czy ocynkowane?
No i czy po pomiarze rezystowności gruntu będzie wiadomo ile trzeba takich sond, czy to wychodzi dopiero podczas samego pomiaru - wbija się sondę, robi pomiar i jak jest niewystarczający to wbija się drugą ( nie wiem jak wygląda pomiar więc pytam ).

I ciągle ta sama bajka o uziemianiu wyimaginowanego punktu bez.
Czy tak trudno zrozumieć, że Ty masz uziemić szynę PE w budynku a nie mityczny punkt???
Masz ją uziemić bez względu na to gdzie PEN podzielony został!

I ciągle ta sama bajka o rzekomo wymaganej rezystancji uziemiania GSW.
A co ma zrobić elektryk jeśli rezystancja uziemienia fundamentowego wyniesie np:20 omów???

Piszemy o tym od lat po wszystkich forach i od lat wyjaśnają prostotę tego zagadnienia autorytety takie jak np: dr Musiał.
Groch o ścianę.

A czy to tak trudno zrozumieć, że u mnie najwygodniej jest uziemić PE właśnie w punkcie rozdziału???Chyba, że nie jest to wskazane?Mógłbym wprawdzie uziemić szynę PE w drugiej rozdzielnicy, która jest obok tej licznikowej - mam dwie - jedna licznikowa z 6 modułami i druga na 48 modułów. Rozdział jest zrobiony w pierwszej, czyli licznikowej i od punktu rozdziału leci linka 10mm do szyny PE w drugiej rozdzielnicy. Ale tam szkoda miejsca na szynie, bo są powpinane przewody PE z gniazdek.A więc najwygodniej jest mi uziemić szynę PE w miejscu rozdziału.

Czyli mam rozumieć, że wystarczy jak od miejsca uziemienia szyny PE pociagne linkę 10mm na zewnątrz budynku, tam połączę ją z bednarką zakopaną w ziemi, bednarki dam np. 3 metry i to już wystarczy? Czyli generalnie nie muszę robić pomiaru uzieminia, bo nie muszę mieć tych 10 ohm? Po co więc robi się pomiary rezystowności gruntu, wbija te sondy itd?

Kolego wskazane i to normowo to jest uziemienie GSW i do niej podłączenie PE/PEN, a to co kolega robi to poezja elektryczna.

Kolego nie masz pojęcia o tym co chcesz zrobić.
Przewód PE/PEN masz uziemić jak najbliżej miejsca wprowadzenia go do budynku. Więc nie pisz, że mógłbyś go uziemić w drugiej rozdzielni, bo tak robić nie wolno. A to, że tobie się wydaje iż uziemiasz mityczny punkt, to tylko tak Ci się wydaje bo uziemiasz PE.
Więc nie trać energii na bezsensowny upór a zapoznaj się z arkuszem 5-54 byś zrozumiał, że nikt Cię tu na baczność nie stawia a chodzi tylko o to byś głupot nie narobił.

A uziemienie GSW i tego uziemienia rezystancja to jedna, a połączenia wyrównawcze to druga kwestia.
I dopiero ich wzajemne zazębianie się stanowi całość.

Nie umiem wysłać na forum schematu, bo mam coś nie tak z komputerem i odrzuca mi dodawanie zdjęć. Ale postaram się to wyjasnić w miarę przejrzyście i może jakoś się dogadamy i dacie radę mi pomóc.
Wychodziłoby na to, że u mnie szyna GSW robi jako punkt rozdziału. Może tak być?
Jak to wygląda - w pierwszej rozdzielnicy ( licznikowa ) są dwie szyny. Do szyny A podpięty jest przewód PEN. Ta szyna jest połączona z szyną B linką 10 mm. I szyna B będzie uziemiona. Oprócz tego, z szyny A idzie niebieska linka 10mm do drugiej rozdzielnicy na szynę N. A z szyny B w pierwszej rozdzielnicy idzie żółto-zielona linka 10mm do drugiej rozdzielnicy na szynę PE.
Mógłbym zrobić rozdział w drugiej rozdzielnicy, ale tam szkoda mi miejsca na zaciski - musiałbym mieć cztery - dwa zaciski do rozdziału i jeden na N i drugi na PE. Jednak ta pierwsza rozdzielnica jest bliżej punktu wprowadzenia WLZ do budynku ( o jakieś 30cm :slight_smile: ) więc wygodniej było zrobić rozdział w tej pierwszej. Tym bardziej, że w tej pierwszej jest ochronnik przepięciowy B+C i FR. Dodam, że ochronnik jest założony przed punktem rozdziału.
Jeszcze prośba - zerknijcie, czy rozdział na zapodanym schemacie jest wykonany prawidłowo

Bo chyba jest tu źle zrobione uziemienie - na tym schemacie uziemiona jest szyna, do której wchodzi przewód PEN. Nie powinno być czasem inaczej - szyna opisana jako PE powinna być jako N1 i odwrotnie, a uziemienie powinno być zrobione do szyny opisanej jako N1? I ta szyna powinna robić jako PE?

Komplikujesz kolego.
Co innego piszesz a co innego rysujesz.

Ty masz przewód PEN wprowadzić na szynę PE i dopiero tę szynę należy połączyć z szyną N.
Szynę PE masz po łączyć z uziemioną GSW bez względu na to gdzie PEN został podzielony!.
Tylko tyle.

I wbij sobie do głowy, że nie możesz pisać, że mógłbyś przewód ochronny uziemić w drugiej rozdzielni.
Masz go uziemić jak najbliżej miejsca wprowadzenia go do budynku!
To też jest proste.

A więc rozdział na zapodanym rysunku jest zrobiony prawidłowo? Tyle, że GSW to na rysunku miejsca opisane jako złącze kontrolno-pomiarowe - tam bednarka łączy się z linką żółtozieloną 10mm. I tam można podłączyć uziemienie rurek z wody i z c.o.

W końcu naprawiłem kompa i mogę pokazać o co mi chodzi. Krótkie pytanie - który rysunek rozdziału PEN jest prawidłowy?

Z tego co p[isze kolega kkas12

wychodzi, że prawidłowy jest rysunek A. Dobrze myślę?
A idąc dalej radami kkas12

prawidłowo będzie to wygladało tak:

A nie przewiduje kolega połączeń wyrównawczych .

Połączenia wyrównawcze to miało być następne pytanie - uprzedziłeś mnie :slight_smile:
Głównie chodziło mi o to, czy przewód PEN to listwa N czy PE. Ale rozumiem, że tak jak napisałem we wcześniejszym p[oście ten ostatni rysunek jest prawidłowy?
Jeżeli tak, to kolejne pytanie - gdzie podłączyć uziemienie rur z wody ( narazie z rurek jest tylko woda ) - do GSU czy mogę do listwy PE w rozdzielnicy. GSU mam na zewnętrz domu ( jest to równocześnie złącze pomiarowe ) i ciężko będzie tam prowadzić przewód żółto-zielony z rurki z wodą.

Nie wiem w jakim celu powielasz wciąż te same pytania mimo, że otrzymałeś już dawno odpowiedź czy wskazówki jak to wykonać.
Masz zamiar przeprowadzić ankietę?
Nie zaprzęgaj demokracji do głosowania czy zastosować ustalone dawno standardy.
Za chwilę zjawi się jakiś bezkrytyczny wyznawca rozporządzenia i stwierdzi, że skoro nie ma w jego treści informacji jak podział PEN należy wykonać to każdy sposób jest dobry, więc nie ma znaczenia czy PEN wprowadzisz na szynę PE czy na szynę N.
A następny zacznie udowadniać iż należy zacząć od szyny N bo ta litera występuje w alfabecie przed literą P więc jej należy się pierwszeństwo.

Kto rozsądny i po co umieszcza GSW na zewnątrz budynku???
Skasuj więc te zbędne złącze bo do niczego Ci ono potrzebne nie jest skoro i tak do niego nic nie przyłączysz.

Zadam pytanie z innej strony - czy któraś z norm opisuje jak należy wykonać podział PEN na PE i N ? Czy stwierdzenie, że przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE jest poparte jakąś normą ?

Lubisz kolego wysługiwać się innymi osobami nie dając nic w zamian.
Niestety, ale pojęcie pracy własnej jest Ci całkowicie obce.

Nie wiem czy coś Ci to powie, ale zasada “najpierw chronimy, później zasilamy” jest tego dowodem.
A wynika ona z arkusza 5-54 wieloarkuszowej normy PN HD 60364.

543.4.3 Jeżeli począwszy od jakiegokolwiek punktu instalacji, funkcje neutralne i ochronne są zapewnione przez oddzielne przewody, połączenie przewodu neutralnego z jakąkolwiek inną częścią uziemioną w instalacji jest niedopuszczalne (np. z przewodem ochronnym z przewodu PEN). Jednakże dopuszcza się utworzenie z przewodu PEN więcej niż jednego przewodu neutralnego i więcej niż jednego przewodu ochronnego. Oddzielne zaciski lub szyny powinny być przeznaczone dla przewodów ochronnych i neutralnych. W tym przypadku > przewód PEN powinien być przyłączony do zacisku lub szyny przeznaczonych dla przewodu ochronnego.

I pozwól, że ja również zadam pytanie.
W jakim to akcie prawnym znajdują się informacje, że osoba “ucząca” się na forach ma samodzielnie wykonywać instalacje elektryczne?
Dodać należy, że osoba ta nie potrafi samodzielnie odróżnić złych rad od rad mających oparcie w uznanych zadach/regułach wiedzy technicznej a kieruje się tylko tym co przedtem samodzielnie wykonała i w zasadzie oczekuje poklasku dla swego sposobu rozumowania.
Zamknięty watek o lampkach sygnalizacyjnych jest tego dowodem.

kkas12 pozwolisz, że teraz ja będę uczył kultury.
Bardzo spieszy Ci się na wymarzony urlop. Szkoda.

Wątek odblokuję jak emocje miną i zacznie się merytoryczna dyskusja!