Proszę o pomoc.
Mam możliwość kupienia działki budowlanej, ale jest z nią jeden problem. Działka ma wymiary 20 na 40 m i wzdłuż krótszego boku przebiegają przewody napowietrznej linii średniego napięcia. Czy można sie tam wybudować nie ryzykując utraty zdrowia? Ja jestem w kwestii prądu komletnym laikiem, nie wiem nawet ile V ma średnie napięcie. Jęśli są jakiekolwiek negatywne sutki to proszę o informację, bo wolę jeszcze długo szukać działki niż ryzykować zdrowiem mojej żony i rocznego dziecka.
Pozdrawiam
Grzegorz
witam Kolegę Grzegorza:)
Jeżeli to linia średniego napięcia to 15 lub 30 kV. Takie linie nie mają wpływu na nasze zdrowie.
pozdrawiam jacek
Witam
lub też 20 kV
witam Kolegę Marcina:)
No tak, zapomniałem żeś Ty ze Śląska. Faktycznie tam są takie.
pozdrawiam jacek
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Na wstępie: nie chcę straszyć Kol. Grzegorza.
Do wypowiedzi Kol. Jacka nie mam żadnych zastrzeżeń, lecz napisałby to:
“Wg obecnie publikowanych danych, takie linie nie mają wpływu na nasze zdrowie.”
Czy czynniki fizyczne zewnętrzne stwarzają zagrożenie, czy nie, to zależy od:
- poziomu wiedzy naukowców,
- obecnej techniki w dniu badań i doświadczeń,
- możliwości przyrządów pomiarowych,
- wieloletnich (nawet 30 lat) analiz i testów.
Kolejną sprawą jest celowe ukrywanie zagrożeń ze względów ekonomicznych państwa.
A najgroźniejszą sprawą jest celowe ukrywanie zagrożeń przez wielkie firmy które wiedząc że wytwarzają produkty grożące zdrowiu ludzi płacą wielkie łapówki aby to nie wyszło na świat dzienny.
[przykład 1]
Płyty i dachówki azbestowe. Po 20-30 latach wiemy że powodują raka.
[przykład 2]
Zegarki z wskazówkami z fosforem. Po 20-30 latach wiemy że powodują raka.
[przykład 3]
Monitory komputerowe. Po 5 latach stwierdzono że potrzebne są filtry przed działanie pola elektromagnetycznego.
[przykład 4]
Trzy lata temu byłem u kardiologa i maiłem mały tel. kom. w kieszonce koszuli. Powiedział mi że jestem idiota że tak blisko serca mam telefon. Pomimo że nie choruję na serce, to powiedział mi że wszyscy lekarze o tym wiedzą ale nikt tego nie opublikuje.
[przykład 5]
Teraz dopiero zaczyna się głośno pisać i mówić w mediach, że najlepiej przez tel. kom. rozmawiać poprzez zestaw słuchawkowy.
[przykład 6]
Dziura ozonowa. A freon nadal się ulatnia.
[przykład 7]
Co to jest rak. To jest choroba człowieka, której jeszcze nie znamy.
I na koniec.
Szkoda że nie pamiętam gdzie to czytałem bo ponownie bym to przeczytał.
“Zauważono że w polach gdzie są kretowiska, pod liniami energetycznymi jest ich bardzo mało”
najgroźniejszą sprawą jest celowe ukrywanie zagrożeń przez wielkie firmy które wiedząc że wytwarzają produkty grożące zdrowiu ludzi płacą wielkie łapówki aby to nie wyszło na świat dzienny.
proszę o namiary, która firma płaci, bo jestem w potrzebie..
Sz. Kol. profus. Jest gdzieś taki temat “Śmieciarze na forum”.
Oczywiście nie piszę do Kolegi postów.
A jeśli chodzi o namiary to proponuję zadzwonić do KGB lub FBI.
Witam
Na temat oddziaływania pola elektromagnetycznego na organizm można znależć w publikacji :
http://ise.pl/info/read.php4?pid=74
Zgodnie z Ustawą "Prawo Ochrony Srodowiska’ Dz.U nr 62/2001 poz.627 z pozn.zmianami. - dla pola elektromagnetycznego o częstotliwości 50 Hz dopuszczalne natężenia określono w strefie II (dla ludności):
-składowa elektryczna 1 kV/m
-składowa magnetyczna 60A/m
Wewnątrz domu mieszkalnego od instalacji i użytkowanych odbiorników energii - średnio natężenie pola wynosi 0,5 kV/m.
Jeżeli przez działkę kolegi przebiegać będzie dodatkowo linia SN - to w zależności od lokalizacji budynku - przypuszczam że dopuszczalna wartość 1kV/m może zostać przekroczona w okeślonych miejscach.
Decyzja należy zawsze do właściciela.
Pozdrawiam Czesław
Witam.
Jeżeli jest jeszcze możliwość wyboru, wszystkie argumenty są za zmianą tej działki z linią na czystą. Nawet wizualnie linie energetyczne nie są miłe dla oka. Trzeba też liczyć się z możliwością zbudowania w przyszłości przy tej linii stacji transformatorowej, niekoniecznie na pańskiej działce, ale na przykład na sąsiedniej. Żadna ozdoba.
Wpływ na zdrowie może być żaden, ale nikt nie zagwarantuje, że go nie będzie.
Osobiście jako mający z energią do czynienia, żyjący przy niej i z niej, uciekłbym z tej lokalizacji. Cena nie powinna decydować.
Pozdrawiam.
Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie jestem biegły w tym temacie i bardzo proszę Kolegę o sprostowanie czy moje rozumowanie jest dobre.
Mieszkam na dużym osiedlu w Krakowie, gdzie 20 lat temu były pola i przebiegała tam linia 110kV.
Obecnie na polach tych są wybudowane wieżowce a linia 110kV, jak był tak jest.
Z tego co Kolega napisał " składowa elektryczna 1 kV/m " wynikałoby że wieżowiec ten powinien być oddalony minimum 110m od linii 110kV.
Czy dobrze rozumuję?
Coś mi się wydaje że odległość ta wynosi ok. 30-40m. Ale wracając do domu przemierzę krokami i jutro npiszę.
Czy w takim przypadku mógłby powstać:
[przykład 8]
Dawniej odległość była nie istotna, a dzisiaj zgodnie z ww. ustawą stwarza zagrożenie.
Czy dobrze rozumuję?
Witam
Jako ciekawostkę podam poziomy napięć (SN) i długości linii napowietrznych i kablowych w ZE na Śląsku.
60 kV - 143 km
30 kV - 5 km
20 kV - 4972 km
15 kV - 886 km
10 kV - 0 km
6 kV - 2760 km
No tak, zapomniałem żeś Ty ze Śląska. Faktycznie tam są takie.
Ciekawi mnie czy rzeczywiście Śląsk jest wyjątkiem pod względem długości sieci 20 kV w stosunku do sieci 15 kV?
To nie jest dobry wątek do takiej dyskusji, więc proszę o krótką odpowiedź.
Dziekuję wszystkim Kolegom za opinie. Zrezygnowałem z tej działki.
Wprawdzie cena była o 40% niższa od podobnych w tym rejonie bez linii, ale rzeczywiście pieniądze to nie wszystko. Dodam tylko, że jak byłem oglądać działkę to stwierdziłem, że w bezpośrednim sąsiedztwie tej linii wybudowanych jest już sporo domów jednorodzinnych oraz jedno osiedle domów wielorodzinnych. Czyli ludzie jednak ryzykują - nie wiedzą o zagrożeniu albo nie chcą wiedzieć. Rzecz dzieje się we Wrocławiu na Ołtaszynie.
Pozdrawiam
Grzegorz
na Warmii i Mazurach są tylko linie 15 kV no i 110, 220 i 400 kV.
Ludzie nastraszyliście gościa , a przeciez wiemy że takie linie nie maja żadnego wpływu na zdrowie.
Efekty oddziaływań pól o natężeniach do 20 kV/m są nieznaczne i nieszkodliwe.
Każda działka ma jakies defekty.Tu raczej będzie potem bardzo łatwo o przyłączenie prądu a gdzie tu mówić o jakies szkodliwości.
Ludzie stawiają domy niby 200m od lini tylko że wysokiego napięcia i to jest duzo bardziej szkodliwe.A odległość -co z tego.
Średnie napięcie nie wpływa nijak na nas a o polu magnetycznym juz nie wspomnę jakie ono tam jest.
A jeśli chodzi o ta szkodliwość panie KSKRAK_Krystyn to na monitory nie potrzeba juz (mówię o tych nowych)żadnych filtrów ponieważ one juz maja określona norme promieniowania.
.A jak by się tak doszukiwac szkodliwości to lepiej nic nie jedzmy bo nic nie jest zdrowe tylko wszystko skażone. ![]()
Co w dzisiejszych czasach jest zdrowe i nieszkodiwe.
witam.
bez przesady, nie znamy do końca powodów rezygnacji Grzegorza.
i nawet, jeśli nie jest to duży wpływ, to jednak istnieje.
a
…ponieważ one juz maja określona norme
dowodzi tylko, że ujęto w tabelę ilość tego śmiecia, i nic ponadto.
pozdrawiam
Znam takie powiedzenie “lepiej dmuchaj na zimne”.
Nie miałem zamiaru nikogo straszyć. Może dopiero za 100 lat ludzie będą całkiem łysi z głowy ich będą kwadratowe.
Ze strony WYWIADY
WP - MRS-2000 zużywa prąd, wytwarza pole elektromagnetyczne i tego faktu nie da się przemilczeć, ale poszerzające się grono użytkowników tego urządzenia będzie wyraźnie naciskać na producentów innych urządzeń wytwarzających jako “produkt uboczny” smog elektromagnetyczny, by ulepszali nowe konstrukcje. Powstanie i rozpowszechni się wiedza o możliwościach eliminowania oddziaływania smogu elektromagnetycznego dzięki np. właściwemu projektowaniu mieszkań, biur, hal fabrycznych. Użytkownicy MRS-2000 “wylansują” smog elektromagnetyczny - przyczynią się do zwrócenia uwagi przez społeczeństwa i decydentów na wszelkie urządzenia i instalacje elektryczne (począwszy od suszarki do włosów i telefonu komórkowego, a skończywszy na liniach wysokiego napięcia) zaburzające naturalne pole magnetyczne Ziemi. Gdy będzie w miarę powszechna możliwość niwelowania negatywnych skutków dla organizmu, ludzie przestaną udawać, że nie ma takiego zjawiska. Jak wiadomo, pierwszym etapem rozwiązania jakiegoś problemu jest jego nazwanie.
Witam kolegę Krystyna i pozostałych kolegów z forum
Koleżanka “agniecham” napisała :
Efekty oddziaływań pól o natężeniach do 20 kV/m są nieznaczne i nieszkodliwe.
Średnie napięcie nie wpływa nijak na nas a o polu magnetycznym juz nie wspomnę jakie ono tam niejest.
Jak błędne jest to pojęcie, świadczy poniższe rozporządzenie dotyczące środowiska pracy. A trzeba pamiętać że wielu elektryków bezpośrednio w pracy ma kontakt z polem elektromagnetycznym a następnie po pracy w miejscu zamieszkania.
Ponadto rozporządzenie wprowadza pojęcie dawki promieniowania, podobnie jak dla promieniowania rentgenowskiego, jonizującego (izotopy promieniotwórcze).
To że, jest niska świadomość szkodliwości to już odrębny temat ?.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 29 listopada 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. (Dz. U. Nr 217, poz. 1833).
TEKST DOTYCZĄCY PÓL ELEKTROMAGNETYCZNYCH
- Pola i promieniowanie elektromagnetyczne na stanowiskach pracy charakteryzowane są jednocześnie przez następujące wielkości normatywne:
-
widmo częstotliwości, f w Hz,
-
natężenie pola magnetycznego o ogólnym działaniu na organizm człowieka (w zakresie częstotliwości od 0 Hz do 3 GHz), H w A/m,
-
natężenie pola elektrycznego o ogólnym działaniu na organizm człowieka (w zakresie częstotliwości od 0 Hz do 300 GHz), E w V/m,
-
natężenie pola magnetycznego o działaniu miejscowym na kończyny pracownika - ręce do łokci i nogi do kolan (w zakresie częstotliwości od 0 Hz do 800 kHz), H w A/m,
-
doza rzeczywista pola magnetycznego strefy zagrożenia, o ogólnym działaniu na organizm człowieka, DH w (A/m)2h,
-
doza rzeczywista pola elektrycznego strefy zagrożenia, o ogólnym działaniu na organizm człowieka, DE w (V/m)2h,
-
wskaźnik ekspozycji dla dozy rzeczywistej pola elektrycznego i dozy rzeczywistej pola magnetycznego w strefie zagrożenia, W.
2.1. W otoczeniu źródeł pól elektromagnetycznych należy wyznaczyć i oznakować, zgodnie z Polską Normą, obszary występowania silnych pól elektromagnetycznych jako zasięg trzech stref ochronnych:
-
niebezpiecznej - rozumianej jako obszar, w którym przebywanie pracowników jest zabronione,
-
zagrożenia - rozumianej jako obszar, w którym dopuszczone jest przebywanie pracowników zatrudnionych przy źródłach przez czas ograniczony zgodnie z zasadami podanymi w pkt 4,
-
pośredniej - rozumianej jako obszar, w którym dopuszczone jest przebywanie pracowników zatrudnionych przy źródłach w ciągu całej zmiany roboczej.
2.2. Obszar poza zasięgiem stref ochronnych jest obszarem strefy bezpiecznej.
3.1. Wyróżnia się trzy graniczne wartości natężenia pola elektrycznego E0(f), E1(f), E2(f) i magnetycznego H0(f), H1(f), H2(f), o ogólnym działaniu na organizm człowieka, określone w poszczególnych zakresach częstotliwości (tabele 8 i 9):
-
E0(f) i H0(f) - natężenia pól o częstotliwości f, rozgraniczające strefę pośrednią od strefy bezpiecznej,
-
E1(f) i H1(f) - natężenia pól o częstotliwości f, rozgraniczające strefę zagrożenia od strefy pośredniej,
-
E2(f) i H2(f) - natężenia pól o częstotliwości f, rozgraniczające strefę niebezpieczną od strefy zagrożenia.
3.2. Pomiędzy wartościami granicznymi obowiązują następujące zależności:
E2(f) = 10 E1(f); E0(f) = E1(f)/3; H2(f) = 10 H1(f); H0(f) = H1(f)/3,
z wyjątkiem pól elektrycznych o częstotliwościach od 0 Hz do 300 Hz, dla których:
E2 = 2 E1(f), a E0(f) = E1(f)/2.
- W strefie zagrożenia ekspozycja ma spełniać jednocześnie następujące warunki:
-
DE(f) < DdE(f),
-
DH(f) < DdH(f),
-
W < 1,
gdzie:
DE(f) - doza rzeczywista pola elektrycznego o częstotliwości f, w przypadku ekspozycji guasi-stacjonarnej na pole elektryczne o częstotliwości f i natężeniu E(f), które występuje w czasie t, wyrażona wzorem: DE(f) = [E(f)]2t;
DH(f) - doza rzeczywista pola magnetycznego o częstotliwości f, w przypadku ekspozycji stacjonarnej na pole magnetyczne o częstotliwości f i natężeniu H(f), które występuje w czasie t, wyrażona wzorem: DH(f) = [H(f)]2t;
DdE(f) i DdH(f) - doza dopuszczalna pola elektrycznego i magnetycznego o częstotliwości f (tabele 8 i 9);
W - wskaźnik ekspozycji dla dozy rzeczywistej pola elektrycznego i dozy rzeczywistej pola magnetycznego (doza pola magnetycznego dotyczy tylko zakresu częstotliwości do 3 GHz), w przypadku ekspozycji quasi-stacjonarnej, która występuje w czasie t na pole elektryczne o częstotliwości f i natężeniu E(f) oraz pole magnetyczne o częstotliwości f i natężeniu H(f), wyrażony wzorem:
W = [DE(f)/DdE(f)] + [DH(f)/DdH(f)].
5.1. Gdy ekspozycja o działaniu miejscowym dotyczy wyłącznie kończyn, dopuszcza się zwiększone ich narażenie na pola magnetyczne o natężeniach 5 razy większych, od dopuszczalnych dla całego ciała, z równoczesnym dopuszczeniem dozy dla kończyn 25 razy większej od dozy dla całego ciała (dopuszczalne zwiększenie narażenia kończyn na pole magnetyczne dotyczy tylko pola magnetycznego z zakresu częstotliwości 800 kHz).
5.2. Przebywanie pracowników w strefie niebezpiecznej jest dopuszczalne pod warunkiem stosowania odpowiednich środków ochrony indywidualnej.
5.3. Dopuszczalne wartości natężenia pola elektrycznego E1(f) na granicy strefy zagrożenia i pośredniej oraz doza dopuszczalna pola elektrycznego DdE(f) określone są w tabeli 8.
Tabela 8
Lp. Zakres częstotliwości…E1(f) [V/m]…DdE(f)
1 - 0 Hz L f L 0,5 Hz… 20.000…3.200 (kV/m)2 x h
2 - 0,5 Hz < f L 300 Hz…10.000…800 (kV/m)2 x h
3 - 0,3 kHz < f L 1 kHz…100/f…0,08/f2 (kV/m)2 x h
4 -1 kHz < f L 3 MHz…100…0,08 (kV/m)2 x h
5 - 3 MHz < f L 15 MHz…300/f…0,72/f2 (kV/m)2 x h
6- 15 MHz < f L 3 GHz…20…3.200 (V/m)2 x h
7-3 GHz < f L 300 GHz…0,16 f + 19,5…(f/2 + 55)2 (V/m)2 x h
\
-
f - częstotliwość w jednostkach podanych w kolumnie “zakres częstotliwości”;
-
wartości E1(f) oznaczają natężenia pól elektrycznych charakteryzowane wielkościami:
-
wartością skuteczną natężenia pola - dla częstotliwości do 1 kHz oraz powyżej 3 MHz,
-
wartością równoważną natężenia pola - w zakresie częstotliwości od 1 kHz do 3 MHz,
-
wartością uśrednioną w okresie repetycji impulsów i kącie, w którym emitowane jest promieniowanie, w przypadku promieniowania elektromagnetycznego o zmiennym okresowo rozkładzie przestrzennym natężenia pola;
-
DdE(f) - doza dopuszczalna pola elektrycznego o częstotliwości f, dla ekspozycji w ciągu całej zmiany roboczej.
5.4. Gdy ekspozycja dotyczy pól impulsowych, dodatkowo powinien być spełniony warunek:
Emax imp < 4,5 kV/m w zakresie częstotliwości 0,1 GHz < f < 3 GHz;
Emax imp < 0,43f + 3,2 kV/m w zakresie częstotliwości 3 GHz < f < 10 GHz
oraz Emax imp < 7,5 kV/m w zakresie częstotliwości 10 GHz < f < 300 GHz,
gdzie Emax imp - maksymalna wartość natężenia pola w impulsie; f w GHz.
5.5. Dopuszczalne wartości natężenia pola magnetycznego H1(f) na granicy strefy zagrożenia i pośredniej oraz doza dopuszczalna pola magnetycznego DdH(f) określone są w tabeli 9.
Tabela 9
Lp…Zakres częstotliwości…H1(f) [A/m]…DdH(f)
1…0 Hz L f L 0,5 Hz…8.000…512 (kA/m)2 x h
2…0,5 Hz < f L 50 Hz…200…0,32 (kA/m)2 x h
3…0,05 kHz < f L 1 kHz…10/f…800/f2 (A/m)2 x h
4…1 kHz < f L 800 MHz…10…800 (A/m)2 x h
5…0,8 MHz < f L 150 MHz…8/f…512/f2 (A/m)2 x h
6…0,15 GHz < f L 3 GHz…0,053…0,022 (A/m)2 x h
\
-
f - częstotliwość w jednostkach podanych w kolumnie “zakres częstotliwości”;
-
wartości H1(f) oznaczają natężenia pól magnetycznych charakteryzowane wielkościami:
-
wartością skuteczną natężenia pola - dla częstotliwości do 1 kHz oraz powyżej 800 kHz,
-
wartością równoważną natężenia pola - w zakresie częstotliwości od 1 kHz do 800 kHz,
-
wartością uśrednioną w okresie repetycji impulsów i kącie bryłowym, w którym emitowane jest promieniowanie, w przypadku promieniowania elektromagnetycznego o zmiennym okresowo rozkładzie przestrzennym natężenia pola;
-
DdH(f) - doza dopuszczalna pola magnetycznego o częstotliwości f, dla ekspozycji w ciągu całej zmiany roboczej.
- Definicje pojęć i metody pomiaru określają Polskie Normy.
Jeżeli do tego dodamy, że dozy (dawki) promieniowania się sumują (akumulują) od takich źródeł jak: nadajniki telefonii komórkowej, pobliskie stacje nadawcze radiowo-telewizyjne, stacje radiolokacyjne, sprzęt użytkowy domowy typu : kuchenka mikrofalowa, telewizor, sprzęt komputerowy itd. to przypuszczam że dla niektórych osób czytających ten post dopuszczalne dawka może być wielokrotnie przekroczona.
Do Admina :
artykuł opublikowany na ise http://ise.pl/info/read.php4?pid=74 - jest już nieadekwatny do obecnego poziomu wiedzy i obowiązujących przepisów.
Pozdrawiam Czesław
Witam Kolegę Czesława, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Za dużo danych (jeśli chodzi o mnie) w ww. rozporządzeniu.
Mam prośbę odnośnie mojego poprzedniego postu,
jaka jest bezpieczna odległość budynku XI kondygnacyjnego od linii 110kV.
Ps.
Koleżanko “agniecham”, z tymi normami zagrożenia czy bezpieczeństwa,
jest tak jak z wodą w kranie.
Dostawca wody oświadcza, że spełnia ona wszystkie normy i nadaje się do picia.
A każdy lekarz powie: TAK ale po przegotowaniu i najlepiej gotować wodę ok. 60 sek.
Witam kolegę Krystyna
W/g moich szacunkowych przeliczeń, przy założeniu że moc przesyłana linią jest około 200 [MVA], oraz dłudość linii 110[kV] jest nieduża rzędu kilkunastu [km] (linia pomiędzy GPZ-tami). Natężenie pola E=1[kV], wystąpi w odległości około 40-50m od skrajnego przewodu linii.
Ale najlepiej tą wartość pomierzyć w godzinach największego obciążenia t.j wieczorem.
Jest pewna analogia między nadajnikiem radiowym pracującym na falach długich a linią elektroenergetyczną ( moc nadajnika, długość anteny nadawczej), jedyna różnica to częśtotliwość.
Pozdrawiam Czesław
Witam!
O ile dobrze pamiętam, to zgodę na postawienie budynku mieszkalnego uzyskuje się już w odległości 35 m (od skrajnego przewodu linii 110kV licząc w poziomie).
-Takie stwierdzenia padały już na tym Forum w innym temacie.