Uziemienie budynku gospodarczego

Witam posiadam budynek gospodarczy do którego jest poprowadzony przewód 4x4 i nie mam możliwości rozdzielenia pen (układ tn-c) więc czy samo wkopanie bednarki wystarczy by było uziemienie?

Nie masz przewodu PEN u siebie. Masz stare zerowanie.

Co ma wkopanie bednarki do rozdzielnia przewodu?

inaczej. Mam dom do którego jest podlaczona instalacja sieciowa z układem tn-c co daje 3 przewody fazowe i 1 PEN z domu mam przewód puszczony na budynek gospodarczy ktory ma 4 przewody wiec 3 fazowe i 1 PEN.Nie chce rozdzielac Pen gdyz musialbym to zrobic przed licznikiem co jest nie mozliwe a chcialbym jednak miec uziemie w tym budynku gospodarczym zatem jezeli wkopie bednarke i puszcze z niej przewod pozniej na budynek gospodarczy to czy to da jakies uziemienie?

A co te uziemienie ma robić ?

Zrobisz wyspę w TT wtedy. A czemu nie można rozdzielić za licznikiem?

Dużo czytałem i piszą że za licznikiem nie powinno się rozdzielać a tym bardziej że pociągnięty jest przewód o przekroju 4mm a jak chce rozdzielić potrzebowałbym 10mm

Wkopuj tę bednarkę, uziemiaj PEN, rozdzielaj w tablicy budynku gospodarskiego i nie patrz na to co piszą o podziale przed licznikiem.
PE jak i PEN można, a nawet należy uziemiać tak często, jak tylko jest to możliwe.

TN-C to ogólny typ sieci zależny od połączeń, a nie od przekrojów, a wymaganie 10mm² jest tylko wymaganiem stosowania w nowych instalacjach. Bzdurą jest nazywanie tego “starym zerowaniem”.

Kolego spojrzyj w przepisy od którego roku obowiązek jest 10 mm2 dla PEN i nie pisz że w nowych tylko . Bo wprowadzasz go w błąd.

cześć,

mam trochę podobne pytanie, chodzi o podłączenie garażu do sieci elektrycznej, układ TN-C, jedna faza, zabezpieczenie przedlicznikowe 20A. Od razu ostrzegam że nie jestem elektrykiem, nie mam pojęcia o rozdzielaniu PEN, nie zamierzam tego robić samemu i zdaję sobie sprawę że zawód elektryka nie jest łatwy i wymaga sporo wiedzy :slight_smile: Chodzi tylko o to abym miał chociaż podstawowe rozeznanie jak takie podłączenie powinno wyglądać i jaki jest nakład pracy.

Sytuacja jest taka, zakład energetyczny wyprowadza z linii niskiego napięcia kabel 4x35mm kw. i zakłada pod słupem skrzynkę z licznikami dla całego szeregu garaży. Właściciele garaży mają zakopać kable pomiędzy garażami a wspomnianymi licznikami przy słupie niskiego napięcia. Potem jest wybrany elektryk przez wspólnotę zarządzającą garażami, który ma nam podłączyć rozdzielnice oraz zrobić przyłącze do licznika - tak przynajmniej zrozumiałem. Teraz moje pytanie, mam nadzieję że się nie obrazicie że są tak podstawowe:

1. Rozumiem, że odbierając montaż rozdzielnicy, elektryk musi mi dać do rąk zaświadczenie że instalacja wykonana w obiekcie (za licznikiem) jest zgodna z obowiązującymi normami? Bez takiego zaświadczenia zakład energetyczny nie wykona przyłączenia do sieci?

2. Czy rozdział PEN (nie wiem czy to prawidłowa nazwa, jest to układ TN-C) na PE i N będzie zrobiony w skrzynce z układem pomiarowo-rozliczeniowym? Czy zakład energetyczny umieści tam uziom?

3. Czy obecne normy nakazują dodatkowe uziemianie PE w rozdzielnicy, czy jest to opcjonalne?

4. Rozumiem że RCD jest obowiązkowy także w budynkach gospodarczych i garażach?

5. Podejrzewam że ograniczniki przepięć są również obowiązkowe?

6. Czy kabel 3x4 mm kw. jest odpowiedni dla zabezpieczania przedlicznikowego 20A? Rozumiem że taki kabel wystarczy prądowo dla N i L a także dla PE? Kabel muszę dostarczyć samemu,nie wiem czy kabel będzie instalowany pod nadzorem elektryka, bo robi to jakaś jeszcze inna firma wybrana przez zarządcę. Dlatego pytam, czy 3x4mm kw. jest odpowiednie pod każdym względem (L,N,PE).

Rozumiem że pytania są podstawowe, ale bez tych wskazówek nie mam sensu rozmawiać z elektrykiem. Jedna sprawa jak to ma być zrobione zgodnie z normami, a druga to co on zaproponuje.