Wybija korek

Witam.
Ostatnio w domu mam problem albowiem często pali mi korki. Część jest 20A a część 25A czy mogę wszystkie wymienić na 25A ?

[quote=“Pajejek, post:1, topic:14353, full:true, full:true”]
czy mogę wszystkie wymienić na 25A ?
[/quote] …oświetlenie max. 10A, gniazda max. 16A i to w zależności w jakiej kondycji jest Twoja instalacja. W przeciwnym razie za niedługo po instalacji elektrycznej zostanie wspomnienie; obyś nie musiał wzywać straży pożarnej. najlepiej wezwij elektryka, niech przeglądnie TB i puszki, zanim dojdzie do tragedii.

Elektryk był popatrzył powiedział że przy korku jest coś przypalone przeczyścił dał nowy korek i to wszystko, ma chodzić.

Ale to dlaczego mam parę korków 25A i 20A to co wszędzie dać 20A ?
ten dom był budowany ze 40 lat temu to wszystko jest jeszcze na starych zasadach.

[quote=“Pajejek, post:3, topic:14353, full:true, full:true”]
Ale to dlaczego mam parę korków 25A i 20A to co wszędzie dać 20A ?
[/quote] Nie wiemy dlaczego tak masz, napisałem Ci tylko jak masz mieć, żeby było bezpiecznie i nie cierpiała instalacja. Myślisz, że dlaczego masz przypalone styki? , Myślisz że w puszkach łączeniowych jest lepiej przy takich obciążeniach? Bezpiecznik jest po to, by wyłączył zwarcie, czy szkodliwe przeciążenie i nie ma w tym nic złego - chyba lepiej wymienić wkładkę za 3zł niż instalację za kilka tysięcy.

[quote=“Pajejek, post:3, topic:14353, full:true, full:true”]
ten dom był budowany ze 40 lat temu to wszystko jest jeszcze na starych zasadach.
[/quote] …to nie ma nic do rzeczy.

Wygląda to tak i nie wiem gdzie dać poszczególne rodzaje korków tak jak mi pisałeś.

Kolego , ze zdjęcia nie wiele Ci jest ktoś w stanie powiedzieć. Nikt na tej podstawie nie wie, który bezpiecznik co zabezpiecza. Tam musi zajrzeć naprawdę kumaty elektryk, zlokalizować obwody i :

1. dobrać bezpieczniki do przekrojów przewodów i zastosowanego osprzętu instalacyjnego
  2. dobrać bezpieczniki zachowując zasadę stopniowania względem zabezpieczeń przedlicznikowych
  3. dobrać bezpieczniki tak, aby zostały spełnione warunki ochrony przeciwporażeniowej (więc pomiar impedancji pętli zwarcia - niezbędny)
    Wszystkie powyższe warunki muszą być spełnione jednocześnie!

Jak jest to już trochę leciwy dom to jak najbardziej trzeba się tutaj zachować z należytą ostrożnością. Osoba wyżej dobrze podpowiada, tutaj przydałby się dobry elektryk, który to wszystko ogarnie, bo zdjęcia niestety nie za dużo mówią! :frowning: