Uziemienie Ekwipotencjalne

Co to jest Uziemienie Ekwipotencjalne . Czym się charakteryzuje. Interesują mnie wszelkie informacje na tego rodzaju uziemienia.

Z gór dziękuję. :bulb:

Kolega ma chyba na myśli o połączeniu ekwipotencjalnym(szyna wyrównawcza) czyli połączeniem wyrównawczym(wewnętrznym) zapewniającym jednakowe potencjały na wszystkich elementach metalowych budynku w celu zapewnienia ochrony przepięciowej.

Witam kolegę “arkan”.
Ekwipotencjalizacja stanowi jeden ze środków ochrony odgromowej wewnętrznej, które należy stosować w obiektach wymagających ochrony odgromowej w zakresie zależnym od rodzaju ochrony obiektu - zgodnie z wymaganiami arkuszy norm :

• PN-E-05003-03:1989. - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Ochrona obostrzona.
  • PN-E-05003-02:1992. - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Ochrona specjalna.
    Ekwipotencjalizacją należy objąć instalacje przebiegające wewnątrz obiektu w zależności od ich usytuowania i od rodzaju obiektu. Ekwipotencjalizację należy wykonać za pomocą połączeń wyrównawczych :
    a) bezpośrednich między urządzeniem piorunochronnym a instalacjami i urządzeniami, na których nie występuje trwale potencjał elektryczny,
    b) ochronnikowych między urządzeniem piorunochronnym a odizolowanymi od ziemi oraz znajdującymi się pod napięciem przewodami urządzeń elektrycznych.
    Nowe określenia wprowadzone wraz z nowymi normami międzynarodowymi IEC :
    MEB - (Main Equipotential Bonding) - główne połączenie wyrównawcze (główna szyna uziemiająca) - połączenie (szyna) - usytuowane w najniższej kondygnacji obiektu budowlanego, do którego powinny być przyłączone przewodami o małej impedancji : (przewod ochronny PE lub ochronno-neutralny PEN instalacji elektrycznej, uziom oraz połączone ze sobą części przewodzące obce takie jak przykrycia, ekrany, rury metalowe, metalowe zbrojenie lub elementy konstrukcyjne obiektu oraz łączenia tych części,
    EB - (Equipotential Bonding) - połączenie wyrównawcze, część wewnętrznego urządzenia piorunochronnego redukująca różnice potencjałów wywoływane przez prąd piorunowy.
    I szereg innych , nowych określeń.
    Polecam artykuł inż Lecha Danielskiego z Instytutu Rnergoelektryki Politechniki Wrocławskiej, pt. Ochrona Odgromowa Obiektów Budowlanych, zamieszczony w nr.74 INPE
    Pozdrawiam. inteldom

Witam Wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Może jestem w błędzie w tym co napiszę ale uważam, że w nazewnictwie i ich skrótach powstaje wielki bałagan. Kolega pisze:

A co Polacy to gęsi i swojej wiedzy nie mają. My tylko przejmujemy się zapisami z norm krajów UE a inne kraje należące do UE mają swoje oddzielne zdania. Przykładem może być stosowany skrót dla wyłączników różnicowo-prądowych gdzie Francja używa swojego skrótu (zapomniałem teraz jakiego), Niemcy używają skrótu FI, Anglia i wiele innych krajów używają skrótu RCD. Innych przykładów można by podać w dziesiątkach.
Z publikacji z INPE inż Lech Danielski opiera się na normach PN-IEC 1024… Może takie były, lecz ja ich nie znam. Wiem że była norma Pr PN-IEC 1024 ale już od kilku lat obowiązuje PN-IEC 61024…
W żadnej z norm które znam nie napotkałem się z skrótem MEB. W wielu publikacjach spotkałem się z skrótami GSW (główna szyna wyrównawcza) lub GSU (główna szyna uziemiająca).
Owszem w PN-IEC 61024 występuje skrót EB i norma ta pochodzi z roku 2001.
W sierpniu 2002 r. wydano normę PE-EN 60445 w której pisze że połączenia wyrównawcze, dawniej oznaczane jako CC zastępuje się oznaczeniem FB {Functional Bonding}.
Na resztę dywagacji niech Koledzy sami sobie odpowiedzą.
[publikacje]

Najczęściej używane określenia w branży instalacji elektrycznych, które zaczerpnięto z normy PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki oraz innych norm, ustaw i rozporządzeń.

Witam kolegę Krystyna.
Cytat z art. L. Danielskiego “Ochrona odgromowa obiektów budowlanych”, INPE nr 74, str.3. :
"W latach 2001 - 2004 zostały w Polsce wprowadzone do stosowania nowe normy dotyczące ochrony odgromowej :

• PN-IEC-1024-1:2001. Ochrona obiektów budowlanych. Zasady 0gólne (zamiast PN-86/E-05003/01-02)
  • PN-IEC-1024-1:2001/Apl;2002. Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Zasady ogólne.
  • PN-IEC-1-1:2001. Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Zasady ogólne. Wybór poziomów ochrony dla urządzeń piorunochronnych (zamiast PN-86/E-5003/01-02.
  • PN-IEC-1024-1-1/Apl:2002. Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Zasady ogólne. Wybór poziomów ochrony dla urządzeń piorunochronnych.
  • PN-IEC-1024-1-2:2002. Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. Część 1-2. Zasady ogólne. Przewodnik B. Projektowanie,montaż,konserwacja i sprawdzanie urządzeń piorunochronnych.
  • PN-IEC-1312-1. Ochrona przed piorunowym impulsem elektromagnetycznym. Część 1. Zasady ogólne.
    Normy te są tłumaczeniami oficjalnych wersji językowych norm międzynarodowych IEC i są całkowicie równoważne z wprowadzonymi normami IEC bez jakichkolwiek zmian redakcyjnych. Norma PN-IEC-1024-1 /w.w ,pkt 1 i 2/ oraz norma PN-IEC-1024-1-1 /w.w, pkt.3/ uzupełniają obowiązującą dotychczas (i nadal) normę PN-86/E-05003/01 Ochrona odgromowa obiektów budowlanych. wymagania ogólne. i zastępują normę PN-86/E-5003/02 Ochrona odgromowa obiektów budowlanych.Ochrona podstawowa - norma wycofana z katalogu PKN, nie wymieniona w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury, natomiast norma PN-IEC-1312-1 /w.w, pkt.6/ nie ma odpowiednika krajowego. Normy te wprowadzają szereg nowych określeń, jak na przykład :
    LPS, LPZ, SPD, LEMP, ERP, MEB, i EB oraz “sieć wyrównawcza” i “wspólny układ uziemiający”. "
  • “Macte animo generose puer. Sic itur ad astra”…
    Pozdrawiam. inteldom

Witam Kolegę „inteldom” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Kolego „inteldom”, nie wiem czemu Kolega zadał sobie tyle trudu aby napisać ten post do mnie gdyż prawie wszystkie n-ry INPE posiadam. Ale to dobrze gdyż są inne osoby nie posiadające tego n-ru INPE i nie wiedzą o czym piszemy.
Pisałem o błędnym nazewnictwie norm (wg mnie) i gdy przeczytamy cytat z str. 3 w/w artykułu:

W spisie literatury zestawiono najważniejsze normy…
Wszystkie te normy zostały przywołane w rozporządzeniu…

A mowa jest o:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 7 kwietnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 109, poz. 1156)

w którym to nie ma takich norm gdyż są normy PN-IEC 6…
Ale każdy jest omylny i może w tym przypadku również L. Danielski, jednak jest to drobiazg gdyż każdy wie o co chodzi.
Natomiast stwierdzenie w omawianej publikacji (str. 18 )

5. Nowe uregulowania prawne w zakresie ochrony odgromowej

oraz cytat:

Normy te wprowadzają szereg nowych określeń, jak np.: MEB

Chciałbym nie pisać o czymś czego nie znam. Proszę podać mi (nam) w której polskiej normie jest używany skrót MEB