Wlaczniki zwierne zamiast schodowych

Witam,

Mam 2 puszki w roznych miejsach salonu i mialy byc tam zainstalowane wlaczniki schodowe 3 klapkowe (3 zarowki do kontrolowania). Jednak zadna z normalnych firm jak sie teraz dowiedzialem nie robi potrojnych, max podwojne. Wiec kombinuje jak kontrolowac kazda zarowke osobno z obu puszek.

Miedzy puszkami mam 3 kable po 3 zyly 1.5mm2 i stwierdzilem ze jedynym ratunkiem beda wlaczniki zwierne 3 klapkowe po obu stronach razem z przekaznikami bistabilnymi. W takim przypadku potrzebuje w sumie 5 zyl miedzy puszkami. Rozlozylem przekazniki miedzy 2 puszki zeby sie zmiescily.

Czy moglby ktos pomoc ocenic czy to zadziala? Cos z technikum pamietam ale wole sie upewnic…

Przekazniki to F&F BIS416 i F&F BIS402

Brakuje Ci przewodu fazowego doprowadzonego do tych łączników zwiernych oraz powinny to być łączniki typu dzwonkowego aby miały tylko jedną pozycję stabilną. Poza tym powinno działać.

dzieki za podpowiedz dopracuje i przetestuje

Kiedyś robiłem sterowanie bramy na przewodzie 2 żyły , z trafo 24 v , na przeł . monostabilne- dzwonkowe , z niego z kazdego wyjscia dioda np: N 4001 / BYP401- xx, dowolne by wytrzymały prąd cewki przekaźnika , - ( A/K / K/ A )do przewodu do bramy , tam 2 szt przekażnik 12 v DC , znowu przez diodę A/ K do cewki przekażnika , załacza sie ten przekaźnik gdzie diody są zgodnie kierunek przewodzenia . Jak masz 3 żyły -masz możliwość sterować 4 obwody .