Współczynnik do obliczenia max. prądu wyłączającego

Podczas pomiarów elektrycznych w nowych urządzeniach spotkałem zabezpieczenia termiczne silników. Nie ma zabezpieczeń topikowych i typu S. W związku z tym jakiego współczynnika używa się przy obliczaniu maksymalnego prądu wyłączającego? Czy jest to współczynnik 1,2 podawany w broszurze “Prace kontrolno pomiarowe”? Np. przy prądzie znamionowym 6,3÷10 jakiego użyć współczynnika? Proszę o pomoc. Z pozdrowieniami. Mieczysław

Temat przerabiany na forum
szukaj http://ise.pl/forum/search.php
STANCA

Tych danych trzeba szukać w karcie katalogowej zabezpieczenia silnikowego. Zależy to od stosowanego wyzwalacza zwarciowego
(nadprądowego).
Kolega poda typ i producenta, to pewnie ktoś pomoże.

Zabezpieczenie termiczne nie może być uywane do ochrony przeciwporażeniowej ani do ochrony silnika przed zwarciami. Albi ten wyłącznik posiada dodatkowy człon nadprądowy wtedy prąd zadziałania będzie wynosił około 14X max prąd termika a jak takiego członu nie ma to rolę t pełni najbliższe zabezpieczenie zwarciowe w kierunku zasilania

Hej odkopie stary temat bo właśnie dostałem projekt gdzie jako zabezpieczenie zwarciowe wykorzystano termik PKZMO i jak to się ma do skuteczności zadziałania zabezpieczeń? Co prawda silniki małe 2,2 kW czyli wartość termików też nie duża 6,3A x k=10 =63A.
Ale jakoś nie jestem przekonany do takiego rozwiązania.
Któryś z kolegów miał podobny dylemat?

Dla PKMZ0 producent podaje k=14 względem prądu Iu.
Iu to górna wartość nastawy wyzwalacza termicznego, czyli znamionowy prąd ciągły.

Wartość wsp. k należy sprawdzać, bo zależy on od producenta.

Witam

Jeśli nie ma zabezpieczeń typu S ani bezpieczników to kolega ma zamontowane
wyłączniki silnikowe. Pośadaja one zabezpieczenie przeciwzwarciowe oraz przeciążeniowe, mogą posiadac więcej funkcji ale to jest podstawowa kombinacjia.
W katologu producenta powinna byc podana krotność prądu znamionowego przy którym nastapi zadziałanie członu zwarciowego.
Podczas pomiaru prosze zwrucić uwage na nastawe prądu zabezpieczenia przeciąrzeniowego, to warzne.

Pozdrawiam.