Dzień dobry,
Jestem krótkofalowcem i przymierzam się do mojej pierwszej domowej radiostacji.
Napotkałem na problem uziemienia oraz zastosowania ogranicznika przepięć. Konsultowałem się z moim elektrykiem, ale też nie jest pewien jak powinno być to wykonane. Szukamy więc rozwiązania. Zaznaczam, że prace i pomiary będzie wykonywał elektryk z uprawnieniami, chodzi mi tylko o to, że chcemy zweryfikować pomysł.
Sytuacja:
Dom jednorodzinny parterowy, instalacja odgromowa, uziom fundamentowy.
Antena drutowa rozciągnięta w ogrodzie od ściany szczytowej domu do drugiego wysokiego punktu z dala od budynku prowadzenie kabla koncentrycznego po ścianie, aż do pomieszczenia radiostacji.
Kabel koncentryczny wchodzi do budynku ok. pół metra nad gruntem i zaraz za ścianą łączony jest do radia. Przy punkcie wejścia kabla koncentrycznego zastosowany jest na nim ogranicznik przepięć.
Sytuacja tego typu, jeżeli chodzi o wejście do budynku:
Niedaleko wejścia tego kable antenowego jest rewizja instalacji odgromowej. Moje pytanie brzmi czy zgodne z przepisami jest podłączenie zacisku uziemiającego ogranicznika przepięć do bednarki w rewizji odgromówki (wydaje mi się, że nie, ponieważ w przypadku uderzenia w instalację odgromową w tym miejscu zrobi się dzielnik napięcia i część prądu piorunowego zostanie wprowadzona po kablu koncentrycznym do budynku).
Elektryk sugeruje zrobienie do tego odgromnika oddzielnego uziomu za pomocą szpilek. Bardziej doświadczeni koledzy krótkofalowcy (oraz radioamatorskie podręczniki specjalistyczne - np. ARRL Handbook) sugerują ponad to podłączanie tego dodatkowego uziomu do uziomu fundamentowego, ale nie w rewizji odgromówki tylko w innym miejscu. Chodzi o to, aby nie stworzyć dwóch różnych “uziomów”, tylko zrobić połączenie wyrównawcze pomiedzy GSW, a szpilką do uziemienia odgromnika (np. kablem PE 16mm2 w rurce na zewnątrz budynku, bo inaczej trzeba by przekuwać to połączenie przez cały dom, GSW jest daleko).
Ogólnie patrząc z punktu widzenia zaleceń do uziemiania radiostacji powinno się stworzyć w pomieszczeniu radiostacji miejscową szynę wyrównawczą (MSW) do której uziemione będzie radio, zasilacz i po drugiej strony ściany na wejściu kabla antenowego odgromnik). MSW powinna być połączona w miarę krótko do szpilki, ale jednocześnie pociągnięta w celu ekwipotencjalizacji do GSW (obok rozdzielni mam pomieszczenie gospodarcze, gdzie jest wyprowadzona nieużywana bednarka z uziomu fundamentowego i tam elektryk mógłby pociągnąć to połączenie wyrównawcze na około budynku. Załączam rysunek.
Czy to co piszę ma sene (wydaje mi się że tak, gdyż jest zgodne z publikacjami o uziemieniu radiostacji) i jak to zrobić, żeby było również zgodne z przepisami.
Serdecznie pozdrawiam,
Adam