Wartość rezystancji uziemienia dla przepięciówki

[quote=“davidcie, post:20, topic:10463, full:true, full:true”]
W rozpatrywanym przypadku mamy jednak SPD bez odgromówki.[/quote]
Jeżeli nie ma instalacji odgromowej to uziom służy jako wyrównawczy więc nie będzie wymagane aby jego rezystancja była określona. Bez instalacji ochrony odgromowej powiedzmy że zakłada się że nie ma realnego zagrożenia trafienia piorunem w obiekt, a SPD służy jedynie do ograniczania przepięć łączeniowych.

[quote=“elmontjs, post:19, topic:10463, full:true, full:true”]
Zajrzyj kolego do normy PN-EN 62305-3 rozdz.5.4.1
[/quote]
I co tam w niej jest ciekawego napisane?

Musi być te 10 omów dla SPD czy nie?

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:22, topic:10463, full:true, full:true”]

[/quote] Przeczytaj :wink: , normy nie gryzą, choć wiem, że ich nie lubisz kolego.

Zajrzyj kolego do normy PN-EN 62305-3 rozdz.5.4.1
[/quote]

[/quote]

To jest zalecenie, ale dla odprowadzania prądu piorunowego, tutaj skoro nie ma instalacji ochrony odgromowej takiej przesłanki nie będzie. Tak jak pisałem powyżej. W załączeniu fragment pkt 5.4.1 z normy.

[quote=“elmontjs, post:23, topic:10463, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:23, topic:10463, full:true, full:true”]

[/quote] Przeczytaj :wink: , normy nie gryzą, choć wiem, że ich nie lubisz kolego.
[/quote]
Nie mam dostępu do norm, absurdalne jest to że są płatne. Dobrze że dostęp do Konstytucji jest darmowy :joy:

No ale skoro wiesz to po co odsyłasz wszystkich do norm skoro szybciej by było gdybyś w jednym zdaniu odpisał? Po co w takim razie forum? Można by zrobić wtedy jeden temat z linkiem do handlarzy normami i zamknąć forum do edycji gdyż wszystko jest przecież w normach…