Współczynnik korekcyjny poprawkowy Kp

Witam!!
Mam taki problem. Sprawa dotyczy rezystancji uziemień pomocniczych. Szukam w normach PN tabeli dotyczącej “Wartości współczynnika korekcyjnego poprawkowego Kp”. Przeszukałem juz kilkanascie norm i nic:( Prosze pomórzcie

ta tabela powinna wyglądac mniejwiecej takjak w załączniku.

Z tego co wiem uwzględnianie wspóczynnika nie jest jeszcze obligatoryjne więc nie ma tego w normach lecz w rożnych poradnikach.

Witam

Pomiary a współczynnik wilgotności gryntu

http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=7291&st=0&sk=t&sd=a&sid=25c571075e78bd14c6d554287b4d353d&start=0

… Pomiary wykonuję od ok. 25 lat i nie pamiętam od kiedy ów współczynnik stosowałem ale jak popatrzyłem teraz do mojego archiwum to widzę protokół z 1985 r. z zastosowaniem tego współczynnika.
Niestety nie pamiętam czy w jakiś aktach prawych były one podane. Ale należy zwrócić uwagę, że książki są dobre oraz złe jak również kierować się własną wiedzą techniczną.
Wiadomym jest iż rezystancja uziemienia będzie inna jesienią przy dużej wilgotności ziemi a inna w lecie gdy deszcz nie popadał przez np. tydzień.

Krystyn Kupras KSKRAK (c) Wszelkie prawa zastrzeżone.

Nikt przez lata nie potrafil odpowiedzieć kto jest autorem tej tabelki
STANCA

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Tabelka ta jest pewnym uproszczeniem Tablicy 8.5 - Wskażniki sezonowych zmian zastępczej rezystywności gruntów, jaka znajduje się w trzecim wydaniu z 1967 roku obszernej monografii Konstantego Wołkowińskiego pt. Uziemienia urządzeń elektroenergetycznych , wydanej przez WNT.

Uproszczeniem, gdyż nie zawiera jednego wiersza oraz trzech odnośników i uwagi.

Pozdrawiam
Teodor

Witam Kolegów na Forum.

Oto wykres z publikacji IR SEP z 1993 roku (“Wskazówki wykonywania pomiarów elektrycznych”) :

Wpływ wilgotności gruntu na jego rezystywność.