WLZ aluminium - wkładać do rury osłonowej.

Jako, że w najbliższym czasie będę musiał u siebie wykonać WLZ (oczywiście pod dozorem znajomego elektryka z uprawnieniami:) ) zastanawiam się czy kabel dawać do rury AROT.
WLZ będzie miało ok. 35 m, ponadto pod spodem będzie bednarka do uziemienia bo przyłącze z sieci TT. W warunkach od Tauronu nie mam określonych parametrów WLZ.

Na razie przydział mocy 7kW ale docelowo będzie około 16-18Kw. Przyłącze do skrzynki z licznikiem Tauron wykonuje kablem YAKY 4x35.

Planuję WLZ wykonać z kabla YAKXS 4x25 (lub 4x35 gdyż mam praktycznie w tej samej cenie). Na działce w ziemi jest dość dużo naturalnych kamieni więc trzeba zrobić podsypkę i zasypkę kabla z piasku. Ponadto w wykopie będę chciał od razu umieścić rurę do dodatkowych instalacji (internet, brama, ew. oświetlenie).

I teraz moje pytania:

1. Czy jest sens WLZ włożyć do rury i zrezygnować z obsypywania kabla piaskiem bo cenowo wychodzi podobnie.
  2. Czy na dodatkowe instalacje musi być oddzielna rura, czy można je puścić w rurze z kablem.
  3. Co prawda czytałem tematy o stosowaniu al jako WLZ i wiem, że to ja decyduję, ale większość elektryków twierdzi, że tylko cu tylko nie usłyszałem przekonywującego uzasadnienia ładowania w ziemię 3-4 razy więcej pieniędzy niż przy al. Czy oprócz niedogodności z większym przekrojem żył i koniecznością stosowanie listwy przyłaczeniowej al/cu sa jakieś inne argumenty przeciw aluminium dla WLZ?

Zdecydowanie w piasku, chyba, że masz skrzyżowanie z innym uzbrojeniem podziemnym.

Oddzielna rura.

Prawie 100% kabli energetyka ma wykonanych na aluminium. Wniosek wyciągnij sam.

A gdzie masz uziom fundamentowy? Wiem, elektryk pojawił się na budowie dwa dni przed tynkarzami. Ale gdzie był kierbud? Za co mu płacisz?

Dziękuję za rozwianie większości wątpliwości.

A są jakieś wymogi odległości rury od kabla, czy może iść na tym samym poziomie?

W zasadzie to nie mam uziomu fundamentowego bo nie ma jeszcze fundamentu, wszędzie jest trawa :slight_smile: i dlatego przy zakopywaniu WLZ będzie bednarka w wykopie. To będzie WLZ, który zostanie podłączony do zewnętrznej rozdzielnicy. Jak będzie już fundament itd. to zostanie podłączone do uziomu fundamentowego, a kabel który teraz chcę ułożyć zostanie przełożony do budynku (WLZ będzie dłuższe aby potem starczyło na podłączenie do budynku).

Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło:
Z tego co się orientuję to WLZ powinienem ułożyć na głębokości 70 cm, ale będę podnosił działkę o 50 cm więc docelowo WLZ znajdzie się ok. 1,2 pod ziemią. Czy można teraz WLZ położyć na ok. 40 cm? Wydaje mi się, że nie ale może można?

Z 10 cm pasowałoby zachować.

Twoja działka, Twój kabel, Twój problem. Spacerując po nim szkody mu nie wyrządzisz. Gorzej jak wjedzie grucha z betonem.

Mógłbyś podać jakie przepisy określają głębokość położenia WLZ (Norma, Ustawa, Rozporządzenie) o ile takie istnieją.

N-SEP-004. Jest to norma przywołana w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku, w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z późniejszymi zmianami).