Witam szanownych forumowiczów. W tym roku kupiłem mieszkanie w wielkiej płycie. Największy blok w Lublinie tzw. Pekin. Instalacja stara aluminiowa. W umowie z PGE brak wyszczególnionego rodzaju sieci. Także nie wiem jaki to układ. Instalacja 1 fazowa.
Dowiedziałem się, że w przyszłym roku planują modernizację sieci elektrycznej.
Stara instalacja zapewne już ledwo ciągnie. Od licznika do skrzynki rozdzielczej idą 2 przewody aluminiowe o przekroju 2,5. Instalacja wygląda mniej więcej tak jak na fotkach.
Rzut od przodu, nie daj że bezpieczniki założone z góry do dołu to jeszcze na zabezpieczeniu b10 są wszystkie gniazdka, a na b16 instalacja oświetleniowa.

Tak wyglądają przewody idące od licznika

A tak wyglądają przewody po bezpieczniku, 2 obwody wychodzą do oświetlenia i 2 obwody do gniazdek.

Gniazdka w łazience i w kuchni wyglądają tak samo.
Tzn przewód L i N z lewej i prawej i mostek do bolca. I gdzie tu zasada najpierw chronić potem zasilać?

Gniazdko w łazience musiałem rozkuć ponieważ będą kładzione płytki, co ciekawe gniazdko po lewej było zapiankowane i przykryte tynkiem, działało tylko gniazdko z prawej.

Gniazdko z lewej, to zatynkowane.

Nie wiem, kto to robił, elektryk czy magik ale strach mieszkać z rodziną w takim mieszkaniu.
I teraz takie pytanie. Czekać z wymianą przewodów na Cu do wymiany całej instalacji w bloku czy już teraz zacząć robić odpowiednią instalację przystosowaną do dzisiejszych standardów i norm? Dodam że na początek pociągnięta byłaby instalacja z łazienki i kuchni. Łazienka 2 obwody, kuchnia jeszcze nie wiem. Przewody zostaną zapewne położone w miejsce starych, to jest między ścianami oraz podłogą.
Mostek z bolca zostałby usunięty i połączony na szynie przy liczniku.
Martwi mnie jednak to, że oswietlenie każdego pomieszczenia to boczne kinkiety. Brak pociągniętych przewodów do centralnego oświetlenia. Jak zrealizować takie przyłączenie. Czy wycięcie rowka o głębokości 1,5 cm i szerokości np 3 cm nie naruszy struktury nośnej mojego sufity a podłogi sąsiada?
Dodatkowe pytanie to w jakim układzie może być wykonana przyszła modernizacja oraz jakie zabezpieczenia powinny być zastosowane w rozdzielni aby zwiększyć bezpieczeństwo najbliższych.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.