Jaka jest dopuszczalna (wyliczona) impedancja pętli zwarcia dla urządzenia np.gniazdka 230V zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym (30mA) z członem nadmiarowoprądowym B16.
2,875 oMa
Można spokojnie wykorzystać -
A można u mnie liczy bez problemu.
Kolega ma chyba starą wersję aplikacji
Witam,
Potwierdzam, Kolega Piotr pokazał starą wersję.
Teraz działa to trochę inaczej i można wykorzystać.
https://www.youtube.com/watch?v=_1Xvg4pR0lI
Pozdrawiam,
Jacek.
Witam. Samoczynne wyłączenie zasilania oczywiście jeżeli mówimy o układzie TN-S powinno spełniać warunek Zs x Ia ≤ Uo. Dla obwodu o którym tu piszesz maksymalna wartość impedancji pętli zwarcia Zs powinna wynosić Uo przyjmiemy 230 V choć nie wiem jakie było u Ciebie w chwili pomiaru, Ia wynosi 0.03 A stąd maksymalna wymagana wartość impedancji to 230V:0,03A= 7666,666
Precyzja jak w zegarku szwajcarskim! A co zrobić w przypadku impedancji pomierzonej Z=7667 +/-15(Ω)?
I..Jaka będzie maksymalna wartość, skoro określono minimalną?
Witam.Oczywiście było by z precyzją gdyby chochlik nie podsunął mi słowa minimalna (miało być maksymalna wartość impedancji).
Co do twojego pytania co zrobić jeżeli ta wartość jest +/- 15

Wyczuwam w twoim pytaniu ironię,ale odpowiem tak- jeżeli stwierdziłbyś tak wysoką impedancję w/g Ciebie 7651/7682 to oznacza ogólnie, że badana przez Ciebie instalacja jest w tragicznym stanie i nadaje się do wymiany powiem więcej nie powinna istnieć
Witam, bynajmniej nie jest moją intencją ironizowanie. Brakło tylko sprowadzenia tych impedancji do realiów, jakimi są np zakresy mierników.
Poza tym, rezystancje uziemienia (bo sprowadzając ten wątek na Ziemię zapewne rozważamy TT) o wartościach powyżej 200Ω mogą być niestabilne np wskutek przemarzania gruntu czy zmian wilgotności.
Poza tym, 50V dzielone przez 0,03A równa się 1667Ω.
Ot, wymyśliłem nową maksymalną wartość impedancji pętli zwarcia w tym przypadku. Pozdrawiam serdecznie przedświątecznie i proszę nie brać wszystkiego tak bardzo poważnie..
Witam.Wszystko gra,może czasami jestem zbyt poważny ale taka już praca elektryka trzeba być poważnym i skoncentrowanym.Co do tematu to kolega gawelek70 pytał o wyliczoną impedancję to mu ją podałem. Ja na co dzień korzystam z miernika MIE-500 o zakresie Zs do 200
Witam
Pytanie pozostało bez odpowiedzi.
Klepanie cyferek do trzech miejsc po przecinku w protokole wygląda profesjonalnie. Niektóre mierniki nawet potrafią wyświetlić wynik z taką precyzją. Jak to się ma do 61557?
Ile wynosi wartość dopuszczalna?
Rozsądek podpowiada że powinna być skorelowana z sumą impedancji źródła i rezystancji cząstkowych poszczególnych odcinków badanego obwodu w odniesieniu do parametrów zabezpieczenia.
Przykładowo w mieszkaniu lub domku nie spotyka się często odcinków dłuższych niż 50 mb ydy 3x2,5 i to można oszacować.
Dla TNS B16 wartość powyżej 2ohm wymaga dokładniejszego przyjrzenia się obwodowi. Ile jest na początku, ile na końcu.
Sprawdzając swz małym prądem w tym przypadku używamy 150 mA dla oceny czasu wyłączenia.
Dla TT reguła jest ta sama, tyle że wartość wejściowa jest większa i wymaga oględzin uziemienia.
Pozdrawiam
jb
a może przestudiować kwalifikację wyłącznika rcd do grup środków ochrony p.porażenowej ? okaże się, że na obecną chwile jest to jedynie środek ochr. p.porażeniowej uzupełniającej! nie będe sie rozpisywał dlaczego RCD znalazł się w tej grupie, ale tak jest, więc środek ochrony p.porażeniowej przy uszkodzeniu (tutaj swz) może zapewnić jedynie pętla zwarcia dla człony B16A, a dopuszczalna jej wartość zależy jeszcze od warunków środowiskowych w jakich pracuje obwód z podanym zabezpieczeniem (krótko: chodzi o czas wyłączenia 0,2; 0,4 czy też 5000s no i Ub 50 czy 25 V)