Wycena projektu za m2

Witam,
Poradzcie mi jak na dzien dzisiejszy kształtują sie ceny projektów w woj. mazowieckim wyliczone w sposób przyblizony (m2).
Obiekt ma ok 300m2 (obsluga klienta) , kilka stanowisk komp. do serwera, gniazdka ogolne, oswietlenie, schematy, wydruki itp.
Ja myśle, ze warte jest to ok 5-7 zł/m2, ale nie jestem pewien. Co o tym myślicie?
POzdrawiam

Zobacz tu: Wirtualna Polska - Wszystko co ważne - www.wp.pl

Ja tu byłem zanim zadałem pytanie…To jest cennik kosztorysów ktore sie robi na podstawie projektów przetargowych (budowlanych lub wykonawczych). pytanie dotyczylo wlasnie tych projektow dzieki ktorym robimy kosztorysy i znamy wartosc inwestycji. nic to, dalem sobie rade bez pomocy fachowcow z forum.
pozd

Witam !

“Środowiskowe Zasady Wyceny Prac Projektowych”

w żadnym wypadku nie od m2
lepszy ?

“…jak na dzien dzisiejszy kształtują sie ceny projektów w woj. mazowieckim wyliczone w sposób przyblizony (m2). …”

Ciekawe w jaki sposob ty w ciagu 5 min wycenisz wartosc projektu, jak nie z m2 (lub m3) to pewnie z sufitu…

Bo ???

witam Kolegów:)
Nie zabierałem głosu bo myślałem, że wątek ten zejdzie naturalną śmiercią.
Skoro jest zainteresowanie to wtrącę swoje grosze.
Zdecydowanie “Środowiskowe Zasady Wyceny Prac Projektowych” x stawka za jnp (niestety jest to dzisiaj często marzenie).
5 minut to nieraz czas potrzebny na złapanie pchły :wink:
300 m2 może kosztować 2 tys. a może 6 tys. Wszystko wokół pojęcia “może”.
Stąd potem biorą się abstrakcyjne ceny, często zaniżane. Ceny uzyskane w czasie negocjacji o połowę mniejsze niż przy pierwszym strzale co świadczy o niepoważnym traktowaniu Inwestora.
życzę rozwagi

Witam,
Takie sa teraz czasy (przynajmniej w moich stronach)…dzwoni architekt i pyta ile wezme za dany projekt, podaje bardzo ogólne dane. Powiem za duzo- zadzwoni do kogos innego, powiem za malo- bede w plecy, dlatego ceny czasem sa abstarkcyjne lub zanizane. Trzeba miec do tego “nosa”, albo znac dobrze oczekiwania inwestora (czasem ten sam projekt robi sie 5x za ta sama cene). Pracuje troche juz w branzy projektowej i wiem ze rozliczenie wiekszosci instalacji w zł/m2(m3) zdaje egzamin. To nie jest takie trudne, wystarczy powierzchnia danego projeku i cena za jaka sie to zrobilo (z zyskiem). Kilka takich projektów i mamy średnia stawke za m2(m3). “Środowiskowe Zasady Wyceny Prac Projektowych” jest dla mnie dzis tyle warte co kreslenie tuszem na kalce ( zanim zrobie tabelke, ktos inny zrobi projekt w acadzie). Swiat troche przyspieszyl od lat 70-tych panowie…
pozd

Witam Szanownych Kolegów

Na marginesie tego wątku, nie wiem czy zauważyliście takie rozporządzenie ?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 18 maja 2004 r.
w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym

plik do pobrania ze strony Ministerstwa Infrastruktury.

Nie zauważyłem żeby było opublikowane w Dzienniku Ustaw

Pozdrawiam
Teodor

Witam

No i jak to bywa na forum, wiele postów, bardzo dużo treści i mało konkretów :slight_smile:

Ponawiam pytanie…

Przykładowo mamy do wykonania projekt przyłącza elektrycznego, oraz projekt wykonawczy instalacji elektrycznej dla domku jednorodzinnego o powierzchni całkowitej 150m2.

Jaka według was jest średnia cena za wykonanie takich 2ch projektów ?
Jaką cenę przyjmujecie dla przyłącza którego nie można wycenić w sposób zł/m2 ?
Jaka stawkę przyjmujecie dla projektu domu w zł/m2 , aby projektowanie było opłacalne ?

Pozdrawiam
Marcin

witam Kolegów :slight_smile:

A ja z przekory dopytam:

1. Ile kosztuje projekt przyłącza kablowego dł. 1m ze słupa który stoi na działce Odbiorcy?
  2. Ile kosztuje projekt przyłącza dł. 180m biehnącego przez 17 działek różnych właścicieli, krzyżującego drogę krajową i ciek wodny? Projektanci wiedzą o czym piszę.

Inna sprawa to fakt rezerwacji kwoty dla Wykonawcy na opracowanie dokumentacji formalno-prawnej i technicznejdla przyłącza. Niestety, jest ona stała. Przynajmniej w moim ZE.

Nigdy takiej metody nie stosowałem. Słyszałem o kwotach od 200 do 1300 zł za projekt. Pomijam domki specjalne :wink:

Witam.
Jacku… u nas już chodzą ceny od 20-50 zł/m2 w zależności od przyjętego standardu, a w budynkach wielorodzinnych “jesteśmy umówieni” na 1000zł/mieszkanie (chyba ,że apartamentowiec-to ceny do negocjacji, bo klient płaci developerowi 15.000zł/m2).
Pozdrawiam, Janusz.
P.S. Wg cennika PTE to i tak ze 3x więcej “wychodzi”

Czyli przy projekcie dla domku jednorodzinnego 150m2 za projekt przyłącza + uzgodnienia w ZE oraz projekt wykonawczy instalacji elektrycznej , można spokojnie wziąć od 3000zł do 7500 zł - duże widełki cenowe :slight_smile:

Przyjmując wariant średni myślę, że cena 5000zł dla projektanta jest ceną bardzo dobrą za wykonanie w.w. projektów.

Witam.
To jest cena za projekt instalacji w domku-za projekt przyłącza płaci ENERGA wg złożonej oferty- który oferent-projektant zaproponuje “lepsze” warunki t.j. cena, termin ten wygrywa przetarg i robi projekt przyłącza.
Może obowiązki ENERGI przejąć właściciel domku i na własny koszt zlecić opracowanie projektu i otrzyma 20% zniżki od kwoty umownej z ENERGĄ wykonania całego przyłącza (projekt +realizacja).Tak jest na terenie ENERGI SA.
Pozdrawiam ,Janusz.

A ja nie wiem jak jest na terenie ENERGI. U mnie, monopol ma ENEA i aby dostać pozwolenie na postawienie przyłącza trzeba przedstawić w oddziale odpowiedni schemat jednokreskowy . Na jego podstawie, wydawane są techniczne warunki przyłączenia przez ZE.

Kolego jeśli mówimy o projekcie budowlanym instalacji to emeryci robia je już od 300 zł bez rachunku. Więc jakim cudem kolega dostanie za to od 5000 do 7000 zł?

Mało tego. Są rejony kraju ,że projekt budowlany nie zawiera nawet części instalacyjnych a projekt zagospodarowania działki w części elektrycznej jak i każdej innej robi architekt. Tam więc proj. elektryk nie zarobi nawet 1 zł.

Obecnie reakizuję roboty w domu pomocy społecznej. Projekt zrobił za marny grosz pewien dziadziuś tak samo jak robił to 30 lat temu. Przy spotkaniu na budowie powiedział" rób pan jak chcesz byle było dobrze a ja potem wszystko podpisze"

Chyba ,że kolega ma na oku jakiś projekt techniczny i posiedzi troche przy nim. Wtedy może i kolega coś zarobi.

Ja osobiście nawet nie przymuję zleceń od architektów lub inwestorów indywidualnych domków aby przy okazji ceny nie skoczyło mi ciśnienie. Lepiej niech dalej robią je emeryci tak jak robią.

W zupełności się z Tobą zgodzę.
Często do pozwolenia na budowę domu, nie jest wymagany projekt elektryczny budowlany… wystarczy, że w projekcie architektonicznym wyszczególnione jest ze projekt taki powinien zostać wykonany - ale niestety na tym się kończy.

A gdy już jest zrobiony projekt elektryczny budowlany (zaznaczone gniazda, łączniki, wypusty oświetleniowe) często bez wyznaczonych tras układania przewodów, schematu rozdzielnicy głównej itp. to na takim projekcie inwestor indywidualny poprzestaje i projekt ten przyjmuje status projektu wykonawczego :confused:

Czyli mówicie, że za projekt przyłącza + projekt wykonawczy instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym to max 1500zł (brutto) można wziąć ?

Witam Kolegów.

Czyli wracamy do punktu wyjścia ! :confused:
A było tego sporo !

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=9732&st=0&sk=t&sd=a

Witam,
Wycena w oparciu o Sekocenbud WKI (Wartość Kosztorysowa Inwestycji).

1. Wskaźnik kosztów dokumentacji projektowej w stosunku do kosztów inwestycji.
  • kategoria trudności 2 (budynki jednokondygnacyjne bez lub podpiwniczone, wyposażone w najprostsze instalacje) - 5% wart. inwestycji
  • kategoria trudności 3 (budynki niskie o małym stopniu trudności z podstawowym wyposażeniem instalacyjnym - 5,95%
  1. Wskaźnik cenowy dla instalacji elektrycznych.
  • budynki mieszkalne jednorodzinne: 70zł/m2 (średnia), (min - 30zł; max 155zł)

CENA PROJEKTU:
5,95% wartości inwestycji, co daje od 1,78zł/m2 do 9,22zł/m2 (średnia - 4,16zł/m2)

Liczę że koledzy przedstawią podstawową wycenętypowego domku jednorodzinnego “z katalogu” według tzw. środowiskowych zasad …

Pozdrawiam
P-W

Czyli z tego co pisze P-W średnia cena za wykonanie projektu przyłącza + projektu wykonawczego instalacji elektrycznej w domku o powierzchni 100m2 to ok.

300zł za projekt przyłącza
500zł za projekt instalacji elektrycznej

Razem : 800zł

Czy dobrze rozumuje, że ceny projektów są takie niskie ?
Jeśli tak to po odliczeniu podatku dochodowego, zus, i innych kosztów pozostaje z tego bardzo niewiele…

Pozdrawiam

Witam

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat.

Pracuję w projektowaniu dopiero kilka lat i do dziś dnia wyceny większych projektów nie leżały w moich obowiązkach.
Ostatnio przyszło mi wycenić projekt dużego obiektu, dodatkowo mam przedstawić architektowi/inwestorowi sposób wyceny.
Zaopatrzyłem się więc w ŚZWPP 2006 i szczerze powiedziawszy nie do końca rozumiem “co autor chciał przez to powiedzieć”.

Dla przykładu: tabela podaje ilość j.n.p. dla podanej kubatury itd. dla jednej instalacji?. Tak wynika z opisu. Czyli jeśli zaliczę obiekt do kategorii 2giej to biorę np. 5000 zł za oświetlenie + 5000 zł za gniazda + 5000zł za odgromówkę itd… ???

W ogóle to co za sposób wyliczania z kubatury? Mam halę magazynową wysoką na 6m w której projektuję gniazda i wg tabeli dostanę 25% więcej za taką samą powierzchnię przy wys. hali równej 12m - nonsens.

Podobnie z odgromówką - zakładam, że są jakieś iglice na dachu, siatka zwodów i przewody odprowadzające do złącz przy ziemi. Dla celów projektowych nie ma większego znaczenia czy budynek ma 3 czy 10m (zakładając że stoi na otwartej przestrzeni, nie sąsiaduje z innymi budynkami, obiektami itd). 7m więcej przewodu odprowadzającego nie komplikuje mi tak bardzo obliczeń…

Czy ktoś może mi rozjaśnić tę sprawę, czy komuś udało się za pomocą ŚZWPP oszacować, choć w przybliżeniu, sensowny (bliski realiom) koszt wykonania dokumentacji ?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Kłaniam się i pozdrawiam

Marek