Sprawa wygląda następująco. Zaczynam budowę domku jednorodzinnego i nie wiem czy zatrudnić elektryka by wykonał uziom fundamentowy. Trochę o tym czytałem i podobno wszyscy wykonują uziom fundamentowy w nowo budowanych domach. Czy jest to potrzebne do prawidłowego działania instalacji elektrycznej? Jak to wygląda i co ma na celu. Energetyka zrobiła mi już przyłącze do skrzynki.
Proszę o porady, dziękuję.
W nowobudowanych domach wymagane jest wykonanie uziomu. Tego wymagają obowiązujące teraz przepisy. Uziom spełnia szereg funkcji, których nie bardzo mam czas teraz opisywać (służących bezpieczeństwu urządzeń przyłączonych do instalacji no i oczywiście ludzi). Jest obojętne czy będzie to uziom fundamentowy, pionowy czy otokowy, ważne jest aby jego parametry były odpowiednie (rezystancja o odpowiednio małej wartości i parę innych jeszcze ważnych rzeczy).
Wszyscy, którzy wcześniej o tym wiedzą wykonują uziom fundamentowy, gdyż taki uziom nie powinien ulegać korozji (metal w otulinie betonowej nie koroduje).
Jeżeli kolega sam wykonuje prace budowlane i nie bardzo zna temat wykonywania uziomów albo prace wykonują budowlańcy nie znający zagadnienia to radzę załatwić sobie pomoc (przynajmniej doradztwo, nadzór) człowieka o odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu.
Można oczywiście nie wykonywać uziomu fundamentowego a później ,położyć’’ np. uziom otokowy, ale stan takiego uziomu co kilka lat powinno się sprawdzać (czy nie nastąpiło zbyt duże skorodowanie) i jest to dodatkowa robota, zarówno przy układaniu jak i później przy sprawdzaniu, a tak jak ma kolega już wykopany ,rów pod fundament’’ to można wykorzystać go do budowy uziomu.
Proszę tylko nie zapomnieć wyprowadzić połączenia z położonego w ławie metalu (np. bednarki) na zewnątrz. Widziałem już przypadki, gdy inwestor ładnie położył w fundamencie bednarkę, zadbał by ją dobrze połączyć (aby była ciągłość) i zalał ją betonem ale nigdzie nie wyprowadził połączenia z nią i miał w ławie ładną, zalaną, bezużyteczną bednareczkę