Uziemienie wanny - czy uziemiać?

witam
kilka dni temu pewna osoba zwrócila sie do mnie z pytaniem na ktore, byc moze z powodu zbyt malej wiedzy, nie potrafie jednoznacznie odpowiedziec, a problem jest jak sadze zbyt powazny by udzielać wiazacej odpowiedzi nie majac pewnosci.

W starym budynku z instalacją dwuzyłową, osoba ta remontowała łazienkę, instalacja elektr. pozostała niezmieniona, jedynie zmieniono ganiazda na gniazda ze stykiem ochronnym. Przy wymianie wanny osoba ta wbiła w grunt pod podlogą ok 2.5 metrowy pret i to “uziemienie” podłaczyła do teże wany.

Być moze odpowiedz czy to własciwe czy błędne działanie jest dla wiekszosci uzytkownikow tego forum jasna jak slońce, niestety nie dla mnie, stad prosba o rade.
pozdrawiam

Witam
Jeśli uziom miałby poniżej 5

tylko ze… nadal nie wiem czemu miałoby słuzyc uziemienie, samej tylko wanny i w jaki sposób ma to wpłynac na poprawe bezpieczeństwa w pomieszczeniu.
Przypominam ze w pomieszczeniu istnieje instalacja dwuprzewodowa, a połaczenia wyrównawczego na 100% nie wykonano.
Zastanawaiam sie wiec, co sie stanie, w przypadku gdy np. osoba po kapieli wychodzac z (uziemionej) wanny, oprze sie o np. pralke która ma nienajlepsza izolacje robocza, i na jej obudwowie pojawiło sie napiecie, przy załozeniu ze nie ma pewnosci zo co do jakosci “zerowania” tejże obudowy. Moim zdaniem w tym przypadku lepiej byłoby gdyby ta wanna uziemiona nie była… Podobne sytuacje moga zaistniec dla innych czeci metalowych w tej łzaience (rury i grzejniki CO, rury wodne, bojler itp.)
pozdrawiam

Witam!

Nie rozumiem Twego zachwytu nad tym “dobrym pomysłem” kolego szczurbgm. Mimo remontu łazienki, który przecież musiał coś kosztować poskąpiono kilku groszy na wymianę instalacji elektrycznej. Celowe wprowadzenie potencjału zbliżonego do potencjału ziemi przy jednoczesnym zaniechaniu wykonania połączeń wyrównawczych i objęcia nimi wszystkich części przewodzących dostępnych i obcych świadczyć może o samobójczych lub morderczych inklinacjach właściciela.

Więc słusznie pyta autor wątku czemu to ma służyć. I również prawidłowo przewiduje możliwy scenariusz wydarzeń.

witam
troche to zle zrozumiałem. Zkojażyło mi sie to z wanna z bąbelkami.Ale to tak na marginesie.
że nie wymieniono instalacji to oczywisty błąd. zastanawiam sie gdziei do czego podłączyć przewód wyrównawczy?
Ale załóżmy ze instalacja jest nowa sa przewody wyrównacze i stoi owa pralka. Na pralce teoretycznie pojawi sie napięcie i w zasadzie mamy to samo. Imożna zadać sobie pytanie poco przewód wyrównawczy
A do czego sie jescze podłancza przewód wyrównawczy oprocz PEN?

P.S. “Teoretycznie” debil elektryk który przemieni przewody z PE n L. Tacy niestety sie zdażaja

Witam!

Czy na pralce podłączonej do nowej instalacji może pojawić się napięcie?

Czy uszkodzenie izolacji urządzenia może być tego przyczyną? Nie może, ponieważ nie pozwoli na to wyłącznik różnicowoprądowy.
Ale jeśli on zawiedzie? To wtedy zadziała wyłącznik nadmiarowoprądowy.

Ale jest przypadek, gdy mimo sprawnego RCD i spełnienia warunku SWZ takie napięcie może się pojawić i doprowadzić do porażenia. Tym przypadkiem jest przerwanie przewodu PEN.

Lecz stosując prawidłowo wykonane połączenia wyrównawcze, obejmujące wszystkie części przewodzące dostępne oraz obce zapobiegamy wystąpieniu niebezpiecznej różnicy potencjałów w zasięgu ręki.

Jak wiemy kolor “żółtozielony” jest przypisany przewodowi ochronnemu i właśnie dlatego powinien znajdować się pod szczególnym nadzorem. Więc żadne pomyłki nie mają prawa mieć miejsca.

Panowie w układzie sieci TN-c niewolni stosować dodatkowych uziemień. W sprzyjających warunkach to teraz ta wanna może “kopać” przecież nie wyrównano potencjałów między uziemieniem przewodu PEN a uziemieniem wanny. Po wykonaniu tej modyfikacji to ja radzę nie wchodzić do tej łazienki, bo nawet dotknięcie wanny i pralki równocześnie może być przyczyną porażenia.

Witam

Na jakiej podstawie takie sensacyjne teorie ?
Już dawno było wiadomym, że im więcej uziemień roboczych przewodu
PEN tym bezpieczniejsza sieć TN-C.

A w PBUE pisało wyraźnie

jak również możliwie liczne uziemienia robocze przewodu zerowego w sieci> , zwłaszcza przy przyłączach.

Andrzej

Witam
Do Gość sytuacja jest niebezpieczna grozi porażeniem ,należy wykonać następujace czynności:
a]wyciągnąć wtyczkę pralki z gniazda nie dotykając się wanny
b]wezwać elektryka z uprawnieniami ,pomiary" który przywróci prawidłowy
stan instalacji i uziemień.
Kolego elserwis masz rację bo każde połączenie wyrównawcze w TN-c można nazwać dodatkowym uziemieniem-stalowa rura wodna,gazowa,CO,konstrukcja budynku.
Kolego Adam masz rację bo w TN-c nie wolno stosować zadnych dodatkowych uziemień nie połączonych z PEN.
Pozdrawiam.
Grzegorz[/b]

Ostatni post jest mój zalogowanie mi chyba nie weszło.
Grzegorz