Wspólny obwód

Czy dopuszcza się stosowanie w domku jednorodzinnym obwodów wspólnych dla odbiorników
oświetleniowych i gniazd wtyczkowych ( ogólnego przeznaczenia ) ?

Oczywiscie ze mozna a w niektorych przypadkach nawet wskazane
Takim przykladem jest gniazdo i wylacznik mocowane razem w jednej puszce np. z podwojna ramka podawanie tam napiecia z 2 obwodow moze byc niebezpieczne (400V) i elektryk wylanczajac tylko jeden obwod moze niemiec swiadomosci ze drugi jest wlaczony i skutki sa wiadome.

witam.

… w niektorych przypadkach nawet wskazane
Takim przykladem jest gniazdo i wylacznik mocowane razem w jednej puszce np. z podwojna ramka podawanie tam napiecia z 2 obwodow moze byc niebezpieczne (400V) i elektryk wylanczajac tylko jeden obwod moze niemiec swiadomosci ze drugi jest wlaczony i skutki sa wiadome.

trochę nie precyzyjna odpowiedź.
zasadą zasilania takich dwóch obwodów - gniazda i oświetleniowego w jednym pomieszczeniu jest zasilenie z jednej fazy.
w tej części odpowiedź jest właściwa.
ale wtedy napięcie może być tylko maksymalnie 230V a nie 400V.
pozdrawiam.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgodnie z zasadami wiedzy technicznej obwody gniazd i oświetlenia powinny być zasilane z oddzielnych zabezpieczeń. Chyba nawet o tym pisze w PBUE.
Dostałem w prezencie PBUE o jednego z Kolegów z forum za co oficjalnie dziękuję lecz jeszcze nie zeskanowałem to nie wiem, bo długo czytać z książek nie mogę.
Ale.
Drugą sprawą jest temat poruszony przez Kolegę Bogdana. Jest zasada aby do jednej puszki nie doprowadzać dwóch obwodów zabezpieczonych oddzielnymi bezpiecznikami.
I tu powstaje pytanie 1 czy 2 obwody?
Ja w tym przypadku poprowadził dwa obwody lecz w puszkach napisał na taśmie izolacyjnej “uwaga 2 zasilania”.
I tak jak narysował Kolega “profus” obydwa obwody z jednej fazy.

No tak jesteśmy w UNI a nasi partnerzy unijni włosi i niemcy właśnie tak wykonują instalacje - czyli jeden obwód na gniazda ogólne i oświetlenie w pomieszczeniu. I co wy na to.
pozdrawiam

Witam

Myślę, że każdy z nas powinien wszędzie tak jak prowadząc samochód stosować zasadę ograniczonego zaufania. Demontując taki zestaw należałoby sprawdzić za każdym razem czy nie ma tam dwóch obwodów z różnych faz.
Czy jednak uzasadnione jest zasilanie takiego zestawu z jednego obwodu lub z jednej fazy, nie jestem, przekonany. Są przecież puszki łączone lub moduły natynkowe, gdzie z powodzeniem można według mnie zasilać takie zestawy z zupełnie niezależnych obwodów.
Pozdrawiam
Adam

Witam
Rozporządzenie z dnia 12 kwietnia 2002 r mówi
2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia.
Ale profesor Markiewicz pisze : Dopuszcza się stosowanie w mieszkaniu obwodów wspólnych dla odbiorników oświetleniowych i gniazd wtyczkowych, jeżeli są co najmniej dwa obwody, a działanie takie pozwala na ograniczenie liczby lub znaczne skrócenie łącznej długości obwodów.
Potwierdza to z resztą rysunkami .
Stachu pyta co wy na to . Ja na to że nie tylko w Niemczech i Włoszech ale też i w innych krajach np. Austrii . Co oczywiście nie oznacza , że tylko tak wykonują tam instalacje . I niech Kolega Krystyn nie pisze , że tego nie widział jak tam pracował .
Pozdrawiam

Witam Kolegę Sylwester i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie rozumie. Co pisałem? Czego nie widziałem?

Witam

I znowu przykład, że prawo sobie a życie sobie.

Cytowany fragment (Par. 188 punkt 2) Rozporządzenia …
dotyczy mieszkań w budynku wielorodzinnym.

Tym samym nie może mieć zastosowania dla domku jednorodzinnego.

Tutaj powinno przywołać się PBUE Zeszyt 9 Par 22, który bez precyzowania
charakteru pomieszczeń też nakazuje wydzielać obwody gniazd wtyczkowych,
ale w ust 2 pozwala w budynkach mieszkalnych stosować wspólne obwody dla
odbiorników oświetleniowych i gniazd wtyczkowych, jeśli w danym pomieszczeniu
zastosowane będą co najmniej dwa obwody.
Z całym szacunkiem dla prof. Markiewicza jest to inaczej zapisany fragment
z PBUE..

Porównując aktualne Rozporządzenie.. oraz zapis w PBUE twierdzę iż jeden
wspólny obwód dla gniazd wtykowych i oświetlenia w całym pomieszczeniu
jest niedopuszczalny.

Aktualne Rozporządzenie… posiada poważna wadę ponieważ pomija zagadnienie
podziału na obwody w budynkach nie będących budynkami wielorodzinnymi.
W szczególności mam na myśli budynki użyteczności publicznej (kina, urzędy,..)

Andrzej

Witam Kolegę Andrzeja i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzając się z wypowiedzią Kolegi podam (zapytam) Kolegów o następujące, niezrozumiałe dla mnie paragrafy z rozporządzeń:

USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane. uwzględniono zmiany z dnia 27 marca 2003 r.
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1. obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:
  • a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,
  • b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690)

PN-IEC 60364-1:2000 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych Zakres, przedmiot i wymagania podstawowe
11.1. Postanowienia niniejszej normy międzynarodowej dotyczą instalacji elektrycznych stosowanych:

• a) w pomieszczeniach mieszkalnych;
  • b) w pomieszczeniach handlowych;
  • c) w pomieszczeniach użyteczności publicznej;
    […]
    Jak to wszystko posklejać? Weekend, przed nami. Szybko coś posklejałem.

Moim zdaniem, dołączając moje wypociny potwierdzam wypowiedź Kolegi Andrzeja (elservice).

witam.
z całym szacunkiem dla ostatnich wypowiedzi, osobiście uważam, że w domu jednorodzinnym i w mieszkaniu wspólny obwód oświetleniowy i jednego gniazda jest dopuszczalny - prawidłowy.

Witam

Za nim wdam się w polemikę to chciałbym wyjaśnić, że
w świetle tego co napisałem to w domku jednorodzinnym
dopuszczalny jest jeden wspólny obwód oświetlenia i jeden
wspólny obwód gniazd ogólnego przeznaczenia.
To znaczy, że muszą być przynajmniej dwa obwody.
W przypadku gdy na jednym obwodzie mamy gniazda i oświetlenie
to też muszą istnieć przynajmniej dwa takie obwody i to doprowadzone
do każdego pomieszczenia.
Dopuszczalne jest podłączenie gniazd(a) do obwodu oświetlenia jeśli
w danym pomieszczeniu istnieją inne gniazda lub oświetlenie zasilane
z innego obwodu.
Niedopuszczalny jest w domku jednorodzinnym jeden obwód na całe
oświetlenie i gniazda ogólnego przeznaczenia.
Jeśli kolega profus to miał na myśli to znaczy, że się zgadzamy.

Andrzej

przepraszam za brak precyzji, - rozważałem sytuację gdy jest wiele obwodów, tyle, ile trzeba, i rozważałem jeden z nich.

Przepisy i życie nie zawsze idą w parze. A co powiećie o starych instalacjach jeden bezpiecznik na wszystko.

1. Przepisy należy stosować takie jakie były(obowiązywały) w momencie powstania instalacji !!!
  2. Przepisy należy stasować takie jakie były(obowiązywały) w momencie modernizacji lub remontu instalacji !!!

Poza tym sztywne trzymanie się przepisów czasami prowadzi do absurdu. Czasami potrzebne jedno gniazdko do kalkulatora, lub jedna oprawa oświetleniowa 60W bo ktoś wydzielił dodatkowe “mikro” pomieszczenie (gdzie napięcie jest potrzebne przez 1godzinę w tygodniu) i nagle potrzeba 100 mb wykonania wykopu lub coś podobnego.
Wszystko musi mieć ręce i nogi, a odstępstwa wykonane z głową nie szkodzą bezpieczeństwu.

Witam Kolegę “Yeti55” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Cała prawda. Ja kiedyś też na poprzednim mieszkaniu gniazdko do okapu kuchennego podłączyłem do obw. oświetleniowego.

Tu wiedzę mały błąd. Zgodnie z przepisami dołożenie jednego czy dwóch gniazdek powinniśmy zaliczyć do modernizacji czyli wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Proszę Kolegów tego nie komentować, gdyż sam wiem że czasami stosowanie przepisów może być idiotyczne. Ale zapewniam, że w przypadku dołożenia nowych gniazdek w starej instalacji w obiektach gdzie taką robotę ma wykonać firma, napisać protokół z pomiarów p. porażeniowych i odebrać ją ma inspektor nadzoru lub energetyk zakończy się to generalną modernizacją instalacji.

Ale spróbujmy podsumować pytanie autora pod względem prawnym:

Moim zdaniem, po połączeniu:

oraz

wynika, że wykonanie oddzielnych obwodów należy stosować w domkach jednorodzinnych.

Witam kolegów
Z czysto praktycznej strony prowadząc czasem obwodu wspólnie z punktami oświetleniowymi i gniazdkami należy wziąć pod uwagę charakter odbiorników jakie będą podłączone do gniazd oraz miejsce gdzie gniazdka będą występować w prowadzonej (początek czy koniec) linii.
Pozdrawiam

Kolega Krystyn chyba mnie nie zrozumiał, lub ja jego

1. przy dołożeniu jednego punktu nie ma sensu wymiana całej instalacji, ale nowy musi już być dostosowany do wymagań nowych przepisów ???, a gdzie wstawic RCD, czy to TT czy TN-C - to jest istota problemu.
    W starych instalacjach przy wstawieniu dodatkowego punktu tylko jedno jest pewne: instalacja 3-przewodowa, dalej sprawa indywidualna, “morze” dyskusji lub kompromisów albo udawanie, że “ktoś to wykonał 10 lat temu”.