Uziemienie rozdziału PEN oraz stosowanie wyączników różnicow

Witam serdecznie

Chciałbym prosić o wyjaśnienie nurtującej mnie wątpliwości.

czy rozdzielenie przewodu PEN na PE i N wymaga uziemienia oraz czy stospwanie wyłączników różnicowoprądowych jest obligatoryjne.

Czy te kwestie regulują zapisy prawne jeśli tak to jakie a jesli nie to to na co mam się powołać.

pozdrawiam

Witaj
Widzę że jesteś nowy. Moja rada zapoznać się z tematami, w których już o tym pisaliśmy.
Ja nim stałem się uczestnikiem czynnym na forum długo czytałem kto jest kto i gdzie co napisane.

Zapytam jakie masz książki, czasopisma, normy? Nie musisz odpowiadać

Pozdrowienia
STANCA

Mamy dwie skrajnosci:

• mostkowanie czyli podzial PEN w gniazdku
  • siec TN-S z RCD.

Wszysko po drodze od mostkowania jest dążeniem do coraz to lepszego bezpieczenistwa.

Co do uziemienia punktu podzialu to norma sugeruje, ale nie nakazuje.
(jesli sie myle prosze mnie szybko poprawic)

Witam.

Z ksiażek posiadam publikacje H. Markiewicza “Bezieczeństawo w …” oraz “Instalacje ..”
Mam też poradnik projektanta elektryka wydawnictwa Medium.
Kilka pozycji Norm SEP nr 7, 10, 8, 16, 9, 16, i jeszcze kilka
Prenumeruję też Elektro.Info
Mam też materiały ze stron www pościagane podczas poszukiwań.

Nie wszystie pozycję pamiętam bo robie akurat remont w pokoju i musiałem poprzekaładać i sa pod stertą innych rzeczy.

Mam też kilka arkuszy norm.

Tego o co pytam próbowałem znaleść na tym forum oraz na forum sep. Ale nieznalazłem tam tego czego potrzebuję a przy najmniej nie jednoznacznie.
Bardzo mi zależy na Państwa pomocy, jako ludzi doświadczonych.

A gdzie jeszcze mogę znaleść te informacje?

Pozdrawiam Sławek.

A mogę prosić o podanie w którym miejscu mówi o tym norma.
Spotkałem też się z informacja że punkt podziału należy uziemic tylko w sieci rozdzielczej. A co w przypadku modernicazcji instalacji w starym budynku w którym istnieje wlz z PEN

Proponuje w forumowej wyszukiwarce wpisać punktu rozdziału i zaznaczyć wyszukiwanie wszystkich słów.
Mnóstwo tematów na ten temat się przewinęło.

Witam.
Kolego slawek7. Proponuję zapoznać się z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich ustytuowanie(Dz. U. Nr 75, poz. 690).
Nie ma obowiązku uziemiania punktu podziału. Jest natomiast obowiązek uziemiania przewodu PE. Można to zrobić w dowolnym miejscu instalacji za punktem podziału, choć najlepiej w pobliżu miejsca wprowadzenia instalacji do budynku. I tak na przykład punkt podziału będzie w złączu kablowym na granicy posesji. Natomiast uziemienie przewodu PE może nastąpić w zasilanym obiekcie. Tylko czy w takim przypadku opłaca sie prowadzić od złącza do obiektu kabel pieciożyłowy. Dla większych przekrojów WLZ ( Cu ≥ 10mm2 , Al ≥ 16mm2 ) można stosować cztery żyły i przenieść punkt podziału do obiektu.
pozdrawiam

Witam
A co z wytycznymi ZE odnośnie zestawu złączowo-pomiarowego?
UWAGI w projektach elektrycznych:
Układ zasilania dostosować do wymogów ZE na danym terenie
Zacisk przewodu PEN w złączu kablowym należy uziemić poprzez ułożenie bednarki Fe/Zn 25x4 mm, we wspólnym rowie z wlz zasilającym tablicę bezpiecznikową główną. Od projektowanego zestawu złączowo-pomiarowego do tablicy głównej ułożyć wlz - np. YKY 5x10 mm2

Nawet projektanci nie chcą walczyć z ZE zalecając dostosowanie się do ich wymagań i zaleceń.

Witam Kolegów.

To fragment z normy SEP N SEP-E-001 :

2.36 Układ TN - układ (niskiego napiecia) sieci elektroenergetycznej rozdzielczej lub instalacji elektrycznej,
w którym punkt neutralny jest uziemiony bezpośrednio, a części przewodzqce dostępne są z nim połqczone
przewodami ochronnymi PE lub przewodami PEN, w wyniku czego petla zwarcia z częścią przewodzqcą
dostepną jest w całosci metaliczna. Stosownie do braku lub obecności i zasięgu przewodu PEN rozróżnia
się podukłady TN-C, TN-S oraz TN-C-S

:slight_smile:
No i dochodzą punkty 3.6 oraz 3.7 w normie SEP N SEP-E-002

Witam!

Zagadnienie powyższe było już wielokrotnie omawiane na forum. Wszystko w tym temacie zawarte jest w poście kolegi elkas. Żaden zakład energetyczny nie może stać ponad prawem. Natomiast to, że niektóre osoby tam pracujące stawiają znak równości między uziemieniem szyny PEN w złączu kablowym a uziemieniem przewodu PE (PEN) w obiekcie nie może być wykładnią ani przepisów, ani zdrowego rozsądku.
Rezygnacja z uziemienia przewodu PE niesie za sobą rezygnację z wykonania GSW a za tym idzie również rezygnacja z wykonania połączeń wyrównawczych głównych. A taki stan niesie za sobą realne niebezpieczeństwo porażenia.

Wielokrotnie wykonywałem wlz-y czterożyłowe a podział na N i PE dokonywany był w rozdzielni głównej obiektu. Nawet wtedy jeśli w TWP nakazywano wykonanie wlz-u w postaci pięciożyłowej. I nigdy nie miałem problemów podczas odbioru.
Pięciożyłowy wlz przynosi zyski producentom miedzi, przewodów i hurtowniom natomiast z poprawą bezpieczeństwa nie ma nic wspólnego.

Witam

Żaden zakład energetyczny nie może stać ponad prawem

A jednak w niektórych regionach tak jeszcze jest!
Oni mają takie wytyczne, praktykowane od wielu, wielu lat. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć mimo bezcelowości zastosowanych rozwiązań.