Witam!
Chciałbym poruszyć temat wycen projektów instalacji elektrycznej.
Nie interesują mnie rozwiązania typu KNR i wchodzenie w szczegóły
Chodzi mi o krótkie rzeczowe odpowiedzi
np. jeśli dom 300m2 to tyle a jeśli 600m2 to tyle
Robię projekty domów a właściwie rezydencji wyposażonych
w instalacje inteligentne, alarm, monitoring tzw. wysoki standard
Jakie macie własne szybkie kryteria wyceny. Przychodzi klient i muszę
powiedzieć ile to kosztuję ale nie wiem ile mam punktów, urządzeń itp
Nie chcę za każdym razem bawić się w liczenie pojedynczych gniazdek.
Chciałbym znać jakieś pułapy cenowe, uzależnione od metrażu, wartości
inwestycji itp.
Jakie macie założenia w tym temacie może przyjmijmy do obliczeń
nast założenia oparte na 2 wykonanych już obiektach i jednym projektowanym
250m2 całk. wartość inwestycji elektrycznej rob+mat 80.000zl
600m2 całk. wartość inwestycji elektrycznej rob+mat 300.000zl
900m2 całk. wartość inwestycji nieznana
Oczekuję propozycji ile wziąć za projekt wszystkich instalacji elektrycznych i pokrewnych
Dziękuję
Ciekawa propozycja, widze że ktoś popiera moje “rzędy” wielkości
wynagrodzenia za projekt.
Niestety, nadal niektórzy inwestorzy uważają że projektu robić nie trzeba
a inni jak usłyszą że ktoś chce więcej niż 1500-2000brutto za projekt
to są oburzeni. A przecież dobry projekt to sporo poświęconego czasu.
Nadal czekam na propozycje oraz wyceny i dodam nowe pytanie
ile czasu potrzeba na zrobienie projektu w/w inwestycji
życie pokazuje, że 1200 jest już oprotestowywane, spotykane wykonania projektów dlatego wyglądają, jak wyglądają, bo po co męczyć ciało tworzeniem czegoś nowego, jak idzie spokojnie sprzedać za tysiąc złotych oklepaną sztancę. Tylko później… ale patrzały gały {…}
Problem polega na tym ze ze sztancy moge robić opis bez obliczeń
A plany i schematy mam totalnie różne dla każdego
Projekt obejmuje obliczenia
i sporo rysunków - plany, schematy i widoki tablic, schematy funkcjonalne, sterownicze itp. Są to bardzo skomplikowane domy - inst. ośw, eib, gn, rolety, podlewanie, pompy, studnie, baseny, korty, alarmy, monitoring, wizualizacje, obsługa zdalna itp. Do każdego domu trzeba podejść indywidulanie
powiem tak: nowicjusz może robić taki projekt wyceniony na 8 tys ze dwa miesiące, a doświadczony projektant do tygodnia - ale nic z tego czasu nie wynika - ten doświadczony projektant ma po prostu dużą wiedzę i środki techniczne, a to kosztuje.
a wynikowe opracowania powinny być dobre, pozwalające szybko wykonać instalację i bez kosztownych błędów (ale to chyba truizm).
bo materiał na taką instalację - ok 50 tys - może hadlowiec sprzedać w 60 minut i zarobić 10-20% - czyli 5-10 tys - a uważamy to za normalne.
no to jak ma być z fachową pracą projektanta?
Witam.
Myślę,że Kolega nie jest członkiem …Izby Budowlanej, których obliguje stosowanie Cennika Prac Projektowych.A jak się nie jest członkiem to projektów legalnie nie wolno robić.Tylko Cennik; i można stosować upusty-ale “schodzić” poniżej przyzwoitego poziomu cen, nie wypada.Proszę popytać jak to jest zorganizowanie w innych zachodnioeuropejskich krajach Unijnych.
Pozdrawiam, Janusz.
Witam
Może pomoże
Roz. Min. Infrastrukturry z dn. 18.05.2004 r w sprawie okreslania metod i podstaw sporzadzania kosztorysu inwestorskiego,obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych…(Dz.U. NR.130.poz 1389)
podane tam są procentowe wskaźniki wartosci prac projektowych w zaleznosci od kosztów i złożonościi inwestycji .