Wpinka w WLZ lokalowy na klatce budynku wielorodzinnego

Dzień dobry,
mam jeszcze jedno pytanie związane z instalacją wallboxa w garażu podziemnym.
Czy są jakieś przepisy, które uniemożliwiają wpięcie kabla, zasilającego gniazdo ładowania w garażu, zaraz za licznikiem przypisanym do lokalu, na klatce schodowej?
Czyli, mam mieszkanie na 3p w w budynku wielorodzinnym, mam metalowe szachty na klatce, które w pionie mają otwory (nawet nie ma przepustów do odtwarzania), chciałbym żeby mój kabel do wallboxa wchodził z piwnicy szachtem na moje piętro, a przy liczniku chciałbym mieć dodatkową rozdzielnicę z dwoma zabezpieczeniami - kabel do lokalu i kabel do piwnicy. W przypadku braku miejsca przy obecnym liczniku - dodatkowa niewielka rozdzielnica obok istniejącego szachtu.
Wydaje mi się, że nie ma przeszkód technicznych, ale może są jakieś prawne? Czy można tak zrobić? Wpinka byłaby za licznikiem - w część “prywatną” instalacji, tak się robi np z podłączaniem fotowoltaiki na posesjach - dodatkowa skrzynka przy skrzynce z licznikiem.
Dlaczego tak? No bo oczywiście taniej, brak konieczności opłacania abonamentu za drugi licznik. Mocy umownej starczy, ładowanie tylko w nocy, obecnie jest 14kW, w nocy “nic się nie dzieje”. Taryfa zresztą byłaby nocna.

Za licznikiem możesz wpinać (jeżeli tylko przydział mocy pozwoli Ci na takie rozwiązanie), ale w swojej spółdzielni /wspólnocie musisz chyba uzyskać zgodę wraz z warunkami takiego podpięcia … jednak szacht nie jest Twój.

Jak już rozmawialiśmy w Twoim temacie - przeciwwskazań prawnych oraz technicznych nie ma żadnych. Natomiast jako ze montujesz nowy obwód na części wspólnej, musisz uzyskać pozwolenie zarządcy budynku na te prace, do pozwolenia potrzebujesz wykonać projekt tego obwodu, a jako ze podłączenia ładowarek EV wymagają dodatkowo uzgodnienia z rzeczoznawca pożarowym, to taki dokument również musisz mieć. Ogólnie są to papiery których sam w żaden sposób nie wykonasz - nie masz takich kwalifikacji i uprawnień. Weź do tego odpowiednia firmę która zajmie się tematem od A do Z.
Sprawdź jeszcze instrukcje ładowarki jaka chcesz tam zamontować, bo spora cześć z nich wymaga, a może bardziej - preferuje, bycie podłączona dodatkowo do internetu w celu zarzadzania ładowaniem. Czyli dodatkowo musiałbyś położyć tam przewód internetowy.

[quote=w3501yyyy post_id=165500 time=1747283702 user_id=39271]
przeciwwskazań prawnych oraz technicznych nie ma żadnych[/quote]
Są jeszcze zapisy w umowie pomiędzy dystrybutorem a odbiorcą. Trzeba przeczytać.
[quote=Ar post_id=165498 time=1747251408 user_id=40268]
dodatkowa niewielka rozdzielnica obok istniejącego szachtu[/quote]
Tu są przepisy i paragrafy w zakresie estetyki.
[quote=w3501yyyy post_id=165500 time=1747283702 user_id=39271]
podłączona dodatkowo do internetu w celu zarzadzania ładowaniem.[/quote]
Czyli jeszcze do sprawdzenia umowa z operatorem internetów.

Konrad, nie życzę sobie by odpowiadał i cytował moje wiadomości, szczególnie jak nie masz nic mądrego do dodania.

[quote=w3501yyyy post_id=165502 time=1747290640 user_id=39271]
Konrad, nie życzę sobie by odpowiadał i cytował moje wiadomości, szczególnie jak nie masz nic mądrego do dodania.
[/quote]Kolego, chyba uprzedzenie nie pozwala ci poprawnie ocenić krytykowanego przez ciebie posta. Twój post nic nie wnosi. A cytować każdy każdego może.

[quote=profus post_id=165503 time=1747292282 user_id=45]
Kolego, chyba uprzedzenie nie pozwala ci poprawnie ocenić krytykowanego przez ciebie posta. Twój post nic nie wnosi. A cytować każdy każdego może.
[/quote]
Mój faktycznie nie. Za to nie wprowadza w błąd jak post Konrada. Tak samo jak dostawca energii nie ma nic do tego gdzie ciągniesz swoja instalacje (pod warunkiem ze nie odsprzedajesz prądu dalej), tak damo dostawcy internetu nie interesuje gdzie ciągniesz skrętkę * i co do niej podłączasz (nawet jak z Twojego internetu korzysta sąsiad). Co do przepisów o estetyce się nie wypowiem, moje wyobrażenie estetyki w przypadku instalacji elektrycznej jest zupełnie inne, w porównaniu do wyobrażenia typowego Kowalskiego który jest użytkownikiem instalacji a nie wykonawca.

* - za wyjątkiem usług stacjonarnych które technologicznie można używać mobilnie, przykładowo mając Domowy Internet LTE mógłbyś wsadzić kartę SIM do telefonu i używać w całej Polsce, dlatego są w umowie zapisy, typowo mówiące o “500m od adresu na umowie”. Tu nie ma to oczywiście zastosowania ale zaraz któryś nadgorliwy by mnie zaczął bez sensu poprawiać. I nawet wiem kto.

Dziękuję za odpowiedzi,
tak, instalację będzie robiła firma, bo potrzebuję przede wszystkim “ekspertyzy” dla wspólnoty, ale facet z firmy namawia mnie na drugi licznik i straszy że WLZ do lokalu musi być w całości, co wydawało mi się nieprawdą.
Internet sobie podciągnę skrętką, albo takim transmiterem co przepycha dane po sieci 230V. Wolałbym skrętkę, zobaczymy co wspólnota powie.
Dziękuję uprzejmie.

[quote=Ar post_id=165505 time=1747306312 user_id=40268]
straszy że WLZ do lokalu musi być w całości, co wydawało mi się nieprawdą.
[/quote]
Bo tak faktycznie jest. Nawet pion który dostarcza zasilanie do Waszych liczników nie jest przecinany co pietro, tylko są specjalne listwy zaciskowe pozwalające dopiąć się do niego bez przecinania.

Natomiast to nie ma zastosowania w Twoim przypadku. TY nie będziesz miał jednego wspólnego WLZtu, tylko dwa osobne kable i dwa osobne zabezpieczenia tych kabli.

A jeżeli chodzi o skrętkę to nie baw się w jakieś zabawki pokroju przesyłania internetu po sieci. Pamiętaj ze maksymalna długość kabla eternetowego to typowo 100m. Jeżeli u Ciebie będzie wymagało to dłuższego odcinka, to radze użyć światłowodu (gotowy patchcord) i 2 konwertery światłowodowe LAN.

własnie takiego wątku szukałem, dzięki za wszystkie informacje!