Warunki Zabudowy a linia SN

Witam Szanownych Forumowiczów,

Jest to pierwszy mój post na tym Forum i szukam rozwiązania sytuacji, na którą nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi a w której jestem laikiem.

Otóż jestem posiadaczem działki budowlanej (nr 5/3 na załączonym fragmencie mapy), dla której wydane są Warunki Zabudowy, mówiące między innymi o linii zabudowy wynoszącej 8m od drogi. Nad tym pasem szerokości 8m przebiega linia SN co wnioskuję z załączonych zdjęć słupa znajdującego się w odległości ~20m od granicy mojej działki. Linia przebiega nad działką w odległości ~4-5m od drogi więc ~3-4m od planowanego budynku co daje odległość poziomą skrajnej linii w granicach ~2-3m od planowanego budynku (przyjmując, że odległość między liniami wynosi ok 1m).

W związku z tym, że w WZ nie ma nic wspomniane o konieczności odsunięcia się od tej linii, zmiany/wprowadzenia obostrzeń, dodatkowych koniecznych uzgodnieniach z ZE itp. moja wątpliwość jest następująca:

• czy może dla tej linii nie jest wymagane stosowanie jakichkolwiek odległości buforowych,
  • czy może te odległości już są uwzględnione i mieszczą się we wcześniej podanych wymiarach,
  • czy może jednak podczas uzgadniania WZ pomiędzy Wydz. Architektury a ZE ktoś przeoczył tę linię i w związku z tym jakie mogą czekać mnie problemy i konsekwencje, co będzie determinować posadowienie budynku i w jakiej odległości od drogi?

Z góry dziękuję za pomoc!

(te zdjęcia też na http://slup.as.h2g.pl)

Wydz. Architektury widząc słup na planie wymaga uzgodnienia energetyki a Zakład Energetyczny wymaga by zachować następujace odległości:
Należy zachować odległość poziomą projektowanego budynku mieszkalnego od skrajnego przewodu czynnej linii napowietrznej 15 kV nie mniejszą niż połowa wysokości zawieszenia najwyżej położonego przewodu roboczego linii na wyższym słupie przęsła linii.
Dopuszcza się lokalizację budynku w odległości nie mniejszej niż 5,1 m od skrajnego przewodu czynnej linii napowietrznej 15 kV.
W czasie wznoszenia budynku należy zachować odległości od skrajnego (względnie najniżej zawieszonego) przewodu istniejącej linii napowietrznej: poziome (5,0 m) i pionowe (6,1 m) dla linii 15 kV do ustalonych stref działania maszyn budowlanych z wysięgnikiem (dźwig, podnośnik) łącznie z ładunkiem i urządzeń użytych do wznoszenia obiektu na przedmiotowej działce.
Nie należy składować materiałów budowlanych i ustawiać innych urządzeń stosowanych do budowy, oraz lokalizować stanowisk pracy w zbliżeniu do przewodu w/w linii 15 kV – mniejszym niż podano w punkcie 2. Nie należy przenosić „ręcznie” pionowo i poziomo przedmiotów przewodzących prąd (rury, pręty itp.) o długościach większych jak 2,0 m.

To co piszesz jest bardzo logiczne - ZE do celów WZ powinien określić granice planowanych budynków. Co więcej, z Wydz. Architektury dowiedziałem się, że mój wniosek o wydanie WZ został przesłany do ZE więc mieli możliwość określenia odległości od linii SN. Możliwe, że odpowiadając na wniosek Wydz. Arch. przeoczyli to? Przypomnę, że wg WZ odległość w poziomie od linii SN przy aktualnej linii zabudowy wyniesie ~2m a sama linia zabudowy wynika w uzasadnieniu z takiej samej linii dla sąsiednich budynków a nie z warunków ZE.
I weź tu bądź mądry co robić…
Architekt też nie wie co robić ponieważ w podobnych sprawach ZE (np tu Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH :: Strona Główna) informował, że zastosowane obostrzenia są wystarczające do planowanego zamierzenia budowlanego.
Na logikę wynikałoby, żeby stosować się stricte do WZ i reszta się nie przejmować. Ale Polska to dziwny kraj i boję się, że coś wyjdzie po drodze.

Witam

Pytania skierować do kierownika budowy i niech on zajmie się problemem. On za coś odpowiada i bierze kasę.
Nauczyliśmy się za ludzi z uprawnieniami budowlanymi rozwiązywać problemy, które z racji funkcji do nich należą.

stary podobny temat;
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=16&t=11348&p=89272&hilit=odległości+od+słupa#p89272
i tu;
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=16&t=14168&p=114494&hilit=na+placu+budowy#p114494

zastanawiam się czy szanowny Pan jest elektrykiem, że wszedł w tematy dla elektryków?
STANCA

Witam :slight_smile:

Wydaje mi się, że to raczej obowiązek projektanta. Kierownik budowy się pojawi jak będzie projekt i pozwolenie na budowę.
Na szybko mogę powiedzieć, że da się to poprawnie zaprojektować i wykonać. Szczegóły należy dogadywać z projektantem, który będzie opracowywał projekt zagospodarowania i zna sytuację z natury (w tym również od kuchni – czytaj lokalne zwyczaje).

No właśnie projektant chce albo na linii zabudowy określonej w WZ (8m od drogi, ze 2 od linii SN) albo odsunąć się najlepiej na działkę sąsiada dla bezpieczeństwa. Dlatego sam szukam jednoznacznej odp. czy się odsunąć czy pozostać na WZ i ew. ile się odsunąć (opcje są 2m, 5,1m i 15,coś m - to projektanta).

“Lokalne zwyczaje” to to co mnie doprowadza do obłędu - albo jest norma i prawo albo trzeba stąd spier…:wink:

Czy może ktoś mnie oświecić jakiego napięcia może być ten słup? Do 15kV, 15kV-45kV czy więcej niż 45kV?
Nie znalazłem na nim żadnej informacji, tutaj tylko bardziej szczegółowe zdjęcia elementów.

Nie wiem jakiego napięcia może bys słup :slight_smile: Linia może być 15 kV lub 20 kV w zależności od regionu kraju, jeżeli to jest ten słup z odłącznikiem, który był wcześniej na zdjęciach.

dlaczego sam nie znając prawa i norm chcesz sam znajdować rozwiązania problemów, które zgodnie z prawem rozwiązują projektanci?
przecież jak wnioskuję z Twojej wypowiedzi: “albo jest norma i prawo” prawa chcesz się trzymać…
a kol:

i podał Ci receptę…

Dobra dobra :stuck_out_tongue: oczywiście “jakie napięcie może płynąć linią, w której skład wchodzi ten słup” - ważne, że sens został jak mniemam wyłapany.

Tak, to cały czas jeden i ten sam słup co na fotkach wcześniej a miejscowość to Wrocław. Tak więc 15kV czy może 20kV?

Ano… a jak ma się od trzech albo i więcej różnych osób przynajmniej trzy różne opinie i jest się “inwestorem” to chciałoby się wydać swoje pieniądze jak najlepiej. Jak do tej pory najlepszą odp. było “znajdź innego projektanta”:slight_smile:

rozumiem Twoje finansowe rozterki, ale zrozum, jeśli inwestor ma mieć większą wiedzę od fachowców (projektantów), to albo ci fachowcy nie tacy, albo zupełnie niepotrzebni.
ja sądzę, że są jeszcze fachowcy, dla których Twój problem to bułka z masłem.
tylko trzeba poszukać.

oczywiście można szukać wiedzy na własną rękę na forach, ale to długa droga i bez gwarancji.

witam Kolegów :slight_smile:
Fotki marne ale strzelam :wink: Nie więcej niż 30 kV.

Witam :slight_smile:

Trzeba przyznać, że Kolega Blackout ma rację oczekując w swojej sprawie pomocy na forum.
Oczywiście nie uzyska gotowego rozwiązania, ale wskazówki jakimi mógłby się kierować oceniając fachowość osób którym zleci projekt.
Cały dowcip polega na tym, że przepisy niby są, ale jak to w Polsce bywa zawsze znajdzie się temat do dyskusji i kilka różnych zdań. I faktem jest ze projektanci mają z tym problemy w tym również i ja.

Decyzje jednak trzeba podejmować, więc przedstawię swoje zdanie, a inni będą mogli się do niego odnieść.

1. Nie wiemy jakie jest napięcie znamionowe linii. Tą informacje można uzyskać we właściwym zakładzie energetycznym. Sugerując się typem rozłącznika moim zdaniem nie będzie to więcej niż 20kV i przy takim założeniu poprowadzę rozważania.
  2. Kolega Blackout pisze coś o warunkach zabudowy (domyślam się że chodzi o decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu) stąd wnioskuję, że nie ma obowiązującego planu zagospodarowania terenu, a więc spawy zapisów planu odpadają.
  3. Rozumiem, że w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu nie ma zapisów dotyczących lokalizacji budynku względem linii SN.
  4. Pozostają więc nam normy i przepisy.
  5. U nas zwyczajowo w takim przypadku stosuje się zapisy normy:
    PN-75/E-05100-1 Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Projektowanie i budowa. Norma nieobowiązująca ale często stosowana.
    PN-EN 50423-1 Elektroenergetyczne linie napowietrzne prądu przemiennego powyżej 1kV do 45 kV włącznie. Część 1: Wymagania ogólne. Specyfikacje wspólne.
    dodatkowo może być potrzebna norma PN-EN 50341-1 Elektroenergetyczne linie napowietrzne prądu przemiennego powyżej 45kV. Część 1: Wymagania ogólne. Specyfikacje wspólne.

Z powyższych norm możemy wywnioskować, że przewody linii SN 20kV mogą być wybudowane/zlokalizowane w odległości od budynku nie mniejszej niż:
3m wg PN-EN 50423-1
około 2,5-3m od łatwo dostępnej części budynku wg PN-75/E-05100-1 (tutaj trzeba by dokonać dokładniejszych obliczeń.

A więc możemy stwierdzić, że linia SN 20kV może być wybudowana w odległości około 4m od budynku 3m +odległość przewodu skrajnego od osi linii.

Teraz należy się zastanowić czy budynek może być wybudowany w odległości powiedzmy min. 4m od tej linii.
Tutaj sprawa jest trudniejsza gdyż linia jest czynna więc stwarza zagrożenie na osób wykonujących prace przy budowie budynku.
W tym temacie moja wiedza jest ograniczona ale myślę, że podstawą do rozważania tego problemu będą:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych,
oraz Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.

O ile dobrze pamiętam opierając się na powyższych rozporządzeniach da się tak zorganizować prace, że będzie można wybudować budynek w odległości wspomnianych 4m od linii czyli min. 3m od przewodów linii. Ostatecznie można wystąpić do ZE o wyłączenie linii na czas wykonywania jakiś szczególnych robót.

Pozostaje tylko pytanie czy chcemy mieć wybudowany budynek w odległości 3m od przewodu takiej linii. Pomysłowość naszych dzieci jest nieobliczalna. Ja osobiście lubię jak budynek jest dalej od drogi, a w tym przypadku tym samym dalej od linii.

P.S. 1
W planach zagospodarowania przestrzennego często przewiduje się budowę budynków w odległości 7-8m od tego typu linii.

P.S. 2
Nie należy również zapominać o odległościach przewodów linii od terenu i ewentualnych obostrzeniach.

P.S. 3
Oddziaływanie pola elektromagnetycznego przy odległości 4m od linii 20kV też nie przekroczy wartości dzisiaj uznawanych za dopuszczalne.

Witam.
Zastosowanie obostrzenia linii napowietrznej (np. 0, 1, 2, lub 3 stopień), wynika z przeznaczenia terenu lub zmiany przeznaczenia terenu. Z mapy wynika ze kiedyś były to tereny rolne i linia napowietrzna została zbudowana w najniższym stopniu obostrzenia. Chociaż na działce nr 5/1 jest skrzyżowanie linii nN i SN, a więc lina SN powinna mieć conajmniej 2 stopień obostrzenia, więc właściciel działki 5/1 ma problem z głowy. dziłki nr 5/2 i 5/3 niestety zmieniły swoje przeznaczenie i stały się budowlane, więc napewno należy wykonać odpowiednie obostrzenie istniejącej linii i napewno kolizje ma właściciel działki a nie ZE.
Obostrzenie nie ma nic wspólnego z odległością budynków od linii, Budynki ,można budować nawet pod linią, tylko należy zachować odpowiednie odległości pionowe, od części łatwo dostępnych, trudno dostępnych itp.
Obostrzenie linii (conajmniej jednego przęsła) zabezpiecza przewód przed upadkiem na ziemię (konstrukcję).
Proponuje wybudowac ogrodzenie (lub wybudować na papierze) tak aby linia była poza posesją - tylko szkoda działki.

Serdecznie dziękuję wpierw wszystkim za wartościowe odpowiedzi.

Odnośnie braku problemu dla działki 5/1 to trochę nie rozumiem dlaczego dla pozostałych (5/2 i 5/3) powinien być problem i JAK wykonać dla nich jakiekolwiek obostrzenie jeśli nad nimi przebiegają tylko przewody od słupa na działce 5/1. Wg mnie to samo obostrzenie co dla działki 5/1 powinno automatycznie istnieć dla pozostałych. Dodam, że wszystkie są rolne lecz w WZ nie wymagają odrolnienia (WZ na wszystkie 3 działki są takie same).

Co do słupa i linii udało mi się dokonać nast. pomiarów:

• wysokość słupa - 11,5m,
  • wysokość linii nad działką 5/3 - 9,5m przy temp ok 5-10stC.

Mój projekt zakłada kalenicę równoległą do drogi, w odległości 8m+6m czyli 14m, tj jakieś 8m od skrajnego przewodu linii i na wysokości nie przekraczającej 5,5m; wysokość gzymsu to ok 3m.

Dodam, że osoba odpowiedzialna za warunki przyłączenia w ZE stwierdziła, że “nie ma o czym mówić i wszystko jest dobrze”, to samo stwierdził nowy projektant ale nie wiem co mieli na myśli - że 8m od drogi będzie ok, czy wszystko się jeszcze okaże;)

W kierunku działki (widać na zdjeciach) przewód jest zamontowany na dwóch izolatorach odciągowych, podejrzewam że kolejny słup w tamtym kierunku ma dwa izolatory na jednym przewodzie - z uwagi że ZE miało kolizje z linią nN (skrzyżowanie), dziś będzie skrzyżowanie z działką zabudowaną. Oczywiście że to obostzrenie powinno istnieć dla pozostałych działek, ale wykonuje się je w momencie wystąpienia kolizji (konieczności) na polach nie jest wymagane.
Ja uważam że obostrzenie istniejącej linii jest konieczne, może się mylę - czekam komentarz kolegów energetyków. Z obserwacji wiem że ze stosowaniem tych obostrzeń jest różnie.

Wszystko się zgadza. Po prostu jako laik nie zwróciłem uwagi, że obostrzenie na słupie wykonane może być tylko w jednym kierunku. Tutaj tak to właśnie wygląda że w kierunku mojej działki jego nie ma:/

Niedaleko mojej mieściny za komuny zrobili na bramkach z takich słupów linię 110kV. Podobno to miało być tymczasowe. Jakoś im zeszło ok. 40 lat tej tymczasowości. Ze dwa lata temu wymienili słupy.

Witam po weekendzie!

Uaktualniłem/podmieniłem zdjęcia (są w pierwszym poście wątku) - mam nadzieję że lepsze.

Tutaj dodaję słup najbliższy omawianemu po lewej jego stronie patrząc na mapę. Najbliższy po prawej jest taki sam. Poniżej kolejne słupy po prawej stronie. Widać na zdjęciach, że ZE zamienia stare słupy wstawiając za to nowe i tym razem już przy drodze a nie na działkach (przesunięcie w lewo w osi linii).

Czy tym razem będzie można określić jaki prąd może płynąć tą linią i na tej podst. określić min. odległości oraz ew. koszty i sensowność wykonania obostrzenia, tak aby możliwe było lokowanie nieruchomości w odległości 8m od drogi (jak na mapie)?

Pozdrawiam!