Uziemienie do agregatu

Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie uziemienia agregatu prądotwórczego. Kupiłem używany Endress BH 3000 VS o mocy 2kW (podobny do tego ze zdjęcia). Jak zamontować do niego uziemienie? Przykręcić przewód do obudowy? Jakiej długości przewód, i jaką szpilę na jaką głębokość wbić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Co będzie zasilane z tego agregatu, jakie są zabezpieczenia gniazda?

To jest agregat bez AVR, więc będę musiał dokupić zewnętrzny. Ma on służyć w razie awarii, czyli lodówka, a jak by dobrze działał AVR, to elektronika pewnie też. Jakieś elektronarzędzia do 1500W może też. Ogólnie to sprzęty poniżej 1500W razem. Sam agregaty zabezpieczeń raczej nie ma. Nigdzie nie mogę do niego znaleźć instrukcji.

czyli rezerwowe zasilanie instalacji w domu, czy doraźnie dołączane urzadzenia?

Doraźnie dołączane urządzenia w razie awarii.

[quote=“Budrys777, post:5, topic:15131, full:true, full:true”]
Doraźnie dołączane urządzenia w razie awarii
[/quote] Więc uziemienie agregatu nie jest konieczne a bardziej skupiłbym się na prawidłowym zabezpieczeniu, bo mniemam, że Twój agregat jest tego pozbawiony. Mimo, że to niewielka moc ale napięcie może stanowić zagrożenie porażeniem. Niezbędne jest zatem zabezpieczenie wyłącznikiem nadprądowym, dwutorowym-zespolonym + wyłącznik RCD. Podłączenie zleć elektrykowi!

Prądnica pracuje jako odizolowana, od “ziemi” i obudowy więc uziemienie nie jest tu konieczne (chyba, że jako zakotwiczenie przed kradzieżą).

Ale przykręcenie przewodu miedzianego do obudowy i wbicie z nim szpilki do gruntu nie zaszkodzi? Zawsze człowiek byłby spokojniejszy :slight_smile: Znalazłem taki tekst przy opisie jakiegoś agregatu: “Wyłącznik różnicowy zabezpiecza użytkowników przy przebiciu napięcia na obudowę agregatu. Jak każde urządzenie zdarzają się uszkodzenia “różnicówek”. Warunkiem zadziałania “różnicówki” przy jakimkolwiek przebiciu, jest zastosowanie w całym układzie przedłużacza oraz zasilanych urządzeń przewodów z żyłą uziemienia. Wyłącznik różnicowy jak każdy mechanizm może się przyciąć lub po prostu zepsuć i wtedy takim zabezpieczeniem jest uziemienie agregatu. W przypadku długiej pracy agregatem oraz podłączania niewiadomej kondycji urządzeń wskazane jest zastosowanie uziemienia o ile jest to możliwe. Dlatego szpica uziemiająca (do wyboru w opcjach obok ceny) jest wysoce zalecana.”

[quote=“Budrys777, post:7, topic:15131, full:true, full:true”]
Wyłącznik różnicowy jak każdy mechanizm może się przyciąć lub po prostu zepsuć i wtedy takim zabezpieczeniem jest uziemienie agregatu
[/quote] Uziemienia takiego agregatu, bez min. zabezpieczeń o których Ci wyżej napisałem, nie wiele da a wręcz może w pewnych sytuacjach zaszkodzić. Osobiście nie jestem zwolennikiem uziemiania agregatów przenośnych, choć oczywiście w połączeniu z innymi technicznymi zabezpieczeniami nie jest to błąd a raczej bezsens. Przykład: agregaty przenośne w służbach ratowniczych, gdzie przełożeni wymagają np od strażaków uziemienia a ja pytam jak chcą ten obowiązek wypełnić na wybetonowanym rynku czy płycie lotniska ???

Istotnymi są w tym wypadku dobrze dobrane zabezpieczenia i jak słusznie zauważyłeś … przedłużacz z żyłą PE ze wskazaniem na zastosowanie przewodu typu OW.