Uziemnienie -jak to połączyć?

Witam
Przy okazji remontu przydomowej nawierzchni ,ułożyłem w wykopie bednarkę połączoną z wbitymi dwoma prętami . Proszę o poradę czym połączyć wystającą z ziemi bednarkę z szafką z zabezpieczeniem na ścianie domu, czy wystarczy przewód o odpowiednim przekroju?
Drugie pytanie -czy nadziemna część takiego uziemnienia ,aż do szafki może przebiegać pod tynkiem?
Będę wdzięczny za pomoc.

Witam . Tak do “skrzynki” można “wejść” linką o odpowiednim przekroju w kolorze żółto-zielonym . Połączenie z bednarką należy wykonac jako skręcane srubą M10. Bednarkę można umieścić pod tynkiem. ja osobiście zastosowałbym rurę ochronna na tym odcinku oczywiście zaraz będą głosy ,że to zbędna ekstrawagancja ale cóż. pozdrawiam marcin714

To bardzo dobrze że pomyślałeś o uziomie, teraz tylko właściwie dokończyć

Nie każde pręty i bednarka ułożona w ziemi będzie nazywać się uziomem.
O tym decydują pomiary. By to wykonać właściwie potrzeba sporej wiedzy i mieć czym pomierzyć, W PN jest wszystko określone. Bez znajomości tematu nie zawsze nasz uziom spęłni warunki normy.

Udzielałem pomocy komuś z pod Warszawy gdzie wbili 3 uziomy obok siebie na głębokość 9m i zdziwieni byli że dalej jest żle. Zależy wszystko od gleby i sposobu ułożenia, a nawet od odległości kolejno wbitych uziomów. Tu są pewne zależności, które trzeba znać.

Trwałość zależy od sposobu zabezpieczenia miejsca spawów, które najszybciej korodują.
Bednarka najlepiej jak kończy się na szynie wyrównania potencjałów wewnątrz budynku przykręcona dwoma śrubami. Ja to robię w kotłowni. SWP jest przystosowana do bednarki i z tej szyny kolejno prowadzimy przewody stosownej grubości (określonej w PN) do rozdzielnicy i instalacji wymagających uziemienia.

Książek ani norm przepisywać nie należy. Mam tego sporo ciągle się uczę i zawsze mnie coś zaskakuje.

Poradzę natomiast: są to prace które możesz w większości samodzielnie wykonać, ale pod okiem zaprzyjaźnionego dobrego elektryka i do tego pomiarowca, znającego temat. W rozdzielnicy obowiązkowo podłączy elektryk. Bez pomiarów w suchym okresie nie wiesz co masz?

Ten uziom związany będzie z ochroną przecwprzepięciową i przeciwporażeniową w budynku.

Pozdrowienia
STANCA