Witaj
Widzę że jesteś nowy. Moja rada zapoznać się z tematami, w których już o tym pisaliśmy.
Ja nim stałem się uczestnikiem czynnym na forum długo czytałem kto jest kto i gdzie co napisane.
Zapytam jakie masz książki, czasopisma, normy? Nie musisz odpowiadać
Z ksiażek posiadam publikacje H. Markiewicza “Bezieczeństawo w …” oraz “Instalacje ..”
Mam też poradnik projektanta elektryka wydawnictwa Medium.
Kilka pozycji Norm SEP nr 7, 10, 8, 16, 9, 16, i jeszcze kilka
Prenumeruję też Elektro.Info
Mam też materiały ze stron www pościagane podczas poszukiwań.
Nie wszystie pozycję pamiętam bo robie akurat remont w pokoju i musiałem poprzekaładać i sa pod stertą innych rzeczy.
Mam też kilka arkuszy norm.
Tego o co pytam próbowałem znaleść na tym forum oraz na forum sep. Ale nieznalazłem tam tego czego potrzebuję a przy najmniej nie jednoznacznie.
Bardzo mi zależy na Państwa pomocy, jako ludzi doświadczonych.
A mogę prosić o podanie w którym miejscu mówi o tym norma.
Spotkałem też się z informacja że punkt podziału należy uziemic tylko w sieci rozdzielczej. A co w przypadku modernicazcji instalacji w starym budynku w którym istnieje wlz z PEN
Witam.
Kolego slawek7. Proponuję zapoznać się z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich ustytuowanie(Dz. U. Nr 75, poz. 690).
Nie ma obowiązku uziemiania punktu podziału. Jest natomiast obowiązek uziemiania przewodu PE. Można to zrobić w dowolnym miejscu instalacji za punktem podziału, choć najlepiej w pobliżu miejsca wprowadzenia instalacji do budynku. I tak na przykład punkt podziału będzie w złączu kablowym na granicy posesji. Natomiast uziemienie przewodu PE może nastąpić w zasilanym obiekcie. Tylko czy w takim przypadku opłaca sie prowadzić od złącza do obiektu kabel pieciożyłowy. Dla większych przekrojów WLZ ( Cu ≥ 10mm2 , Al ≥ 16mm2 ) można stosować cztery żyły i przenieść punkt podziału do obiektu.
pozdrawiam
Witam
A co z wytycznymi ZE odnośnie zestawu złączowo-pomiarowego?
UWAGI w projektach elektrycznych: Układ zasilania dostosować do wymogów ZE na danym terenie
Zacisk przewodu PEN w złączu kablowym należy uziemić poprzez ułożenie bednarki Fe/Zn 25x4 mm, we wspólnym rowie z wlz zasilającym tablicę bezpiecznikową główną. Od projektowanego zestawu złączowo-pomiarowego do tablicy głównej ułożyć wlz - np. YKY 5x10 mm2
Nawet projektanci nie chcą walczyć z ZE zalecając dostosowanie się do ich wymagań i zaleceń.
2.36 Układ TN - układ (niskiego napiecia) sieci elektroenergetycznej rozdzielczej lub instalacji elektrycznej,
w którym punkt neutralny jest uziemiony bezpośrednio, a części przewodzqce dostępne są z nim połqczone
przewodami ochronnymi PE lub przewodami PEN, w wyniku czego petla zwarcia z częścią przewodzqcą
dostepną jest w całosci metaliczna. Stosownie do braku lub obecności i zasięgu przewodu PEN rozróżnia
się podukłady TN-C, TN-S oraz TN-C-S
No i dochodzą punkty 3.6 oraz 3.7 w normie SEP N SEP-E-002
Zagadnienie powyższe było już wielokrotnie omawiane na forum. Wszystko w tym temacie zawarte jest w poście kolegi elkas. Żaden zakład energetyczny nie może stać ponad prawem. Natomiast to, że niektóre osoby tam pracujące stawiają znak równości między uziemieniem szyny PEN w złączu kablowym a uziemieniem przewodu PE (PEN) w obiekcie nie może być wykładnią ani przepisów, ani zdrowego rozsądku.
Rezygnacja z uziemienia przewodu PE niesie za sobą rezygnację z wykonania GSW a za tym idzie również rezygnacja z wykonania połączeń wyrównawczych głównych. A taki stan niesie za sobą realne niebezpieczeństwo porażenia.
Wielokrotnie wykonywałem wlz-y czterożyłowe a podział na N i PE dokonywany był w rozdzielni głównej obiektu. Nawet wtedy jeśli w TWP nakazywano wykonanie wlz-u w postaci pięciożyłowej. I nigdy nie miałem problemów podczas odbioru.
Pięciożyłowy wlz przynosi zyski producentom miedzi, przewodów i hurtowniom natomiast z poprawą bezpieczeństwa nie ma nic wspólnego.
Żaden zakład energetyczny nie może stać ponad prawem
A jednak w niektórych regionach tak jeszcze jest!
Oni mają takie wytyczne, praktykowane od wielu, wielu lat. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć mimo bezcelowości zastosowanych rozwiązań.