Uziom parafundamentowy - czy jest wymagany?

Witam

Panowie mam pytanie czy w podanym poniżej przykładzie jest wymagane wykonanie uziomu parafundamentowego.

A wiec tak hala o konstrukcji żelbetowej z dachem z blachy trapezowej. Słupy żelbetowe prefabrykowane z zatopionym drutem fi10mm dla instalacji odgromowej. Dołem i górą wyprowadzenia do przyłączenia instalacji odgromowej i uziemienia fundamentowego sztucznego.
Fundament w postaci stup posadowionych na gruncie. W stopach ułożona bednarka celem „uciąglenia” zbrojenia. Ze stóp wyprowadzona bednarka do połączenia stóp sąsiednich, kraty 18x18m w płycie posadzkowej oraz złącza kontrolnego. Bednarka łącząca stopy układana pod belką podwalinową w chudym betonie. Złącza kontrolne w puszkach w gruncie.
Krata 18x18 ułożona w posadzce na zbrojeniu rozproszonym i zalana betonem. Pod posadzką dwie warstwy polii PE 0,2mm łączonej na zakładkę 0,5m. I teraz moje pytanie czy w takim wypadku należy pod tą folia wykonać jeszcze uziom parafundamentowy o oczkach 10x10m?
Wg. artykułu http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf jest podany przykład gdzie już jedna warstwa takiej folii o grubości 0,3mm spowodowała dwukrotny wzrost wartości rezystancji uziemienia fundamentowego.
Mając np. 100 stup fundamentowych o wymiarach 2,2x3m3x0,4m i rezystywności gruntu = 400Ωm obliczamy:

• objętość pojedynczej stopy = 2,9m3
  • rezystancja uziemienia pojedynczej stopy – 56

Moje pytanie kol. Janusz_krk : robisz projekt tego uziemienia , czy realizujesz wykonawstwo ?
bo chyba nie ma o czym dyskutować “należy wykonać zgodnie z projektem” !
Nie wiem czy dobrze cie zrozumiałem ale ta krata o oku 18m służy celom wyrównania potencjału na pozimie posadzki (oczywiście połączona z uziomem), a rzeczywisty uziom ma zanleźć się za warstwą izolacji przy fundamencie (w chdej warstwie betonu); skoro chcesz wykonać dodatkową kratę to będzie to już (nazwę to tak) mieszany rodzaj uziemienia- napewno nie zaszkodzi .

Witam

Dziękuję za odzew kolego elmontjs. A więc jest to oczywiście projekt, a w między czasie rusza pomału budowa (projekt wykonawczy). Co do stwierdzenia “zgodnie z projektem” heh kolega naprawdę wydaje mi się
że tej hali nie da sie zgodnie z projektem wybudować:) dostałem projekt budowlany do ręki (branża elektryczna) tej hali początkiem tygodnia i naprawdę ktoś chyba naprawdę pożałował tuszu od drukarki na ten projekt;) Ale to może temat na inny post w innym dziale;)
Co do odgromówki i uziemienia to brak jakiegokolwiek rysunku, jedynie w opisie technicznym jest jakaś tam wzmianka że ma być:) Chyba że za projekt uznamy przywołane normy, ale niestety musze kolegę zmartwić też takowych brak. Widać pod Poznaniem naprawdę Panowie projektanci wzięli sobie do serca ekologię i oszczędzają naszą kochaną przyrodę.
Przepraszam oczywiście nie chciałem nikogo obrazić z Poznania, ale niestety akurat osoby widniejące w tabelce i firma jest stamtąd.
Co do mojego opisu wykonania, rzeczywiście kolego elmontjs pomyliłem wykonanie uziomu w takich halach z uziomem w płycie fundamentowej. Tak więc zgodnie z sugestią wystarczy połączenie w otok wszystkich stup fundamentowych (bednarka pod belką podwalinową) a w posadzce siatka ekwipotencjalna.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

To problem obecnie większości nowych projektów nie tylko Poznania . Projekt mówi ma być to i to ale gdzie co i jak w jakiej ilości ,martw się sam .

Panowie , ale wykonawca nie może wziąśc na siebie ciężaru odpowiedzialności za “taki” projekt, jest jeszcze inspektor nadzoru , który powinien wyjaśnić wszystkie nieścisłości , nawet wzywając projektanta do niezbędnych wyjaśnień i uzupełnienia dokumentacji (wiem, to trudny proces ale nie niemozliwy)