Witam kolegów mam pytanie?
Dotyczy ono oświetlenia zewnętrznego tzn.
-układ zsilania TT,
-na całej długości ułożona bednarka FeZn ułożona we wspólnym wykopie z kablem oświetleniowym, kabel na obiekcie znajduje sie w przepustach w kapie chodnikowej w rurach ochronnych,
natomiast nie wiem co zrobić gdy oświetlenie w układzie TT znajduje się na obiekcie mostowym, estakadzie na długości ok 300m.
Jak należy uziemić słupy oświetleniowe na obiekcie mostowym.
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam.
Witam ![]()
Pozwolę sobie zadać prowokacyjne pytanie.
Jaką funkcję ma pełnić ta bednarka?
Ułożenie bednarki ma za zadanie zapewnić skuteczności ochrony przeciwporażeniowej w układzie sieci TT.
Pozdrawiam
Witam ![]()
Czyli wiemy coś więcej już o tej bednarce.
Jednak nadal Kolega formułuje problem zbyt ogólnie.
Pytam ponieważ brak mi wielu informacji aby udzielić właściwej rady.
Zapytam więc też czy ta bednakra to tak sama zapewnia tą skutecznośc ochrony przeciwporażeniowej w układzie sieci TT.
Może Kolega podać więcej szczgólowych danych dotyczacych problemu?
Witam
Może zacznę od początku.
Zasilanie omawianego oświetlenia realizowane jest z szafy oświetleniowej. Zasilanie 3-fazowe, kabel 4-przewoddowy. Szafa uziemiona uziomem pogrążanym (Galmar). Ochrona od porażeń elektrycznym W układzie sieci TT poprzez szybkie wyłączenie napięcia. Odległość do pierwszego słupa oświetleniowego wynosi 200m. Projektowana bednarka łączy stalowe części słupów oświetleniowych i ułożona jest od pierwszego do ostatniego słupa oświetleniowego, gdzie przy pierwszym i ostatnim słupie oświetleniowym wykonany będzie uziom pogrążany połączony z bednarką. Poza tym projektowany obwód oświetlenia przechodzi przez obiekt mostowy (estakadę) na długości ok 200m. Projekt ten został mi przekazany od projektanta który już nie pracuje w naszej firmie, natomiast ja jestem asystentem projektanta. Moje pytanie brzmi czy takie rozwiązanie w ogóle się stosuje a jeśli tak, to co z przejściem przez obiekt mostowy.
Pozdrawiam.
Witam ![]()
Układ sieci TT wg mnie przy dzisiejszym stanie techniki jest kłopotliwym układem pod względem zapewnienia ochrony przeciwporażeniowej.
Temat się powoli rozjaśnia dlatego też pozwolę sobie zadać kolejne pytania.
W jaki sposób jest realizowana ochrona przeciwporażeniowa? Zapis, że w układzie sieci TT niewiele mi mówi.
O jakiej wartości uziemienie Kolega przewiduje?
O jakiej klasie obudowy są projektowane oprawy i tablice zabezpieczeniowe w słupach?
Jakim kablem wykonane jest zasilanie słupów oświetleniowych?
Jakim przewodem jest przewidziane wykonanie połączenia miedzy tablicą zabezpieczeniowa słupa a oprawą?
Czy mógłby Kolega załączyć jakiś schemat tego oświetlenia?
Czy układ sieci TT jest podany np. w warunkach przyłączenia czy Kolega zdecydował się sam go zastosować?
witam Kolegów:)
I pytanie zasadnicze, czym jest zabezpieczony obwód?
PS
Ale fajne jest projektowanie przez internet za pośrednictwem ise
I to fascynujące wyciąganie z koszyka za pomocą kolejnych pytań kolejnych faktów.
Witam ![]()
Kolego Jacku to miało być na deser ![]()
Witam Kolegów:)
Zbychu, ja desery jadam z rodziną w niedzielne popołudnie przy kawie. Przez sześć pozostałych dni jestem techniczny
.
I co? Wymęczyliście kolegę pytaniami i poszedł sobie nie będąc ani trochę mądrzejszy. Oj nieładnie ,nieładnie koledzy.