Witam. Jakie znają Panowie dobre sposoby na wkładanie przewodów do rurki peszla na dość duże odległości (bez przecinania rurki)? Proszę o podzielenie się swoimi uwagami i sugestiami.
Witam
Jakie znają Panowie dobre sposoby na wkładanie przewodów do rurki peszla na dość duże odległości (bez przecinania rurki)?
Biała myszka hodowlana ze sznurkiem przywiązanym do ogona. I idzie jak burza.
Witam
Wal kolego do pierwszej hurtowni i zakup odpowiednie przeciągadło. Ma to różne nazwy zależnie od producenta i długości. Moja jest z Włoch, fulicella.
Ja mam 25 m Firmy Legrand.
STANCA
A jaka jest fachowa nazwa tego “przeciągadła” ?
Witam!
Ja używam specjalnego przeciągacza HAUPA i też idzie jak burza.
witam Kolegów ![]()
U nas mówi się potocznie “trsowany wąż” ![]()
Moim zdaniem najbardziej niezawodny sposób, a zarazem jakże banalny:
Na jeden koniec peszla typowy sznurek murarski z zawiązanym papierkiem zwiniętym w kulkę, tak aby nie zawiele ważył; na drugi koniec peszla odkurzacz od bruzdownicy np. BOSCH GAS 50.
Działa nawet na bardzo dużych odcinkach tylko trzeba dobrze przyłożyć odkurzacz.
Warunek jest jeden - peszel nie może być dziurawy ![]()
Przy jednym krótkim odcinku trochę dużo zabawy z przygotowaniem, ale jeśli odcinków jest więcej i jeszcze długich, a pozawijanych, to później robota idzie jak burza.
Pozdrawiam
P.S. warto spróbować.
ja nazywan wciągarkę :stalka:
w ułożony i przygipsowany peszel wkładam stalkę dokąd sie da a później na koniec zakładam wiertarke i powoli sie kreci nawet idzie
Jeżeli rurka jest jeszcze nie wbudowana( i bez sznurka pilotującego) - nawet w 100m można wciągnąć sznurek w nastepujacy sposób:
Sznurek ( lub lepiej żyłkę wędkarską) obciążamy na końcu nakrętką metalową ( lub ciężarkiem ołowianym wędkarskim - wędkuję trochę i stąd używanie tego osprzętu )
rurkę rozciągamy na całej długości, mocujemy na jednym końcu, w drugi wprowadzamy ciężareki, po ok 2m wprowadzenia i ten koniec do czegoś przytwierdzamy. Sznurek lub żyłka musi mieć możliwośc swobodnego pobierania - albo rozłożożony na niehaczącym podłożu albo pobierana ze szpulki kołowrotka wędkarskiego. Podnosząc rurkę do góry na ok 1- 1,5 m za ciężarkiem od strony szpulki tworzymy “falę” w taki sposób by ciężarek spadał w kierunku drugiego końca. I idziemy sobie z tą falą wzdłuż rurki " goniąc" ciężarek. Sprawdzone od lat i skuteczne.
Pozdr.J.
Witam.
Ja już przestaję cokolwiek rozumieć. Bo nawet w Rosji juz nie uswiadczy w sprzedaży peszla bez drutu wiązałkowego we wnetrzu, ktory umożliwia wciąganie przewodów. A gdy zapytałem w niedalekim sklepie elektrycznym (potrzebowałem 6 m, więc nie chciało się zaglądać do hurtowni) o peszla z drutem, to pani odpowiedziała, że jak 27 lat prowadzi ten biznes, to takiego cuda jeszcze nie widziała.
Gdzie my żyjemy???
nazywa się to np. wciągarka perlonowa, lub pytać o peszla z pilotem.
Pozdrawiam:)
Panowie, może się mylę bo w wykonastwie jestem laikiem ale:
wciągnięcie tego pilota to pikuś, problem pojawi się przy przeciąganu kabla. I chyba tu potrzebny jest jakiś sposób!
Dokładnie, na wszystko są sposoby, tylko trzeba znać sposób!
Jaki kłopot?
Peszłe to pikuś.
Wciągam przeciągadłem do budynków w Arota YKY 5x10 i 5x16 lekko. Mydło kolego w płynie, mydło. Moje wytrzymuje 400 kg.
STANCA
Ja zawsze męczę się drutem spawalniczym od migomatu. Da się jakoś go przechnać. Potem do drugiego kończ przyczepiamy przewody i przeciągamy
Witam
można i tak się męczyć, ale po co?
Ja nie wciągam spodni przez głowę, bo wymyslono że od dołu lepiej i mniej kłopotów.
STANCA
No dobrze, ale 5x10 czy 5x16 to waga “kogucia”.
Jak wciągać w DVK160 YAKXS4x240 albo 4x YAKXS1x400 ?
Często mam dylemat projektując taką sieć pod parkingiem - na jakie krzywizny mogę sobie pozwolić.