Warunki zmiany zasilania na 3 fazy blok

Dzień dobry
Wystąpiłem do Tauron o warunki na zmianę zasilania na 3 fazy wraz ze zwiększeniem mocy do 11kW. Dostałem umowę i warunki. Jest w nich napisane, że po mojej stronie jest: “wlz oraz instalację elektryczną wewnętrzną dostosować do zwiększonego obciążenia”.
Aktualnie stan w mieszkaniu zmodernizowana instalację, było to robione etapami podczas remontów poszczególnych pokoi również wtedy został pociągnięty przewód 5x10 od wewnętrznych zabezpieczeń do skrzynki na klatce z licznikiem. W związku z tym, że chce w końcu zrezygnować z gazu potrzebuje 3 fazy głównie z powodu płyty indukcyjnej. Rozmawiałem z dwoma znajomymi z branży i mam dwie wersje i nie wiem która jest słuszna?:

1. Nic nie trzeba robić ze spółdzielnią wymieniamy zabezpieczenie na 3 fazy i zgłaszamy do Tauronu.
  2. Trzeba zapytać spółdzielnie o zgodę, ze względu na obciążenie przewodów dochodzących do “kostki” przy licznikach. I wtedy można dopiero podłączać i zgłosić do Tauronu.

Mam dwie sprzeczne opinie i już nie wiem która jest poprawna, osobiście skłaniałbym się do drugiej, ale pierwsza kusi bo oszczędza walki ze spółdzielnią.
Z góry wielkie dzięki za pomoc

Druga wersja jest poprawna. Ktoś ze spółdzielni, jeżeli ma takie kwalifikacje lub elektryk z papierami powinni sprawdzić czy instalacja wspólna za którą odpowiada spółdzielnia pozwoli na to zwiększenie mocy.