Uziom fundamentowy, ochrona odgromowa i przepięciowa

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiłem się zarejestrować, ponieważ niedługo rozpoczynam budowę domu i pojawiają się pytania z natury elektrycznej, które chciałbym skonsultować ze społecznością tutaj się udzielającą. W tym miejscu chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich.

Chciałbym poruszyć temat ochrony odgromowej i przepięciowej. Przeszukałem już forum jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Zamierzam wykonać uziom fundamentowy sztuczny w postaci bednarki 30x4 zwykłej czarnej, ułożonej na sztorc w dolnej części ławy fundamentowej. Wyprowadzeń zrobiłbym 5 z bednarki 30x4 miedziowanej (lub miedzianej/nierdzewnej jak będzie nadmiar kasy) połączonej z bednarką w betonie zaciskami śrubowymi: 4 w narożach budynku od zewnątrz do odgromówki oraz 1 w kotłowni od środka budynku która pójdzie na GSW.

Pytania:

1. Czy połączyć uziom sztuczny z naturalnym? Jeśli tak jak połączyć bednarkę z prętem zbrojenia 12mm, oraz jak połączyć dwa pręty zbrojenia 12mm ze sobą bez spawania które to jest zabronione dla większości stali zbrojeniowych.

2. Ławy zamierzam lać bezpośrednio w grunt. W takim wypadku należałoby zabezpieczyć wykop jakąś cienką folią budowlaną aby za szybko woda z betonu nie uciekła. Można to zrobić? Jaki będzie miało to wpływ na jakość uziomu? Gdzieś na forum wyczytałem, że dla prądów pioruna nie ma to znaczenia bo taką folijkę to sobie bez problemu przebije ale co z ochroną przepięciową gdzie prądy są malutkie?

3. Zagadnienie troszkę egzotyczne i wybiegające w daleką przyszłość. Z wywiadu internetowego i środowiskowego (wielu znajomych miało) dużym problemem są kuny, włażące na poddasza i robiące tam spustoszenie. Wyczytałem, że najpewniejszym sposobem jest pastuch elektryczny z instalacją rozciągnięta na rynnach i dookoła budynku
    (np. https://www.youtube.com/watch?v=-hrRFgUDjLk).
    Jak się ma taka instalacja do zwodów odgromówki które zapewne będą musiały iść w pobliżu? Jakie niesie to za sobą ryzyka w przypadku uderzenia pioruna i uruchomionej instalacji pastucha? Jak (mocno szacunkowo) musiałyby być od siebie oddalone zwody odgromówki od instalacji pastucha żeby było ok?

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam serdecznie,
Łukasz

Sam parę lat temu “przerabiałem” ten sam temat..Do rzeczy bednarkę spawałem do zbrojenia w kilku miejscach żeby mieć 100% pewność że będzie ok. Dobrze jest też wyciągnąć bednarkę do gsu.Co się tyczy lania betonu to na sam spód leje się tzw. chudziak a potem właściwy beton..Pozdrawiam.Jan

Polecam przeczytać dwie rzeczy.
edwardmusial.info..
Uziomy fundamentowe i parafundamentowe
Oraz drugi temat.
http://andrzej.sowa.eu.org/..
Uchroni kolegę przed zrobieniem wielu błędów.