Wprowadzenie kabla zasilającego do budynku

Witam Wszystkich.
Jak prawidłowo powinien być wprowadzony kabel wlz do budynku? Wyczytałem że powinien przechodzić przez ścianę fundamentową w ziemi. U mnie natomiast już wszystko zasypane i chudziak wylany. Trzeba by teraz kuć beton i podkopywać się co by stanowiło nie mały problem.
Elektryk zaproponował aby puścić kabel pionowo w rurce pcv wzdłuż sciany fundamentowej i do budynku wejść dopiero powyżej chudziaka przez pustak ceramiczny. Trzeba by tylko zrobić bruzde w styropianie który ociepla ściane fundamentową.
Czy tak będzie prawidłowo i czy tak się praktykuje?

Dla kabla specjalnej różnicy nie będzie. A zrobiłeś sobie uziom fundamentowy ? Wodę i kanalizację też masz pominiętą ?

Zapraszam do tematu:

elektryk był wcześniej

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=9491&hilit=elektryk+był+wcześniej&start=0

STANCA

O jednym należy pamiętać, żeby rury nie były palne (czyli raczej nie z polietylenu) a samogasnące i nierozprzestrzeniające płomienia (czyli raczej z PCV).
Na przykład Arot (producent rur z polietylenu) tylko niektóre rury produkuje w wykonaniu nierozprzestrzeniającym płomienia.
To samo zresztą dotyczy powłok kabli.

witam, według stanu mojej wiedzy WLZ powinien byc prowadzony w liniach prostych,a na płaszczyznie scian budynku powinien byc osłoniety rura osłonowa, RL-ka , lub rura sztywna BE lub arotem .Pozdrawiam