witam
pytanie zwiazane jest z uziemieniem slupow instalacji oswietlenia terenu.
plac okolo 50x50 m okolo 100m wykopu(razem) 5 szt lamp(slupow)
zasilane z budynku wylącznikiem jedna lampa ok 20 m
nastepny wylacznik do lampy 2 i 3 z 3 do 4 i z 3 do 5
czy nalezy uziemiac wszystkie lampy czy wystarczy najbardziej oddalony punkt czy wogole…
wiem ze ochrony nigdy za wiele ale jak to normuja przepisy..
dodam ze kabel ziemny 5x4 lampy zerowane
najwieksza impedancja 1.01om
prosze o pomoc
Witam (sąsiada)!
Kilkakrotnie spotkałem się z powyższym dylematem i przyznam, że do dziś nie wiem jaka metoda jest ze wszechmiar słuszna.
Argumentem za uziemianiem każdego słupa, było to że metalowe słupy oświetlenia zewnętrznego posiadają zacisk uziemiający, oraz obawa przed ewentualnym wyładowaniem atmosferycznym. Zaś argumentem przeciwko uziemianiu każdego słupa było odniesienie do linii napowietrznej nn, więc identyczne potraktowanie odległości między uziomami. Były to jednak wymogi stawiane przez inspektorów nadzoru (różnych i na różnych obiektach), do których musiałem się zastosować.
Jednak moim zdaniem logicznym i chyba właściwym będzie uziemienie każdego słupa.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Ja mam podobne zdanie. Często jeżdżę do Ustronia gdzie w alejkach przy rzece Wisła jest kilkadziesiąt metalowych lamp parkowych i ulicznych które są podłączone bednarką, pomalowaną kolorem żółto-niebieskim w widocznym miejscu dla wszystkich. Kilkakrotnie myślałem aby to sfotografować ale zawsze zapominałem wziąć aparatu.
Gdy ktoś myśli logicznie i dba o bezpieczeństwo innych, to tak wykona instalację oświetleniową. Ile kosztuje ułożenie bednarki w rowach kablowych w stosunku do całości zadania inwestycyjnego? Może 1-2%.
To czy słup parkowy będzie metalowy czy betonowy, to nie ma znaczenia gdyż w słupach betonowych mamy również metalowe drzwiczki, które powinny być podłączone do PE lub PEN.
Jak pamiętam w układach TN-C normy wymagały jedynie aby ostatnia lampa posiadała kawałek bednarki w celu uziemienia.
Tutaj Kolega pisze o kablu 5-cio żyłowym, czyli TN-S, co jest bardzo dobre. I w tym przypadku biorąc pod uwagę że możliwość uszkodzenia żyły PE jest w miarę małe, to można by na wszelki wypadek tylko zastosować uziemienie ostatniego słupa.
Odnośnie przekroju kabla 4 mm2, to mi się to trochę nie podoba ale to tylko moje zdanie i podobna dyskusja już była na forum.
witam i dziekuje za zainteresowanie
problem w tym ze lampy nie sa w linii tylko to jest pajak czyli instalacja ma 3 konce…
sek w tym ze ja chce to zrobic ale inwestor sie na to nie chce zgodzic
to jest oswietlenie placu tlumacze ze bezpiecznie itp i nic
moze ktos ma jakas rade
moze ktos wie czy jest jakis konkretny przepis…ktory to reguluje
Witam Kolegę Widmo i Kolegów na Forum
Rozumiem że Kolega ma za zadanie wykonać oświetlenie terenu.
Zadam więc krótkie pytanko.
Jest może projekt tego oświetlenia terenu?
Jeśli by był pewnie by coś pisało jak sądze o wymaganych uziemieniach.
A projektant ma wiedzieć jak zrobić i uzasadnić dlaczego.
Jak znam życie pewnie nie ma projektu. ![]()
I wracając do tematu. Raczej nie zerowanie, ale jak wspomniał Kolega KSKRAK_Krystyn, a Kolega Widmo nie zaprzeczył układ sieci TN-s czyli ochrona dodatkowa przez szybkie wyłączenie w układzie sieci TN-s.
Mamy układ sieci TN-s więc jest przewód PE, teoretycznie nie ma potrzeby stosować uziemienia słupów (a w zasadzie w tym przypadku przewodu PE). Nie znam przepisu (w tej chwili nie przypominam sobie), który by takiego uziemienia tutaj wymagał.
witam Kolegów:)
Jeżeli “zerowanie” o którym wspomniał kolega to mamy układ TN-C i moim zdaniem każdą latarnię nalezy uziemić (zacisk PEN).
Jeżeli kabel 5x4 to można przypuszczać, że układ TN-S a w takim przypadku uziemiać nie trzeba jak już wspomnieli inni Koledzy, nie mniej uziemionego zacisku PE nigdy dosyć.
Zrób Kolego pomiary szybkiego wyłączenia, sprządź protokół i będziesz wiedział co napisać na jego końcu. Podana przez Ciebie wartość impedancji niewiele mówi bo nie znamy wielkości i rodzaju zabezpieczenia.
Sieć nadaje się/nie nadaje się do eksploatacji.
witam
istotnie mowa o skuteczności ochrony przeciwporażeniowej przed dotykiem pośrednim uklad sieci TN-S
zabezpieczenie S303 B10 impedancja 1,01 wiec jest to ponad czterokrotnie mniej od dopuszczalnej oczywiscie pod wzgledem tej ochrony jest wszystko ok
niestety nie ma jasnej odpowiedzi odnosnie przepisow ktore jasno okreslaja czy i gdzie zastosowac uziemienie slupow
oczywiste jest ze mozna zastosowac uziemienie itp
ale rodzi sie pytanie jesli chodzi o poprawienie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej przed dotykiem pośrednim - 4.5 razy mniejsza impedancja od dopuszczalnej
jesli chodzi o ochrone przed wyladowaniami atmoswerycznymi to raczej kazdy slup uziemic a nie koncowy lub jakis tam
a przepisy?
pozdrawiam i czekam na opinie
Stary temat, ale odświeżę … mam dylemat odnośnie uziemienia metalowych słupów oświetleniowych (boisko przy szkole). Słupy wysokie ok. 12m , ale pytam pod kątem ochrony odgromowej, zatem powinny być uziemione słupy , czy nie?
Aktualny stan to uziemiony każdy końcowy słup.
Jeśli był i jest to w czym problem ?
Na potrzeby ochrony odgromowej, powinien być chyba uziemiony każdy słup, tylko nie bardzo mogę znaleźć umocowanie prawne.
No właśnie i nie znajdziesz bo po co , jeśli był a zapewne był projekt to działasz na tak zwanej instalacji zastanej . Nawet jeśli wymieniasz słupy na nowe i nie zmieniasz instalacji to działasz w zakresie remontu zgodnie z PB . Więc te uziemienia pozostają .
Gdy ja wykonywałem oświetlenie parkowe to w projekcie było napisane, że do KAŻDEGO słupa oświetleniowego ma zostać doprowadzony drut 6mm i trwale połączony ze słupem zaciskiem.
doprowadzony skąd?
witam
Podepnę się pod temat
Chodzi o oświetlenie pod marketem. Kilkanaście słupów aluminiowych na prefabrykowanych fundamentach betonowych. Z rozdzielni budynku wychodzi YAKY 4x35 i następnie od słupa do słupa. oprócz tego bednarka od słupa do słupa. Układ sieci zasilającej TNC. Oprawy są w II klasie ochronności. od oprawy przewód biegnie słupem do tabliczki bezpiecznikowej, która również jest w II klasie ochronności. Słup połączony z uziemieniem.
I teraz pytanie czy przewód PEN linii zasilającej( a tym samym i oprawy oświetleniowej) powinien być połączony ze słupem.
“I teraz pytanie czy przewód PEN linii zasilającej( a tym samym i oprawy oświetleniowej) powinien być połączony ze słupem.”
Układ TNC - czyli przewód PEN jest również przewodem ochronnym i jeżeli słupy sa w I kl. ochr. to powinien być przyłączony do zacisku ochronnego słupa
Oprawy II kl. ochr. - bez zacisku ochronnego czyli PEN ani PE nie przyłączamy.
Tez mam takie zdanie ale moj inspektor podchodzi do tego powolujac sie na prof. Musiala, ze skoro oprawa w II klasie i zlacze slupowe tez to caly slup traktujemy jakby byl w 2 klasie i zeby nie laczyc go z pen
Jak można aluminiowy słup traktować jakby był w II klasie ? Nie zaszkodzi na pewno jak połączysz ten słup z PEN ( a wg mnie wręcz trzeba) do zacisku który NA PEWNO w tym słupie jest.
W ogóle co ma klasa oprawy do klasy słupa skoro to są dwie różne niezależne części.
Kilka razy w swoim życiu spotkałem się z sytuacją, że napięcie było na słupie przez przetartą delikatnie izolację kabla…
[quote=“marcin225, post:17, topic:4024, full:true, full:true”]
Jak można aluminiowy słup traktować jakby był w II klasie ? Nie zaszkodzi na pewno jak połączysz ten słup z PEN ( a wg mnie wręcz trzeba) do zacisku który NA PEWNO w tym słupie jest.
W ogóle co ma klasa oprawy do klasy słupa skoro to są dwie różne niezależne części.
Kilka razy w swoim życiu spotkałem się z sytuacją, że napięcie było na słupie przez przetartą delikatnie izolację kabla…
[/quote]
Metalowy słup jako element konstrukcyjny nie jest urządzeniem elektrycznym i nigdy nie będzie miał II klasy ochronności. Aby zbudować instalacje oświetlenia zewnętrznego, w której ochrona od porażeń jest realizowana przez stosowanie urządzeń II kl. ochr. lub urządzeń o izolacji równoważnej należy wszystkim elementom tej instalacji taką izolację zapewnić.
Czyli : rozdzielnica , kabel zasilający w ziemi, tabliczka słupowa ze złączem słupowym, kabel w słupie w dodatkowej rurce ochronnej, oprawa na słupie w II kl. ochr. .
Co więcej jeśli ochrona od porażeń jest realizowana przez stosowanie urządzeń II kl. ochr. lub urządzeń o izolacji równoważnej to nie należy stosować przewodu PE lub PEN w celach uziemienia ochronnego. Nie wolno do takiego słupa podłączać PE lub PEN.
Innym ciekawym przypadkiem jest sytuacja gdy słupy instalacji oświetlenia w II kl. ochr. należy uziemić z innego powodu niż ochrona od porażeń. Takim może być wykorzystanie metalowych słupów do ochrony odgromowej jakiegoś placu, boiska lub bezpośredni zasięg linii WN. Takie zastosowanie wykluczałoby możliwość stosowania II kl. ochr. ze względu na zapisy normy 60364-7-714 dotyczące przyłączania PE/PEN do słupa. Jednakże wg mnie czym innym jest uziemiony przewód PE / PEN a czym innym jest instalacja uziemiająca - wydawałoby się, że stosując II kl. ochr. dla słupów stanowiących element ochrony odgromowej należy wykonać uziemienie słupów (np. bednarka) niezależnie od rodzaju ochrony od porażeń - oczywiście dalej PE/PEN nie będzie podłączany do słupów.
W przypadku ochrony odgromowej uziemienie powinno spełniać wymagania dotyczące tej ochrony.
Skoro element konstrukcyjny nie jest urządzeniem elektrycznym to jakim cudem przewód w rurce zrobi z niego słup w drugiej klasie?
Skoro słup to tylko element konstrukcji, to może trzeba potraktować go jako część przewodzącą obcą?