Wizualizacja procesu na ekranie komputera PC a Normy

Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam następujące pytanie dotyczące wizualizacji procesu na PC.
Pracuję na obiekcie technologicznym w którym wprowadzono sterowanie z komputera PC.

Dotychczas proces był prowadzony ręcznie z tablicy synoptyczej na której odwzorowane były silniki, zasuwy, zawory oraz przyciski sterujące. Elementy te były odpowiednio odzwierciedlone kolorystycznie np “załączenie” przycisk zielony, “wyłączenie” kolor czerwony, sygnalizacja pracy np pompy kolor czerwony, sygnalizacja postoju np pompy kolor zielony. Jest to tak proste i oczywiste, że do tej pory nie interesowałem sie tym czy taki sposób sygnalizacji ma jakieś uwarunkowania prawne w postaci norm ( domyślam sie że jeżeli jest to stosowane wszędzie i w jednolity sposób to zapewne ma, jednak nie wiem jakie to normy, jeżeli ktoś potrafiłby mi podpowiedzieć byłbym wdzięczny).

Dlaczego zadaję takie pytanie?

Otóż informatycy którzy robili wizualizację potraktowali te kanony w sposób dla siebie dowolny np sygnalizaja zamknięcia zasuwy kolor niebieski, sygnalizacja pracy pompy kolor żółty itd, ponieważ ładnie się to komponuje kolorystycznie. Gdy zwróciłem uwagę informatykom na rozbieżność między kolorystyką starego układu synoptycznego a tego w komputerze, dostałem odpowiedź iż nie ma norm które narzucałyby wykonanie takej samej kolorystyki elementów sterujących w wizualizacji komputerowej.

Czy to prawda?

Jeżeli nie, to proszę o namiary na odpowiednie normy.

Witam:)

PN-EN 60073:2003 (U)
Zasady podstawowe i bezpieczeństwa przy współdziałaniu człowieka z maszyną, oznaczanie i identyfikacja. Zasady kodowania wskaźników i elementów manipulacyjnych

PN-EN 61310-2:2001
Bezpieczeństwo maszyn. Wskazywanie, oznaczanie i sterowanie. Wymagania dotyczące oznaczania

PN-EN 61310-3:2002
Bezpieczeństwo maszyn. Wskazywanie, oznaczanie i sterowanie. Część 3: Wymagania dotyczące umiejscowienia i działania elementów sterowniczych

PN-EN 60204-1:2001
Bezpieczeństwo maszyn. Wyposażenie elektryczne maszyn. Część 1: Wymagania ogólne

Witam ponownie!
Serdecznie dziękuję koledze gruhaa za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich.

Witam,

przed przystąpieniem do realizacji jakiejkolwiek wizualizacji powinno się na początku ustalić pewne standardy kolorystyki (i nie tylko) z jej wykonawcą, żeby później nie było takich sytuacji…

Pozdrawiam
Bartek

Witam
Jedynym standardem kolorystycznym przy wizaualizacji procesu jest ustalenie kolorystyki poszczególnych stanów pracy z obsługą (w przypadku modernizacji istn. sterowania), lub jeśli to jest nowa inwestycja to najlepiej konsultować to w gronie: projektant, technolog, obsługa.