Dzień dobry wszystkim,
Na początku dodam, że teoretycznie elektrykiem z zawodu jestem, lecz młodocianym i robię w delikatnie innej branży ale też z prądem także BHP i jak się nie zabić ogarniam.
Mam taki problem u siebie w domu gdyż od dłuższego czasu nieregularnie wybija mi bezpiecznik b16.
Wiszą na nim m.in. Gniazdko w łazience na którym jest złodziejka i na niej pralka+suszarka i wiem że potrafią działać jednocześnie,gniazdka w toalecie, oświetlenie w kuchni, jedno z gniazdek w kuchni, oświetlenie halogenowe w kuchni i chyba tyle. Głównie używane to te gniazdko łazienkowe i oświetlenie kuchni i okazjonalnie halogeny.
Zdążyłem rozpiąć już halogeny i żyrandol w kuchni lecz problem nie mija, gniazdka też wypalone nie są i w puszkach również nic nie pokojacego nie zauważyłem. B16 również zmieniona na nową i bez różnicy.
Wybijanie u mnie charakteryzuje się tym że nie musi być jakiegoś obciążenia, wszystko odłączone zgaszone a i tak potrafi wybić np w środku nocy, nie ma jakiegoś punktu zaczepienia że np włączy się pralkę i wybija, nic takiego. Dodatkowo czasem ale nie zawsze zbija z 2-3 razy pod rząd czyli spadnie - idę załączyć - spada w sekundę - podnoszę - spada - podnoszę i działa przez jakiś tam swój czas. Również w trakcie spadania często widać „ogień/iskry” w bezpieczniku, jakby jakieś zwarcie..
Za wszelkie porady serdecznie dziękuję 
Edit: poziom wilgotności raczej ma wpływ, przy większej regularność wybijania jest większa.
Za dużo odbiorów i bałagan, jak na 1 zabezpieczenie 16a.
Zacząłbym od uporządkowania tego:
Wiszą na nim m.in. Gniazdko w łazience na którym jest złodziejka i na niej pralka+suszarka
czyli usuń, jak to pięknie nazwałeś, „złodziejkę” i sprawdź to właśnie gniazdo. Następnie podłącz pod tu bezpośrednio (bez żadnych złodziei, których nie lubimy
samą pralkę i sprawdź.
Pominę „oczywistą oczywistość”, że powinno się zaprosić się elektryka i na miejscu wykonać stosowne oględziny i pomiary instalacji, które to dużo by powiedziały o stanie instalacji.
A podstawowy pomiar w takiej sytuacji … rezystancja izolacji - sprawdziłeś?
A tak tak izolację zrobiłem już. Ogólnie chaos w rozdzielnicy i nie zauważyłem też że z tego bezpiecznika wychodzą 2 odbiory. Zrobiłem test zasilając tylko jeden odbiór a drugi w powietrzu i nie wywaliło przez 24h czyli jeden jest dobry i bardziej potrzebny, jedynie w nim do szczęścia brakuje tego gniazdka łazienkowego, bo gniazdka w toalecie i tak zbędne każdemu. Pomiar izolacji tego bardziej potrzebnego wyszedł dobry bo raz w giga omach a raz ~240 mega czyli prawidłowy nie? Za to ten drugi co są gniazdka toaletowe i te jedno w łazience (dodatkowo właśnie w toalecie był grubszy remont więc może coś być na rzeczy) miernik nawet nie chciał wypluć 500V i pokazywał izolacje rzędu 12 kilo omów
[quote=“Karolos1444, post:4, topic:15151, full:true, full:true”]
Za to ten drugi co są gniazdka toaletowe i te jedno w łazience (dodatkowo właśnie w toalecie był grubszy remont więc może coś być na rzeczy) miernik nawet nie chciał wypluć 500V i pokazywał izolacje rzędu 12 kilo omów
[/quote] O ile wykonałeś pomiar prawidłowo to masz winowajcę. Choć ten “pływający” pomiar (mimo, że w zakresie wartości pozytywnych) też jest niepokojący - wszystko było wypięte z gniazdek?
Tak, jak kolega elmontjs pisze, ewidentnie problem z izolacją albo z miernikiem
.
[quote=“Karolos1444, post:1, topic:15151, full:true, full:true”] że teoretycznie elektrykiem z zawodu jestem, lecz młodocianym[/quote]
To do czegoś zobowiązuje, więcej niż minimalna krajowa.
[quote=“Karolos1444, post:1, topic:15151, full:true, full:true”]
wybija mi bezpiecznik b16.[/quote]
Tak może powiedzieć murarz, który przy okazji gniazdo przykręci na kolory. Ale ma sępa do 1Kw od dwóch lat.
Wypada się posługiwać językiem adekwatnym do rangi zawodu i poziomu forum. Napisz to tak, jak powinno być napisane przez osobę mającą wiedzę kierunkową.
Pominę „oczywistą oczywistość”, że powinno się zaprosić się elektryka[/quote]
Przecież już jest na miejscu od pierwszego postu. [quote=“Karolos1444, post:1, topic:15151, full:true, full:true”] B16 również zmieniona na nową i bez różnicy.[/quote]
Jest to pierwsza czynność którą wykonują fachowcy-elektrycy, jak “różniczka bije”.
Za dużo odbiorów i bałagan, jak na 1 zabezpieczenie 16a.[/quote]
Nie ma przepisów dla kucharzy-elektryków ile może być gniazdek z jednej eseczki.
[quote=“Karolos1444, post:1, topic:15151, full:true, full:true”] miernik nawet nie chciał wypluć 500V i pokazywał izolacje rzędu 12 kilo omów[/quote]
Prawdziwy elektryk (taki na etacie po za 50 zł/h) zaczyna od badań, tak jak lekarz na pierwszej wizycie zaczyna od wymogu zrobienia badań.
Teraz pozostaje znaleźć miejsce uszkodzenia, ale to już jest bardzo proste.