Po pierwsze witam wszystkich, jestem tu nowy. I mam pytanie odnośnie uziemienia w układzie sieciowym TN-C. Od razu napiszę, że nie jestem z wykształcenia elektrykiem, ale od jakiegoś czasu się tym zająłem, trochę lektur przerobiłem, rok popracowałem przy instalacjach elektrycznych, zdobyłem również uprawnienia SEP. Ale przejdę do konkretów. Mam wykonać koleżce instalację elektryczną w takim małym mieszkanku, ok 46m2. Zasilanie odpinam od zabezpieczenia nad licznikiem kablem YDY 4x4mm2, rozdziału przewodu PEN dokonam w tablicy rozdzielczej, w mieszkaniu (i proszę mnie nie zjeżdżać, że punkt rozdziału PEN musi być koniecznie uziemiony, bo nie istnieje oficjalny zapis w normach). I proszę o poradę jakiegoś doświadczonego elektryka jakim przewodem wykonać samo uziemienie? Bo niestety to czego dowiedziałem się w pracy, na wszelakich szkoleniach itd. doprowadza mnie do ogłupienia, każdy mówi co innego, gdzieś wyczytałem zapis, że uziemienie w układzie TN-C-S powinno być wykonywane przewodem minimum 10mm2 Cu lub 16mm2 Al, zaś stary inżynier na wykładach powiedział, że przekrój musi zostać dobrany taki sam jak kable robocze, zaś znowu doświadczony elektryk, czyli szef, z którym pracowałem powiedział, że to nie ma aż takiego wielkiego znaczenia, co uważam osobiście za absurd. Dlatego chciałbym otrzymać jakąś konkretną odpowiedź, z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość.
Nic z tego co chcesz wykonać nie rozumiesz.
O jakim uziemieniu piszesz?
Ciebie obowiązuje tylko wymóg minimalnego przekroju PEN.
Więc albo PEN podzielisz przed licznikiem, albo ułożysz taki by nie urągał wymogom normy 5-54.
Czyli 10mm2 dla miedzi lub 16mm2 dla aluminium.
A jeśli oczekujesz rady to podawaj wszystkie informacje a nie tylko te, które wydają się tobie istotne.
Jedną z pominiętych informacji to rodzaj budynku i może kondygnacja w w którym chcesz działać.
Słowotwórstwo tu się rzuca w oczy, od elektryka który sam chce wykonać instalację wymaga się wiedzy i fachowych określeń.
I tak jak kolega powyżej napisał
Spodziewałem się takich odpowiedzi właśnie. Panowie, ja tutaj na prawdę nie chcę żadnych konfliktów. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, jeszcze wiele muszę się nauczyć.
Wydaje mi się, że wy nie zrozumieliście o co mi chodzi. Instalacja jest wykonana po staremu (bezpieczniki watowane) ale to ich sprawa. Nie ma tam żadnego uziemienia przy liczniku. Ja zwyczajnie tylko odpinam się 4 kabelkami (3 fazy + PEN) od szyny przy liczniku do innego mieszkania. Licznik jest w budynku gospodarczym, zasilanie do domu jest puszczone kablem ziemnym. A ja dodatkowo chcę się odpiąć od tego do mieszkania znajdującego się na piętrze tego właśnie budynku. I interesuje mnie fachowa porada jakie powinno być w tym przypadku pole przekroju poprzecznego przewodu, który podepnę między rozdzielnicą a tym drutem wbitym w ziemię? Rozumiem z powyższej wypowiedzi użytkownika kkas112, że 10mm2 dla Cu lub 16mm2 Al?
Co to znaczy odpinam się?
To kolega by zaczął od lektury uziemienia ochronne ,jak już go wykona prawidłowo i zrobi instalację prawidłowo, to należy poszukać osobę do pomiarów ochrony
przeciwporażeniowej i odbioru tej twojej instalacji.Bo jak piszesz
Więc wiesz że za czyjąś śmierć można iść do więzienia.
Autorze tego postu - naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Na dodatek uważasz, że “watowane bezpieczniki to ich sprawa” . Skandaliczna postawa - powinieneś te bezpieczniki bez pytania wymienić na prawidłowe. Kolejny ogrodnik, który zdobył uprawnienia SEP. Zdobyć to można jakiś szczyt, natomiast te "uprawnienia " to żaden powód do dumy. Niestety.
Domsat, cwaniaczek, który nie miał nic do powiedzenia w temacie… Takie wypowiedzi są powszechnie znane w internecie jako spam.
Nie jestem idiotą i wiem co powinienem był zrobić. Ale to absolutnie nie zależy ode mnie. Owszem, powinienem był to wymienić, tylko oni nie chcieli, ma zostać jak jest. Najlepiej by było to wymienić na zwyczajną listwę zaciskową jakie montuje się w nowych skrzynkach licznikowych, z tym, że dla nich to zbędne koszty, tak więc mam sam dokładać i robić im coś na siłę? Bez przesady, jak z ciebie taki ojciec miłosierdzia to przyjedź i im to wymień na własny koszt. Pozdrawiam. Temat można zamknąć.
I tu jest właśnie sedno że nie wiesz (ciebie się wydaje tylko). Elektryk myślący powinien podziękować państwu i powiedzieć że to będzie tak i tak albo nie będzie w ogóle .
I mylisz się w każdej literze tego wyrażenia. Przecież jesteś człowiekiem wolnym (mniemam); Pozdrawiam.