Wykonałem projekt automatyki - kto musi podpisać?

Jestem automatykiem z uprawnieniami SEP (E i D) do 1kV (Grupa 1 pkt 2 i 10). Wykonałem projekt (na papierze) w skłąd którego wchodzi modernizacja urządzeń automatyki (sterowania linią przemysłową) oraz szafę AKPiA z podciągniętym zasilaniem z rozdzielnicy.

Rozumię, że jako projektant podpisuję się ja. Czy wymaganay jest sprawdzający i zatwierdzający. Kto powinien posiadać i jakie uprawnienia. Czy wystarczą uprawnienia SEP ?

Dziękuję za pomoc,

Automatyk

Witam

Uprawniena E i D nie uprawniaja do wykonywania projektów.
Domyślam się ze kolega nie posiada uprawnień projektowych, czy tak?

Polecam:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=6766&hilit=uprawnienia+projektowe

STANCA

Tak, nie posiadam uprawnien projektowych.
Czyli nawet pracując (branża energetyczna) jako automatyk i mając duże doświadczenie praktyczne nie mogę zaprojektowac nawet najprostszego układu automatyki i wdrożyc go w firmie w ktorej jestem zatrudniony jednocześnie się pod nim podpisując ?

Czy na projekcie wystarczy informacja o osobie projektującej mającej odpowiednie uprawnienia, czy MUSZĄ tez byc osoby dodatkowo sprawdzajaca i zatwierdzajaca. Czy osoba projektująca może byc jednoczesnie osoba sprawdzajaca i zatwierdzajaca ?

Witam,
PB tu nie sięga, NIE musisz mieć UB aby zaprojektować system sterowania np. w maszynie. Oczywiście nie możesz być jednocześnie sprawdzającym…

Witam

Dodatkowo przypomnę stary temat:
Badania po wymianie podzespołów, modernizacji urządzenia?
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=9852&start=0

gdzie jest wiele informacji co należy zrobić po modernizacji urządzenia.

STANCA

Czytam ten temat i tak sobie myślę, że niby życie ma być prostsze a w rzeczywistości jest coraz bardziej skomplikowane. Ponad 25 lat temu pracowałem jako konstruktor w fabryce produkującej maszyny oczywiście napędzane i sterowane elektrycznie. Projektowałem nowe układy, modernizowałem istniejace, przystosowywałem do wymogów eksportowych. Nie miałem żadnych uprawnień, ale miałem wiedzę. Dziś teoretycznie bez UB to nie można zainstalować dodatkowego gniazdka w instalacji. Wiedza mało co się liczy, ważne są uprawnienia.

Witam

Powiem koledze - moje odczucia są podobne. Ja jestem w takiej sytuacji, że nie mam UB, ale mam je w “zasięgu reki”. Są możliwości, ale nie ma czasu aby założyć książkę praktyk i za rok przystąpić do egzaminu. Poza tym nie jestem przekonany czy to będzie mi potrzebne.

Niestety to co obserwuję wśród kolegów posiadających takie uprawnienia to powszechnie występujący analfabetyzm. Mają dozgonne uprawnienia więc nie muszą nic wiedzieć. Powiem szczerze - dwa tygodnie temu miałem przyjemność spotkać się z osobą która ma UB od lat 80-tych i była na bieżąco z przepisami, nawet cytowała z pamięci co jest w jakim dzienniku ustaw (miała wiedzę z przepisów jakby wczoraj zdawała egzamin) i sprawiała wrażenie, że się zna na elektryce. Naprawdę byłem pozytywnie zaskoczony, bo dawno nikogo takiego nie spotkałem.

W przypadku tej maszyny jest tak jak napisał kolega falowniki - nie musisz mieć do tego UB.

pzdr
-DAREK-

Niestety rowniez musze potwierdzic ze takie jest prawo. Zle prawo - moze kiedys sie zmieni… Co do automatyki to bym sie nie przejmowal UB chociaz gdy sie przepisy czyta dokladnie to wyjdzie, ze nawet do budowy urządzen powinno sie miec UB. Tyle, ze z tego smieja sie nawet znawcy tematu.