Uziemienie w instalacji 2-żyłowej wpływa na pracę komputera

Witam

proszę o poradę konkretnego fachowca elektryka, czy w gniazdku elektrycznym przy instalacji dwużyłowej można mostkować zero z uziemieniem (w celu uziemienia).

Mnie się wydaje że nie (choć nie jestem fachowcem) ale miałem przypadek, że elektryk ze spółdzielni mieszkaniowej zrobił mi taki mostek w gniazdku do którego mam podłączony komputer… W efekcie komputer zaczął pracować jakby był pełen wirusów (strasznie mulił i długo odpalał) kiedy zdjąłem mostek łaczący zero z uziemieniem wszystko wróciło do normy

Dziękuję za odpowiedzi z góry i przepraszam za tak laickie pytanie, niestety wyszukiwarka mi nic nie znalazła w temacie

pozdrawiam

Proszę nie mieszać w instalacji elektrycznej, jest to niebezpieczne dla ludzi i sprzętu. Elektryk wiedział co robi. Poprosić tylko o pomiar i protokół.

STANCA

Witam :wink:,
Od razu przypomiał mi się telefon do zakładu energetycznego pewnej kobiety która skarżyła się na jakość prądu zasilającego jej mieszkanie gdyż ostatnio komputer jej strasznie długo się “otwiera”…

Witam,
Dodam, że jeżeli wtyczka urządzenia posiada styk ochronny, powinna zostać podłączona do gniazda ze stykiem ochronnym.
Pozdrawiam Bartek

Dysk przerywal moze?

Przy sprawnym komputerze nie powinno sie nic dziac.

A jak jest typ sieci, moze elektryk zalozyl mostek przy TT?

witam

nie mieszałem w instalacji tylko przywróciłem jej stan do poprzedniego stanu przed naprawą - w całym domu nie ma więcej takich mostków

nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie czy dopuszczalne jest łączenie (zaznaczam że w gniazdku) zera z ziemią w instalcji dwużyłowej ???

pozdrawiam

Koledzy wyjaśnili wezwij elektryka to wszysko zależy od kilku opisanych czynników. Nie eksperymentuj.

STANCA

Instalacja dwużyłowa to stanowczo za mała informacja o instalacji elektrycznej. Robienie mostków w gniazdku jeśli nie znamy właściwości całej instalacji może okazać się niebezpieczne. Mostki można wykonać tylko w sieci TN-C.
W komputerze teoretycznie nie jest ważne jak wsadzimy wtyczkę do gniazda bez bolca, w praktyce są jednak filtry i one decydują gdzie musi być faza a gdzie zero. Są konstrukcje wrażliwe na niewłaściwe połączenie bolcy we wtyczce (albo w gnieździe) gdy jest podłączony styk ochronny.
Należy bezwzględnie do wtyczek z stykiem ochronnym (uziemiającym) stosować gniazda z stykiem ochronnym.

dziękuję za konkretną (nareszcie) odpowiedź… co do instalacji jest to instalacja w bloku (tzw PRL-owaska :wink: ) instalacja wygląda tak że do skrzynki z bezpiecznikami z klatki przychodzi tylko zero i faza za skrzynką obwód gniazdek zamyka się… czyli wychodzi obwód idzie szeregowo z gniazda do gniazda i ten sam owbówd wraca spowrotem do skrzynki (w razie przerwy w obwodzie można “łatać” obwód z obojętnie której strony… wszystkie gniazda jakie były wstawione “fabrycznie” były bez bolca ochronnego. Zmieniałem rozwalające się gniazdko do którego podłączony jest komp i kupiłem z bolcem ochronnym … i właśnie w tym gniazdku elektryk (szukał przerwy w obwodzie) po rozkręceniu zrobił ten mostek bolca ochronnego i zera… na obudowie zasilacza kompa miałem wtedy niewielki prąd i komputer jak pisałem mulił … po odłaczeniu wszystko wróciło do normy

może to rozjaśni więcej co do instalacji. Nie jestem co prawda elektrykiem, ale nie jestem też zupełnym laikiem zakładam domofony, alarmy, anteny itp… wykonuję połączenia elektryczne zasilające te urządzenia i oczywiście zawsze uzywam podłączenia 3 żyłowego z ochroną
dlatego uważam że w przypadku mojej instalacji nie powinien elektryk zakładać takiej “zworki”

pozdrawiam

Witam.
Myślę że powinieneś zrobić pomiary. Coś musi być żle z przewodem PEN jeśli po podlączeniu (wyzerowaniu) bolca miałeś na obudowie niewielki prąd. Przewód komputera masz ze stykiem ochronnym i tak powinieneś mieć w gniazdku. Jeśli masz listwę ochronną to powinieneś mieć wyzerowane gniazdko.

Po co ja już ponad 45 lat uczę się w tej dziedzinie, jak do instalacji elektrycznych nie potrzeba większej wiedzy i można wpinać co sie chce do sieci nie posiadając uprawnień, mierników i wiadomości.

Witaj rodzino zastępcza.
Kto temu facetowi pozwala na grzebanie nie tylko w swojej instalacji biorąc odpowiedzialność na siebie.

Cytuję Dz. U. nr 74 poz 836 z 1999 roku

apewnienie realizacji napraw i wymian przez osoby posiadające kwalifikacje zawodowe wymagane przy świadczeniu usług oraz wykonywaniu napraw lub dozoru nad eksploatacją urządzeń i instalacji elektrycznych,
2) zapewnienie nadzoru nad realizacją robót konserwacyjnych, napraw i wymian oraz nadzoru nad wykonawstwem usług związanych z realizacją zaleceń wynikających z okresowych kontroli w lokalach,

piszesz że wykonujesz dzialalność przyda Ci się to:
USTAWA
z dnia 2 lipca 2004 r.
o swobodzie działalności gospodarczej

http://www.konkurencyjnosc.gov.pl/NR/rdonlyres/29421772-FA52-4FC8-ABED-ECC7E6CBD7EF/16032/041731807jedn.pdf

Art. 19.
Jeżeli przepisy szczególne nakładają obowiązek posiadania odpowiednich uprawnień
zawodowych przy wykonywaniu określonego rodzaju działalności gospodarczej,
przedsiębiorca jest obowiązany zapewnić, aby czynności w ramach działalności gospodarczej
były wykonywane bezpośrednio przez osobę legitymującą się posiadaniem
takich uprawnień zawodowych.

STANCA

Witam
Kolego pmmh, nie dosc ze nie masz uprawnien to jeszcze podstawowej wiedzy u ukladach sieci i mimo to robisz przyłącza komus w domu. Naprawde niepowazne, rozumiem ze u siebie to sobie mozesz cudowac przy instalacji ale nie komus. Ja dzieki temu forum , mimo iz posiadam troche wiedzy ale z braku uprawnien nie zaloze teraz kumplowi nawet gniazdka.

Jezeli chodzi o to gniazdko to zalezy jak masz uklad sieci, tylko w TNC mozesz mostkowac N z bolcem. Czesto jest tez w blokach uklad TT i wtedy nie mozna tak zrobic.