Uziom otokowy i odległość 1m od budynku

Witam kolegów.

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie skąd wzięła się odległość pozioma 1m od ścian budynku dla uziomu otokowego. Proszę nie pisać odpowiedzi że z normy bo to każdy wie. Mnie interesuje techniczne wytłumaczenie tej odległości. Z czego ona wynika i czy możliwe jest układanie uziomu otokowego w odległości np. 2m od ścian zewnętrznych budynku? Jeżeli ktoś potrafi wytłumaczyć tą odległość to będę wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich

Mogę się mylić, ale według mnie chodzi o to, że prąd w gruncie rozpływa się powierzchniowo - stąd konieczność odsunięcia uziomu od budynku, żeby wokół bednarki znalazło się odpowiednio dużo gruntu. W grę mogą też wchodzić kwestie konstrukcyjne - żeby podczas układania bednarki nie odsłonić za dużo fundamentu.

Odsuwać się od budynku można, byle się nie przysuwać :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:2, topic:13494, full:true, full:true”]
Odsuwać się od budynku można, byle się nie przysuwać
[/quote]Czyli Twoim zdaniem można otok wykonać po obrysie działki, np. 20 metrów od domu ?

Jeśli to ma być uziemienie, to do jakiego celowi może służyć uziemienie tak wykonane ?

Autor wątku pyta się, czy stanie się coś złego, jeśli odsuniemy bednarkę 2 metry od budynku, a Kolega wyskakuje z dwudziestoma metrami. Nie sprowadzajmy tematu do absurdu.

[quote=“e-sparks, post:3, topic:13494, full:true, full:true”]
Czyli Twoim zdaniem można otok wykonać po obrysie działki, np. 20 metrów od domu
[/quote]
A jaki przepis- norma zabranie tego wykonać?

Można wykonać otok 20m od domu a nawet 100m norma tego nie zabrania pytanie brzmi po co.

Zgodnie z normą 62305 uziemienie spełnia trzy zadania:

1. odprowadzenie prądu pioruna do ziemi
  2. połączenia wyrównawcze miedzy przewodami odprowadzającymi
  3. wysterowanie potencjału w pobliżu przewodzących ścian budynku

O ile przy takim wykonaniu pkt 1 będzie ok. To pkt 2 będzie gorzej spełniony a pkt 3 wcale.

Takie wykonanie uziomu odpowiada bardziej uziomowi promieniowemu lub pionowemu który zresztą jest dopuszczalny

Według mnie z lektury normy można wnioskować iż dla uziomu otokowego odległość 3m można uznać za maksymalną sensowną. Niemniej jeśli to możliwe należy zachować 1m.

Zapisy norm wynikają z zasad elektrotechniki, dotychczasowych doświadczeń, możliwości techniczno-ekonomicznych. Grupa osób po wzięciu pod uwagę tych aspektów ustala treść norm. Stąd odległość 1m jest wynikiem takich uzgodnień i kompromisów a nie wynika wprost z jakiegoś wzoru.

Witam
Czy sprawa nie jest prostsza, otóż wokół budynku jest opaska (odbojówka) betonowa lub z kostki, czy jakaś inna. Odsuwamy się poza ten obszar bo sucho. Czyli nie mniej niż 1m od budynku.

[quote=“fliziarz, post:6, topic:13494, full:true, full:true”]
Według mnie z lektury normy można wnioskować iż dla uziomu otokowego odległość 3m można uznać za maksymalną sensowną. Niemniej jeśli to możliwe należy zachować 1m.
[/quote]

Wykonywałem uziom otokowy koło kościoła i jego odległość to 4m od fundamentów poniewaz wokoło jest kostaka i ogrodzenie i nie było sensu tego rozbierać jak mozna bylo wykonać za ogrodzeniem a norma tego nie zabrania. :smiley: