uziemienie garażu

Witam chcę zapytać czy uziemienie garażu metalowego jest zasadne czy to konieczność czy po prostu nie zawracac sobie tym głowy.

Witam

Jak garaż jest posadowiony w gruncie? Jaki układ sieci zasila garaż?
za mało informacji kolega podał.

Przeważnie garaż ma fundamenty zbrojone więc nie ma potrzeby wykonywać dodatkowego uziemienia ale kolega musi podać więcej informacji.

Pozdrawiam.

Już odpowiadam garaz jest całkowicie metalowy, zasilanie tylko 230v gniazdo i 2 oprawy typ ZOP sieć TNCS.

I jeszcze jedno garaz stoi na betonowym podłoży 4x6x0,5 podłoże nie jest zazbrojone.

Witam

No najlepiej to zrobić uziemienie i podłączyć punkt rozdziału przewodu PEN do tego uziemienia i konstrukcje garażu
a jeśli sie nie da zrobić to należy wykonać połączenia wyrównawcze.

Pozdrawiam

Dzieki za radę uziemienie jest i to skuteczne 1,25 ohma myślę że nie będzie kłopotu.Pozdrawiam

A jak zmierzyłes te 1.25 oma, to raczej mało prawdopodobne aby to była wartość uziemienia

Kolego Pawle zastosowałem uziemienie ław fundamentowych i dodatkowo zastosowalem uziom płaszczyznowy prety metalowe fi 20 siatka 2x2m i głębokość ponad metr gleba wybitnie gliniasta posiadam miernik do pomiaru rezystancji uziemień typ podam później bo nie jestem w pracy i w taki sposób uzyskalem taką właśnie wartość, uważam że jednak lepsze są uziomy płaszczyznowe od głębinowych ale oczywiście wszystko zależy od gleby i terenu np. czy jest podmokły.Pozdrawiam