Witam
Mam problem z pracą wiertarki bosch GBH 2-24 DFR. Przy wierceniu z udarem wiertło przestaje się obracać działa tylko udar i wówczas wbija się w ścianę jak przecinak.
co może być przyczyną?
To działa sprzęgło przeciążeniowe, które musi być zepsute, może pękła w nim sprężyna lub utraciła swe właściwości, najrozsądniej oddaj do serwisu boscha.
Witam!
Mam podobne problemy z trzynastoletnią GBH-4-DFE. Przy zaklinowaniu drugiego wiertła lub wierceniu koronką w cegle MAX. Nie wiem jak u Kolegi, ale w mojej nie ma sprzęga przeciążeniowego. Pierwszym razem oddałem ją do serwisu, fachowiec objaśnił mi, że w uchwycie ścina się jakiś frez. Wymienił uchwyt i wszystko było OK.
Teraz sam kupuję uchwyty i wymieniam je. Cena uchwytu z tamtego roku z kwietnia wynosiła 160 zł.
Pozdrawiam Adam.
Witam!
Kol.maja uszkodzona glowice mocujaca wiertlo tzn.wytarte wewnatrz pletwy.
Powinny znajdowac sie w otworze mocujacym wiertlo2 pletwy naprzeciwko siebie.
prosze sprawdzic na schemacie.
Schemat do pobrania na stronie BOSCH-a.
Koszt czesci faktrycznie ok.160zl.
Pozdrawiam CK
Wiertła przed zamocowaniem muszą być czyste i lekko nasmarowane.Przy wierceniu w suficie należy stosować osłonkę ( można samemu zrobić z piłki tenisowej), wtedy pył nie dostaje się do uchwytu i nie niszczy prowadnic.
Witam!
Niszczenie pletw w uchwycie wiertarskim to nie wina pylow lecz zle dobranych narzedzi do wiertarki.
Firma BOSCH podaje parametry narzedzi jakie mozna uzyc w tego typu wiertarkach.
Niestety co wieksze to trzeba przejsc na SDS MAX.
Pozdrawiam CK
Kolega jest w wielkim błędzie, bo najczęstszą przyczyną jest właśnie pył dostający się do środka i dokładnie wycierający prowadnice na tulei udaru.
Narzędzia z uchwytem SDS+ to nie wiertła cylindryczne, które można było podtoczyć tak by zmieściły się w uchwycie.Uchwyty SDS+ i SDS MAX różnia się wyrażnie od siebie i zamienne stosowanie ich nie jest możliwe.
Wrazie wątpliwosci zadzwon do serwisu , który potwierdzi to co piszę.
Witam!
Kol.topmir to sa parametry ze strony BOSCHa
Zakres wierceń
Średnica wiercenia wiertłami do młotów w betonie 4 – 26 mm
Optymalny zakres wiercenia wiertłami do młotów w betonie 8 – 16 mm
Maks. średnica wiercenia w murze koronkami wiertniczymi 68 mm
Maks. średnica wiercenia w stali 13 mm
Maks. średnica wiercenia w drewnie 30 mm
Ad1.Ad2,Wiertlo do SDS PLUS mozna dostac wiekszej srednicy niz 26mm
a zauwaz ze do betonu zalecaja tylko 16mm
Ad.3 Tu rowniez do SDS PLUS mozna zalozyc wieksza koronke niz 68mm i jest wielka roznica w czym ta koronka wiercimy.
Rownie dlugosc dostepnych na rynku wierteł jest bardzo zronicowana
Stosowanie zamienne wiertel do SDS PLUS i SDS MAX jest mozliwe poprzez adaptery dostepne na polskim rynku.
A pyl to moze zatkac otwor ,zablokowac kulke,tuleje lub sprezyne w glowicy a nie wytrzec pletwy chyba ze jago czestotliwosc przeplywu przez uchwyt ,tarcia itd.itc jest bardzo duza ![]()
Pozdrawiam CK
Kolega chyba nie w pełni sobie zdaje sprawę z tego co pisze, a wystarczy trochę pomyśleć (nie mówię o codziennej pracy w serwisie).Otóż brak smaru i piasek (pył) dostający się do uchwytu powoduje że na prowadnice są bezlitośnie wycierane przez ten pył (to jest silne i z dużą częstotliwością wycieranie prowadnic przez ruch wietła/przecinaka przy pracy udarowej)-dlatego też jest zalecana wymiana osłony wiertła (gumowy kapturek w uchwycie).Czy kolega kiedykolwiek rozbierał i oglądał taki uchwyt?-Podejrzewam, że nie bo takich bzdur kolega by nie pisał.
Witam
Ja chciałbym potwierdzić, że pyły działają wybitnie niszcząco na uchwyt. W zaprzyjaźnionej firmie chłopaki używają Hilti, nie dbają o czyszczenie uchwytu, ani stosowanie osłon. Mimo, że wiertarka pracuje tylko dorywczo (dział utrzymania ruchu) zarówno uchwyt jak i wiertła noszą głębokie ślady wytarcia.
W Hilti można kupić specjalny olej, którym okresowo należy przesmarować uchwyt (po jego wyczyszczeniu). Podobne zalecenia dają inni producenci wiertarek.
pzdr
-DAREK-
Witam!
Kol.tompir smarowanie to podstawa.
“Jak swiat swiatem kto smaruje ten jedzie”
Zuzycie prowadzenia wiertla jest zuzyciem eksploatacyjnym-tarcie metalu o metal(wiertlo/przecinak-pletwy).
piasek itp.tylko zwieksza tarcie i przyspiesza zuzycie.
Najszybciej zuzywa sie przy kuciu tzn.nie eksploatowana zgodnie z instrukcja (w/w elektronarzedzie sluzy tylko do podkuwania).
Nie raz sie slyszy ze GBH2-24DFR elektryk zrobil cay dom.
Uzywanie nieodpowiedniego osprzetu rowniez przyspiesz zuzycie.
Wg.jednego z serwisu elektronarzedzi w Polsce najbardziej efektywna praca wiertarki sds plus jest do wiertła fi14
Nic nie pomoze smarowanie brudnej glowicy-najpierw ja trzeba “umyc”
Ale taki spec jak kol. zapewne to wie.
Ad. rozbierania -nie takie rzeczy sie rozbieralo i czlowiek sie nie chwali.
Ad.ogladanie-nie takie rzeczy sie ogladalo i czlowiek sie nie chwali.
A jezeli kol . ma jakies watpliwosci ktorych ja nie moge rozwiac to prosze o kontakt min. klient@hilti.pl
Pozdrawiam CK
Kol CKck czy to są moje słowa?
Ja nie mam żadnych wątpliwości do tego co piszę a kolega pisze bzdury i podaje niedokładne wiadomości.
A oto przykład niedokładnych wiadomości:
Optymalny zakres wierteł SDS+ w betonie przy użyciu GBH 2-24DFR (bo o takiej tu mówimy) średnica od 4 do 16 natomiast zalecany od 4 do 24.Jeśli użytkownik do tego się stosuje jest dobrze w przeciwnym przypadku może mieć pretensje do siebie.
Najpierw kol.pisze że pył i kurz może co najwyżej zablokować kulkę albo sprężynę a nie wytrzeć prowadnice, a póżniej kol. pisze że przyspiesza zużycie -ja od początku co do przyspieszania zużycia przez wszelkie pyły,kurz tudzież piasek nie miałem wątpliwości.Podstawa to czyste i lekko nasmarowane wiertło oraz nie wyrobiona osłonka.Tak postępując na pewno żywotność uchwytu będzie wieksza.
Najpierw należy przeczytać dokładnie instrukcję a dopiero póżniej używać narzędzie nie odwrotnie.
Witam!
Staram sie na forum nie cytowc nikogo.
A na pewna nie kol.tompir ktory to miesza w swoim poscie cytaty z roznych moich postow,na ktore to udzielil juz dawno odpowiedzi.
Ale w tym jest metoda.
Kol. ja podalem dokladne wiadomosci tylko kol. jako cenzor odrobil zadanie polowkowo .
Porownal moje dane z danymi GBH 2-24 DFR “i mam go”
A juz nie pofatygowal sie odnalesc wiertarki do ktorej moje dane pasuja.
A to tylko polka wyzej czyli GBH 2-26 DFR
Faktycznie post dotyczy24-ki,ale problem jest w wiekszosci tego typu wiertarek.
Przedstawiajac parametry mialem na celu pokazanie ze uzywanie osprzetu o wyzszych parametrach przyspiesza zuzycie elektronarzedzi- pisalem o tym juz w moim 2 poscie .
Ale kol.w odp.na 2 post pisze o wiertle cylindrycznym ktorego nie mozna podlaczyc do uchwytu SDS PLUS i tu jest niescislosc.
W starych do sds plus kol. wiertlo jest podlaczane poprzez uchwyt wiertarski z pierscieniem osadczym ("adapter ").I tenze uchwyt mozna wlaczyc do nowego.
O rozbieraniu i ogladaniu kol. juz pisalem
A co do uchwytow to chyba kol. nie wiele widzial bo ja mialem przyjemnosc ogladania uchwytu tak zanieczysczonego ze byl problem z zamontowaniem wiertla.
Czytajac kol. posty ma sie wrazenie ze kol. nie stosowa sie do punktu3b przytaczanej przez siebie instrukcji i ma syndrom pylu i kurzu.
Wszystkiego na piasek i kurz kol. nie zwali.
Prosze nie wmawiac tego swoim klientom.
A wracajac do meritum sprawy jeszcze raz inf.kol ze konsultowalem sie w tej sprawie z serwisantem firmy hilti i bosch oraz dwoma prywatnymi serwisami naprawiajacymi elektronarzedzia.
Wg.nich przyczyna zuzycia pletw jest na miejscu:
1.eksploatacja urzadzenia
2.nieodpowiedni osprzet
3.zanieczyszczenia glowicy w tym kol.nieszczesny pyl i kurz.
Zycze milej lektury.
Pozdrawiam Ck
Kol CKck najpierw piszesz że pył i kurz nie mają wpływu na zużycie prowadnic następnie piszesz że przyspieszają zużycie i w dodatku podajesz swój e-mail pisząc ze rozwiejesz moje wątpliwości -kolega sobie jaja robi?
Jeszcze raz piszę to co wcześniej pisałem że kurz i pył ewidentnie przyspieszają zuzycie a kol. nie umie przyznać się do błednej wypowiedzi i za wszelką cenę próbuje zachować twarz -czy aby na pewno jest to dobry sposób?
PS
Jeśli będę chciał do kol. napisać to jest od tego PW
Witam!
Ja tylko w swoim 2 poscie zaprzeczylem kol.twierdzeniu ze pyl niszczy prowadnice ,tylko zle dobrany osprzet.
I nie napisalem ze nie maja wplywu jak to kol. mnie cytuje lecz ze to nie ich wina a to jest roznica .
Ale kol. w swoim 2 poscie zmienia zdanie i dodaje ze najczestrza przyczyna jest pyl.
Poprawia sie z niszczy a najczestrza a to juz jest roznica (nie dla wszystkich widocznie,prawie jak w ustawie medialnej).
Ja w swoim 3 poscie pisze oprocz duzej ilosci pylu i kurzu w glowicy takze ze pyl przy duzej czestotliwosci przeplywu przez uchwyt ,tarciu itd. moze wytrzec pletwy.
Ale w tym poscie kol. zuwaza tylko duza ilosc pylu i kurzu w glowicy.
Kol.jak juz to moja wypowiedz okazuje sie niezrozumiala dla kolegi za co przeprasza.
Moze i jest nieprecyzyjna ale kazdy profesjonalista z ktorym rozmawialem ja zrozumial.
A co najwazniejsze to kol. mnie do nich wyslal w swoim 2 poscie.
I to nie jest moj adres.
Bo jak kol. moze zauwazyl zaden serwisant z powaznej firmy nie zajal osobiscie stanowiska w tej sprawie.
Chcialem wyjasnic swe i kol. watpliwosci u zrodla.
A nic kol. nie pisze o cytowanym przeze mnie stanowisku serwisantow.
Dlatego ze nie sa po mysli kol.?
I wyskakuje mi tu o zachowaniu twarzy,bzdurach itd.,itp.
Uwazam ze przedstawiona opinia serwisantow powinna zakonczyc ten temat.
Pozdrawiam CK
Całe szczęście że posty można przeczytać i proszę zwrócić uwagę, że pisałem że najczęstszą przyczyną wytarcia jest kurz i pył dostający się podczas wiercenia lub kucia z udarem., a kolega pisał, że pył ikurz mogą tylko zablokować sprężynkę lub kulkę.
Kolega wciąż chce być na górze ale czy to dobra metoda?
Jeśli chodzi o serwis i serwisantów to ja bardzo dobrze wiem jakie jest ich zdanie na ten temat i to od bardzo wielu lat.Jeśli dalej kolega chce coś w tym temacie pisać to od tego jest PW ponieważ dalsza dyskusja w tym temacie nie wnosi już niczego.
PS
Proszę pisać bez błędów albo je poprawić: najczestszą tak sie pisze a nie najczęstrza jak pisze kol’-te posty czytają inni i o poprawną pisownię też należy zadbać.
No temat schodzi na psy, kłócicie się o płetwy, a ja dalej uważam, że przyczyną jest sprzęgło przeciążeniowe bo objawy głównie na to wskazują ale to tylko autor postu powie może kiedyś co naprawiono… chyba, że z tego powodu wiertarka pójdzie do kosza, a szkoda bo ja bym ją za przysłowiową flaszkę naprawił w pół godziny.
Witam
rzeczywiście, tak jak napisał kolega elekt - poczekajmy co napisze o dalszych losach wiertarki autor postu.
kolego CKck - proponuję zaprzestać dyskutowania lub iść się leczyć na amnezję, bo chyba kolega nie wie co pisał np. 7 marca. Proszę więc nie odwracać kota ogonem.
pzdr
-DAREK-