Wartość zabezpieczeń przedlicznikowych

Witam wszystkich.
Korzystając z Waszego doświadczenia chciałbym się dowiedzieć, dlaczego przy przydzielonej mocy do domku jednorodzinnego 16kW jako zabezpieczenia przedlicznikowe Energetyka dobrała bezpieczniki topikowe o wartości 25A?? Czy nie powinny być większe?? Czy nie jest to trochę oszukiwanie klientów?? Płacę za moc 16kW a de facto i tak wywali mi zabezpieczenia jak będę potrzebował powiedzmy 15kW przez dłuższy okres czasu.

We Wrocławiu też byś dostał 25A. Zmień na 16,5 kW . Wtedy powinieneś mieć 32A przed licznikiem.
Zobacz tu :

:slight_smile:

Witam.
Raczej energetyka oszukuje siebie a nie kolegę. Przy takim zabezpieczeniu można wyciągnąć moc czynną o standardowym współczynniku mocy ponad 16kW więc w czym problem?

No nie, nie powinny być większe.
Załóż że wszystkie odbiory są jednofazowe i cos fi=0,95:
25A230V3*0.95=16,4 kW
i już jest więcej niż 16 :slight_smile:
A jak masz “podkręcone” napięcie w okolicach 240V, to jesteś dużo do przodu.
pzdr., PB

Rozwiązanie → eski zamiast topikowych, nie bedzie co prawda seketywnosci ale bedziesz mogł na 100% wykorzstać swoją moc.

Błeeee. :smiley:

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać.

No chyba, że kolega ma na myśli selektywny :wink:.

nowy układ sieci to dobre, można prosic o schemat (ha,ha)

Tu mamy jeszcze inny paradoks. Proszę sprawdzić umowę sprzedaży energii, tam jest wpisana moc umowna 11 kW (przy 16 kW przyłączeniowej) tu mamy do przodu 5 kW !!!

Wczoraj sprawdzałem na stronach EnergiiPro, Enei i Lubzelu moce przyłączeniowe i wartości zabezpiecze. Doszedłem do wniosku, że co kraina (region) to inna matematyka. Kto chce niech sprawdzi. Najkorzystniej jest pod “panowaniem” Lubzelu.

Witam
No,Koledzy to u nas jest całkiem dobrze:na terenie działania rzeszowskiego RZE przydział mocy 7 kW to zabezpieczenie p.licznikowe 25A

Stawiam domek w rzeszowskiem Ha, ha

A tak z ciekawości dlaczego takie rozbiezne wartości zabezpieczeń przeciez to jest jakaś paranoja

Co to za rozporządzenia , kto to wymyslił?

Witam.
Znam pewien przypadek,ze właściciel domu jednorodzinnego nie składał podania o zwiększenie mocy,a i tak dostał jako zabezpieczeni e przed licznikowe 32 A.Dodam jeszcze jeszcze ze ma przydział mocy 16 kw.Ten teren obsługóje ZEORK SA
Pozdrawiam

spotkałem sie z przypadkami ,ze sciaraja wartość pradu znamionowego i drukuja mniejszą wartość

Znam pewien przypadek,ze właściciel domu jednorodzinnego nie składał podania o zwiększenie mocy,a i tak dostał jako zabezpieczeni e przed licznikowe 32 A.Dodam jeszcze jeszcze ze ma przydział mocy 16 kw.Ten teren obsługóje ZEORK SA

witam
jak dostał zabezpieczenie w postaci zwyklego esa 32 A to dostal dobre i nie ma sie tu co dziwic na styk mogl by dostac 25 A a nastepne najblizsze jest 32 i wszystko ok. sprawa wiaze sie tylko z tym czy jest to es czy topik
16000W/690x 0,93=24,93A
topik ma współczynnik K = 2,5