Witam Kolegów
Proszę o rady w kwestii “filozofii” wyboru miernika. Kiedy kupić jeden miernik mierzący kilka parametrów, a kiedy osobne mierniki. Pytanie kieruję szczególnie do Kolegów mających duże doświadczenie w pomiarach.
Witam!
-“Filozofia” wyboru miernika:
- -Jaką kasą się dysponuje (ile można wydać na mierniki)?
- -Jakie pomiary chce się wykonywać?
- -Jak dużo tych pomiarów chce się wykonywać?
P.S.
-Temat już był kilkakrotnie omawiany na Forum.
-Dokonywałem takiego wyboru i wybrałem:
MIE-500 i MIC-3 Sonela (do pomiarów “EDI”).
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Do trzech pytań Kolegi EDI dodam czwarte “Ilu osobowa jest firma?”
Jeżeli jedno lub dwuosobowa to może być tzw. “kombajn”. Jeżeli wieloosobowa, to oddzielnymi przyrządami jedni mogą wykonywać izolacje, inni pętlę a jeszcze inny odgromy w tym samym czasie.
Witam Kolegów
Dziękuję za wskazówki.
Gwoli wyjaśnienia:
- pomiary są “uboczną” działalnością firmy, jednak przynoszą trochę zysku; zajmuje się nimi dwóch elektryków “w wolnych chwilach”, robią po kilka pomiarów miesięcznie;
- wykonywane pomiary to rez. izolacji, odgromy, różnicówki, pętle zwarcia, natężenie oświetlenia;
- zaproponowałem znajomemu właścicielowi firmy, żeby kupił to, o co proszą go elektrycy, jeśli go na to stać; wiem, że na zaufanie do wiedzy swoich pracowników.
Zaproponowałem temat, ponieważ po rozmowie ze znajomym zacząłem się zastanawiać, jakimi kryteriami powinienem się kierować wybierając pomiędzy miernikiem jednym-wieloparamertowym a kilkoma jedno-parametrowymi i niestety nie znalazłem odpowiedzi.
Witam!
-Gdybym był pracownikiem wspomnianej firmy, to zaproponowałbym szefowi zakup:
MIC-2500, MIE-500, MZC-303E i MRU-101, jeśli chodzi o mierniki firmy Sonel.
P.S.
Uzasadnienie jest proste, bo wystarczy poczytać parametry techniczne mierników i co tymi miernikami można mierzyć.
-Polecam lekturę: http://www.sonel.pl/
-Oraz tematy na Forum ise, dotyczące wyboru mierników.
Witam Wszystkich!
Jeżeli robi się tylko instalacje w mieszkaniu to MIE-500 i MIC-3 w zupełności mi wystarczają. Gdybym planował pomiary również kabli to zamiast MIC-3 kupiłbym MIC-2500.
Witam Kolegę Adama i wszystkich Kolegów na FORUM.
Po dalszym opisie Kolegi można coś więcej napisać.
Gdy ktoś chce mieć dobre, sprawdzone, o szerokiej gamie możliwości przyrządy, to można zaproponować zestaw, który podał Kolega EDI. Jednak za jakość, okres gwarancji i ilość funkcji trzeba odpowiednio zapłacić.
Jeżeli mówimy już o firmie SONEL, to dla omawianej firmy nożna zaproponować wielofunkcyjny miernik MPI-510. Spełnia on wykonywanie pomiarów dla tej firmy (z wyjątkiem natężenia oświetlenia), jest tańszy od zastawy pojedynczych mierników, ma mniejsze możliwości niż wszystkie pojedyncze razem ale związane jest to z jego bardzo ciekawą ceną.
Ostatnią sprawą jest rozważenie uszkodzenia miernika np. wypadnie pracownikowi z wyższej wysokości i naprawa będzie nieopłacalna lub niemożliwa.
Filozofia jest jedna, jeden miernik “uniwersalny” jest tańszy od zestawu mierników. Zestaw Sonela kilku mierników ma jednak tą zaletę ze są to mierniki “jednoręczne” stąd łatwiejsze i wygodniejsze przy pomiarach (szczególnie przy masowych pomiarach wykonuje się to szybciej).
Zatem kasa decyduje co kupić, ale warto wydać trochę więcej jeśli ktoś poważnie myśli o pomiarach i będzie miał wystarczająco dużo zleceń.
Witam Kolegów
Jeszcze raz dziękuję Kolegom za podpowiedzi. Ponieważ Kolega EDI podpowiada, że temat był kilkakrotnie omawiany, mam dwie prośby do Moderatora:
- proszę usunąć temat (szkoda miejsca);
- proszę o podpowiedź, jak podobne tematy znaleźć (ręczne przeszukanie 550 tematów tylko w kategorii “Pomiary elektryczne” jest baaardzo czasochłonne, a skorzystanie z wyszukiwarki - wpisałem “wybór miernika” - dało mizerny skutek).
Witam Wszystkich!
Ja wpisałem MIE-500 i znalazłem dwa tematy na urządzenia,maszyny,sieci…