Uziemienie w złączach kablowych

Witam

Chciałbym poznać opinię nt. potrzeby wykonywania uziemień w złączach kablowych (Układ sieci TT. Obudowa złącza z tworzywa. Rozdział przewodu PEN na PE i N wykonany dopiero w rozdzielni głównej zasilanego obiektu i nie powiązany z uziemieniem w ww. złączu kablowym).
Zacząłem drążyć temat w ZE i okazało się, że uziemienie to służy wyłącznie do uziemienia zacisku PE i jest wykorzystywane tylko przy pracach eksploatacyjnych i pomiarowych na kablach. Jeżeli tak to jest to jaka powinna być wartość takiego uziemienia? Spotkałem się z wartościami: 5Ω, 10Ω, 30Ω. Czy wartość ta jest gdziekolwiek unormowana?

Witam.
Raczej układ sieci TN
Uziemienie to jest uziemieniem roboczym przewodu PEN w sieci energetycznej.
Wartość tego uziemienia należy obliczyć i raz będzie to 5, raz 20 a innym razem 30 omów. Inni nie obliczają i przyjmują 30 omów.

Witam

Napisałem, że jest to układ sieci TT, bo taki został określony w warunkach przyłączenia przez ZE.

Pozdrawiam

No to jak chcesz rozdzielać PEN na N i PE skoro to układ TT?

Drogi Marcinie w tym przypadku przewód PEN nie istnieje ,więc nie ma co rozdzielać .Mamy do czynienia z przewodem N i PE.Co do uziemienia w ZK to chyba ZE ma racje . Uziemienie w ZK w ukladzie TT jest potrzebne tylko do celow eksploatacyjnych , (sprawdz,wylącz ,sprawdz UZIEMIJ )co do wartości tego uziemienia należałoby policzyć , ale nie wiem jakie wartości przyjąć.Na forum są projektanci myśle że wytlumacza dlaczego np, 30 OM

mi to tłumaczysz?
To pytający twierdzi ,ze ma TT i PEN i chce go rozdzielać.
Tu trzeba się na coś zdecydować albo na TT albo na PEN.

Witam

Układ TT jest w złączu, a instalacja 5-cio przewodowa dopiero za rozdzielnicą główną w budynku.

pozdrawiam

Witam Kolegów.

Kolego marvee, widzę, że Kolega ma ten sam problem, co w wątku :
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=10065&start=0
Tam zadałem pytanie :

Wysłany: 22 Lut 2007 17:56 Temat postu: Sieć TT i TN
Witam Kolegów.
A tak z ciekawości - jaki tutaj mamy układ sieci ?

Wszyscy twierdzą, że TNC, i słusznie (sadząc po zdjęciach).
Ale WTP mówią o TT !

Układ TT jest w złączu i instalacja też ma być TT.

Witam.

Do złącza dochodzi L1,L2,L3,N, a stąd do rozdzielni. W rozdzielni głównej budynku dochodzi do wymienionych jeszcze przewód PE. Przewód PE w budynku przyłączany jest do głównego zacisku uziemiającego. Aby w budynku był układ TT, przewód PE nie może być połączony z N.
Rezystancja PE wraz z uziemieniem nie powinna przekraczać wartości
50/I
(gdzie I to prąd wyłączający zabezpieczenie na danym obwodzie w czasie 5s, natomiast 50 to długotrwała wartość napięcia dotykowego).
W ZK sprawa wygląda podobnie.
Tak ja to rozumiem.

Pozdrawiam.

Coś z mojego podwórka.
Warunki z Rejonu: sieć pracuje w układzie TT.
Złącze w obudowie II klasy, szyna uziemiona i przewód PEN uziemiony.
Na pytanie dlaczego muszę uziemić przewód N pada odpowiedź, że sieć pracuje w układzie TT a instalacja TN lub TN-S. Dodaktowo im więcej uziemień przewodu N w sieci tym lepiej.
Tak na zdrowy rozsądek to nie ma u mnie sieci TT, nawet w czasie przeglądów sieci RZE uziemia przewód N gdzie tylko może.
Pozdr

Witam.

W układzie sieci TT punkt neutralny jest bezpośrednio uziemiony, a części przewodzące dostępne odbiorników są połączone przewodami ochronnymi z uziomami, niezależnymi od uziomu roboczego.
Zresztą zapraszam na stronę domową dra E. Musiała.

Witam
Koledzy ten temat już był . Co z tego , że wiemy jak wygląda klasyczny układ TT jeśli on w praktyce nie istnieje . Proponuję sięgnąć do archiwum http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6000&postdays=0&postorder=asc&highlight=uczciwek&&start=20
Sylwester

Proponuję obejrzeć schemat układu i przeanalizować rozpływy prądów.