Cześć wszystkim, mam takie pytanie otóż chciałem zamontować ledy pod szafkami i musze zrobić wyłącznik tylko nie wiem czy lepiej podłączyć go przed zasilaczem czy za. Jak to jest z tymi zasilaczami bo jak zrobię za zasilaczem czyli będzie rozłączał + ale zasilacz wtedy będzie chodził niby bez obciążenia ale czy nie zepsuje się po krótkim czasie?
U siebie łączniki mam przed zasilaczami.
Stosując wyłącznik po stronie 12V, zasilacz zawsze będzie pod napięciem a więc zawsze będzie zużywał jakąś minimalną energię i wciąż będzie się grzał, zagrażał pożarem w jakichś ekstremalnych warunkach lub w razie jego uszkodzenia. Logicznym rozwiązaniem jest więc wyłączanie zasilacza po stronie 230V.
Mam też sterownik do schodów kaskadowych z czujnikami na 12v i tam zasilacz chodzi cały czas, steruje - a + Jest podłączony do zasilacza. Co w takim przypadku zrobić żeby było to bezpieczne ?
[quote=“Dexter, post:4, topic:15037, full:true, full:true”]
Co w takim przypadku zrobić żeby było to bezpieczne ?
[/quote] Układ już tak jest zbudowany, że nic z nim nie zrobisz, jedynie zapewnij dobre chłodzenie dla zasilacza.
A może ktoś doradzi jaki włącznik do ledow żeby zamontować pod szafką ?
Myślałem o pojemnościowym wtedy nie musiał bym wiercić ale są na 12v
[quote=“Dexter, post:6, topic:15037, full:true, full:true”]
Myślałem o pojemnościowym wtedy nie musiał bym wiercić ale są na 12v
[/quote] Na 230V też są - poszukaj dobrze w necie- nie wymagają rozprowadzenia instalacji a więc możesz to zrobić jako laik, wystarczy że masz dostęp do gniazda 230V; np (o ile kol. admin. nie potraktuje jako reklamy
):
<LINK_TEXT text=“https://www.demos-trade.pl/hal-podpovrc … -jednotka/”>HAL-wyłącznik pojemnościowy MagicSwitch 250W 230V + jednostka sterująca | Demos trade Sp. z o.o.</LINK_TEXT>