Wspólczynnik k bezpiecznika wt-0, 80A.

Witam.
Szanowni koledzy mam pytanie jaki jest wspólczynnik “k” bezpiecznika Bmwt-0, 80A.
Elzet.

witam Kolegę :slight_smile:
czy to chodzi o zwłoczny?? bo symbol inaczej napisany. A dla jakiego jeszcze czasu??

Chodzi mi o bezpiecznik BM miniaturowy 80A. Jeżeli byłby Kolega tak uprzejmy to prosiłbym o podanie współczynnika dla szbkiego i zwłocznego.
Czas 0,4 sek.
Pozdrawiam
Elzet

witam ponownie.
Dla czasu 0.4s
WTN 00 gG 9.6
WTN 1 gG 9.5
WTN 1C gG 9.6
WTN 2 gG 9.5
WTN 00, 1 gF 3.5

Witam
Dziękuję Koledze za pomoc.
Pozdrawaiam
Elzet.

Witam Kolegę “Elzet” i wszystkich Kolegów na FORUM.
A co to za urządzenie zabezpieczone 80A i badamy czas 400 ms?

Witam.
Dla wkładek gG charakterystyki określa norma i w tym przypadku nie ma problemu ze współczynnikiem k. Ale wkładki topikowe gF nie mają znormalizowanych charakterystyk i wydaje mi sie, że nie można podać uniwersalnego współczynnika. W przypadku tych wkładek charakterystykę określa producent i tylko na jej podstawie można określić czas w zależności od spodziewanego prądu zwarcia.

Witam Kolegę Dylan i wszystkich Kolegów na FORUM.

Odnośnie wkładek topikowych “gF” to również nie mam normy ale coś mi tu nie gra.
Wydaje mi się że stosowanie charakterystyk podanych przez producenta jest nieuzasadnione.
Wydaje mi się również, że producent wykonujący wkładki “gF” musi się stosować do jakiejś normy.
Gdyby tak było jak Kolega pisze, to co inny producent = inna charakterystyka.
Coś mi tu nie gra. A może się mylę?

Witam.
Wyglada to tak, że bezpieczniki o charakterystyce gF są naszym krajowym pomysłem. Z tego co słyszałem to chyba opracowano je kiedyś na zamówienie energetyki i wciąż się je produkuje. Z tego powodu nie okresla ich rodzina norm EN 60269. Producenci deklarują zgodność z
PN-EN 60269-1 w pewnym zakresie (np. zdolności wyłączania, prądu dolnego, prądu górnego, itp.), ale charakterystyki czasowo-prądowe, charakterystyki I2t, straty mocy określają sami.

Witam Kolegę Dylan i wszystkich Kolegów na FORUM.

A może nie tylko naszym.
Zapraszam na:
http://stevenengineering.com/Tech_Support/PDFs/76EURO.PDF