Witam serdecznie
Sezon budowlany za rogiem, już prawie kupiłem stal na zbrojenie ław fundamentowych… i natknąłem się na pewien problem - niby natury spawalniczej, ale wynikający stricte z kwestii elektrycznych…
Otóż zamierzam zbudować uziom fundamentowy z wykorzystaniem zbrojenia zalanego w ławach fundamentowych.
W projekcie widnieje, że stal wykorzystana do zbrojenia ma być klasy A-III, gatunku 34GS (dwuskośnie żebrowana w “jodełkę”). Niby stal stalą, ale… okazuje się stal klasy A-III jest stalą niespawalną (a przynajmniej większość gatunków stali tej klasy - nie tylko 34GS, ale także 25G2S, 35G2Y…).
Jak w takim razie mam zbudować uziom, skoro jest to stal niespawalna? Czy zamiast spawać zbrojenie fundamentowe w celu zbudowania uziomu można poszczególne pręty łączyć ze sobą w inny sposób aby docelowo uzyskać odpowienio małą rezystancję uziemienia?
dziękuję z góry za wszelkie uwagi
i pozdrawiam
Witam!
Opis prawidłowo wykonanego uziomu fundamentowego znajdziesz na stronie dr Edwarda Musiała http://www.edwardmusial.info/
a konkretnie tu http://www.edwardmusial.info/pliki/bud_i_usyt.pdf na str 5/6
jest tam również zamieszczony rysunek wszystoko dogłębnie wyjaśniający.
Dziękuję za odpowiedź.
Czy oprócz zatapiania dodatkowego płaskownika w ławie fundamentowej, służącego za uziom, nie można wykorzystać zatopionych w ławie prętów, składających się na konstrukcję zbrojenia?
Wydaje mi się, że studiując jakiś czas temu - m.in. niniejsze forum - natknąłem się na opisy dopuszczające wykorzystanie zbrojenia ław do wykonania uziomu. Jednakże, z tego co pamiętam, zachodziła konieczność zapewnienia ciągłości (elektrycznej) takiego zbrojenia - czyli spawania ze sobą poszczególnych odcinków prętów zbrojeniowych (pod warunkiem zachowania odpowiednich, minimalnych długości spawów)…
Zważywszy na powszechne stosowanie stali klasy A-III do budowy zbrojenia ław pojawia się jednak wspomniany wcześniej problem związany ze spawaniem… Może praktycy wykonujący uziomy fundamentowe mają jakiś sposób na obejście tejże przeszkody?
Witam,
Rozwiązaniem może być zastosowanie łączników do prętów (ma takie w ofercie np.DEHN). Odpada wtedy spawanie.
Pozdrawiam,
Michał
Witam wszystkich.
Nie zalecał bym wykorzystanie prętów zbrojeniowych fundamentów. Jak wskazuje praktyka krajów zachodnich, wykonujących takie uziomy nagminnie, i co poruszają także panowie Lech Danielski i Witold Jabłoński z Polit. Wrocławskiej (artykuł w INPE nr 75 z grudnia 2005) duże prądy zwarciowe spływające do ziemi przez otulinę betonową z elementów zbrojenia fundamentu powodują powstanie procesów obniżających wytrzymałość mechaniczną otuliny betonowej fundamentu. Zastosowanie bednarki w fundamencie jak podano w artykułach dr Musiała podanych przez kol. kkas 12 eliminuje te niedostaki, a niewiele zwiększa koszty fundamentów.
Jerzy