Witam,
ze względu na trudne warunki gruntowe będę miał dom posadowiony na płycie fundamentowej na mikropalach. Mam teraz wykonywane mikropale i za jakieś 2 - 3 tygodnie płytę. Technologia widoczna jest na załączonych zdjęciach (mikropale łączone są w ławach fundamentowych, na których jest później oparta płyta).
Zastawiam się jak najlepiej zrobić uziemienie fundamentowe (projekt tego nie przewiduje).
Czy można tu wykorzystać zbrojenie które idzie w ławie fundamentowej, która łączy mikropale?
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Można tak zrobić iż zbrojenie pali zostanie połączone z zbrojeniem ławy. Zbrojenie ławy (jeden pręt zbrojenia min fi 10) trzeba uciąglić galwanicznie najlepiej poprzez spawanie tak aby utworzyły siatkę. Widzę iż cały fundament jest ocieplony XPS-em (świetny izolator elektryczny), tak że jedynym uziemieniem będą te pale. Jeśli nie będzie instalacji odgromowej to te pale powinny wystarczyć gdyby zaś była to trzeba zrobić pomiar i na jego podstawi podjąć decyzje co robić dalej. A tak z ciekawości co przewiduje projekt? Zaproś dobrego elektryka na budowę on powinien wiedzieć co i jak zrobić. To już ten etap kiedy powinien pojawić się na budowie, bo jak zostaną zrobione fundament to trudno ocenić prawidłowość wykonania uziomu.
Pierwotny projekt nie zakładał mikropali tylko płytę fundamentową i uziom otokowy.
Pali będzie łącznie 46 szt o długości 2-4 m więc trochę tej powierzchni styku z ziemią będzie. Zrobię na początek taki uziom jak piszesz, bo to mało roboty i kosztów, jak się uda kogoś załatwić to zrobię pomiar i w razie konieczności zrobię uziom otokowy przy okazji drenażu i połączę go z tym fundamentowym. Żeby go połączyć wystarczy wypuścić dodatkową bednarkę gdzieś na obrzeże budynku w kierunku ewentualnego uziomu otokowego?
Nie wiem z jakiego powodu te pale ale myślę, że raczej mają związek ze słabą jakością gruntu czyli np osuwiskami.
Moim zdaniem te 46 szt. pali które połączysz metalicznie ze zbrojeniem spokojnie wystarczą. Zrób tylko wyjścia ocynkowaną bednarką pod odgromówkę i przede wszystkim pod GSU.
Pale są z powodu nienośnych gruntów. Wyjście do GSU i odgromówki (4 szt) chcę zrobić z nierdzewki.
Z ocynku, tylko i wyłącznie.
Pod odgromówkę z nierdzewki.
Sorry, nie wiem czemu przeczytałem, że chce zrobić z czarnej. Przepraszam. Nierdzewka może być.