Wypoczynek, czy polowanie z aparatem?
, ruszamy ?
Na początek hotelowa włoska robota - bez rozkręcania.
Ostatnio była dyskusja o konieczności pozostawienia w rozdzielnicy odpowiedniej ilości wolnego miejsca. Wydaje mi się, że w rozwiązania jak tutaj, czyli powiedzmy “zamkniętych” - powielanych wielokrotnie i pewnie sprawdzonych na wielu identycznych obiektach też należy zostawić miejsce na przyszłe zmiany. A może to już jest po zmianach.
[quote=“EnergoTools, post:102, topic:11584, full:true, full:true”]
Ostatnio była dyskusja o konieczności pozostawienia w rozdzielnicy odpowiedniej ilości wolnego miejsca. Wydaje mi się, że w rozwiązania jak tutaj, czyli powiedzmy “zamkniętych” - powielanych wielokrotnie i pewnie sprawdzonych na wielu identycznych obiektach też należy zostawić miejsce na przyszłe zmiany. A może to już jest po zmianach.
[/quote]
Ja bym poszedł dalej. Panuje jakaś durna moda na to żeby rozdzielnice montować albo w jakichś szafeczkach, albo przeciwnie - na widoku w korytarzu gdzie rzuca się od razu w oczy. Z tego też powodu ludzie montują jakieś ciasne skrzyneczki typu 2x8 czy 1x12, cokolwiek wewnątrz ułożyć, dołożyć graniczy z cudem. Ja wiem że zaleca się by rozdzielnica była w dostępnym miejscu, ale to wcale nie znaczy że musi być na widoku. U siebie jedną rozdzielnicę (w zasadzie dwie jedna pod drugą, każda w rozmiarze 5x12) zamontowałem po drugiej stronie ściany w garażu, a na parterze wpuściłem ją głębiej w ścianę, również 5x12 więc całkiem spora, i zasłoniłem ją sporym obrazem. Tymczasem idziesz na robotę do czyjegoś domu i widzisz rozdzielnicę wielkości skrzynki na listy “bo duża brzydko wygląda”.
[quote=“EnergoTools, post:106, topic:11584, full:true, full:true”]
Na wakacjach ważna jest pogoda, przyroda oraz ładne widoki.
[/quote] Ha ha , skoro to jest łono natury, piękno przyrody i ładny widok? to wakacje też mam zaliczone :lol: tyle że mnie pogoda mniej dopisała.
[attachment=0]R30.jpg[/attachment]
Kilka zdjęć z Krety
Elektrownia opalana mazutem, zapach w okolicy specyficzny ![]()
Przedział licznikowy w ścianie, zgodnie z filozofią “po co komplikować temat”
Taki przydatny kącik, sklep wielobranżowy
Nie wiem czy to jest zgodne ze standardami WWF ale z elektryczną praktyką to na pewno nie. Niestety nie miałem miernika aby sprawdzić jaki to poziom napięcia.
[quote=“EnergoTools, post:109, topic:11584, full:true, full:true”]
Instalacja w porcie na Bałtykiem tylko nie wiem czy elektryczna czy wodkan
zasilanie-w-porcie.jpg
[/quote]
Darłowo?
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:111, topic:11584, full:true, full:true”] Darłowo?[/quote]Władysławowo ![]()
Wywiało mnie ostatnio na koniec świata.
Rozdzielnica w domku (a la letniskowy) na Barbadosie (karaiby).
Aparatura ABB.
Ciekawe wyzwalacze, szkoda, że nie zrobiłeś zbliżenia na opis parametrów.
Szczerze powiedziawszy z tego co pamiętam to były i tak bardzo nieczytelne.
[quote=“elmontjs, post:116, topic:11584, full:true, full:true”]
Ciekawe wyzwalacze, szkoda, że nie zrobiłeś zbliżenia na opis parametrów.
[/quote]Przecież łatwo znaleźć: <LINK_TEXT text=“Collections – Canada Breakers … er-thqp120”>THQP120 - GE - 20 Amp 1/2" Circuit Breaker – Canada Breakers</LINK_TEXT>
Jaka to jest charakterystyka tego wyzwalacza dla 230 V