Uziemienie agregatu prądotwórczego

Witam
Wrócę do tematu wymaganej wartości uziemienia zespołu prądotwórczego.
Jaka ona jest? Tu zacytuję fragment z artykułu ze strony Dr E.Musiała:

Wymaganie rezystancji uziemienia zespołu spalinowo-elektrycznego Ru < 5 om jest bezpodstawne. Sa szczegółowe przepisy niemieckie na ten temat.

Z powyższym twierdzeniem się zgadzam ale nie znam tych szegółowych przepisów niemieckich, może ktoś z kolegów ma jakieś konkretne informacje jakie są te wymagania.

Myślę że odpowiedź na nurtujące Pana pytanie znajdzie Pan w Dzienniku Ustaw Nr 81 z dnia 26 listopada 1990r poz. 473

Jedyny problem ze to Rozporzadzenie z DzU81/1990 wydane na podstawie Prawa Budowlanego z 1974r nie jest aktualne

Zgadzam się z Panem. Przyjęcie 5Ω jest obligatoryjnie przyjmowane przez nieliczne przedsiębiorstwa stosujące stacjonarne agregaty prądotwórcze, gdyż nie ma zapisu regulującego dokładnie podanej wartości uziemienia. Ja tylko przedstawiłem swoją myśl na ten temat.

Witam

Przyjęcie 5Ω jest obligatoryjnie przyjmowane przez nieliczne przedsiębiorstwa stosujące stacjonarne agregaty prądotwórcze, gdyż nie ma zapisu regulującego dokładnie podanej wartości uziemienia

No właśnie ale jakie jest uzasadnienie takiej wartości dla agregatów prądotwórczych, dlaczego nie 1 lub 10 om. Dlatego zadałem to pytanie ponieważ jeżeli w Polsce nie ma przepisów to określających to jeżeli takowe są w innych europejskich krajach i wartości tam są jakość racjonalnie uzasadnione to można je byłoby zastosować w Polsce. Przynajmniej miałbym jakąś podstawę do bronienia takiej a nie innej wartości uziemienia a nie na zasadzie “taka wartość bo taka mi się podoba” Jeżeli wartość 5om nie jest trudna do osiągnięcia to nie ma problemu gorzej jeżeli takiej wartości nie da się osiągnąć i wtedy pojawiają się pytania: a na jakiej podstawie, a dlaczego tyle, a czy nie może być więcej?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Jeśli chodzi o te < 5